2.9 C
Panevėžys
Penktadienis, 28 vasario, 2025

Panevėžio restoranai kausis kulinarinėje kovoje: aiškinsis, kas geriausiai pagamins „Čičinsko troškinį“

AutoriusSAMANTA ILONYTĖ
FotoRIMVYDAS ANČEREVIČIUS
Pasak restorano „Vasaris“ vadovės M. Gruzdenės, į „Čičinsko troškinio“ kūrybą šefas gali pažvelgti „labai laisvai ir labai kūrybingai“.

Šiemet 519-ojo Panevėžio miesto gimtadienio organizatoriai didesnį dėmesį skirs gastronominiams elementams, todėl iki rugsėjo 10 d. organizuojamas konkursas „Čičinsko troškinys“. Miesto viešojo maitinimo įstaigos kviečiamos gaminti „Čičinsko troškinius“ ir teikti juos klientams.

„Atkapstė“ senąją receptūrą

Konkursui atsakingai ruošiasi net šešios maitinimo įstaigos, tarp kurių ir restoranas „Vasaris“. Jo direktorė Miglė Gruzdenė patikino, kad pirmosiomis rugsėjo dienomis – apstu švenčių, kurias būtina švęsti. Tai – ir Rugsėjo 1-oji, ir Panevėžio miesto gimtadienis, kuomet mieste šurmuliuoja šeimos, draugų kompanijos.

„Tuo pakylėtu laiku dažnai sveikiname, puošiamės, stengiamės kokybiškai, visavertiškai praleisti dienas. O svarbiausia visada ypatingai rūpinamės stalu. Paplitęs posakis: „Kokia šventė, jei nėra baliaus?!“ O juk per šventes nedera dirbti! Todėl natūralu, kad žmogaus žvilgsnis tokiais atvejais atsiremia į restorano meniu“, – apie klientų antplūdį švenčių metu pasakojo M. Gruzdenė.

Restorane „Vasaris“ jau galima paskanauti „Čičinsko troškinio“.

Pasak vadovės, į „Čičinsko troškinio“ kūrybą šefas gali pažvelgti „labai laisvai ir labai kūrybingai“.

„Derindamas produktus ir technikas šefas gali atrasti tai, kas jam pačiam bus nauja ir netikėta, o juo labiau bus staigmena valgytojo gomuriui. „Čičinsko troškinys“ – tai naujas ir gana įdomus projektas, kuriame būtinai norėjome sudalyvauti. Priėmę iššūkį kurti savąsias improvizacijas, restoranai ir kavinės metė vieni kitiems „baltąsias pirštines“, o mes, sąžiningoje kovoje, tikimės laimėti!“, – kalbėjo ji bei pridūrė, kad restorano „Vasaris“ šefas „atkapstė“ tikrąją šio troškinio receptūrą, todėl visi panevėžiečiai kviečiami užsukti ir įvertinti gurmaniško skonio patiekalą.

E. Skurdenis.

Prancūzų ir lietuvių tradicijos

Tačiau dėl receptūros čia pat atkirto ir gastrobaro „Riverside“ vyriausias šefas Emilis Skurdenis, kuris kviečia miesto gyventojus ir svečius išmėginti persipynusias prancūzų ir lietuvių tradicijas.

„Įkvėpimo troškiniui sėmiausi iš tradicinio prancūzų patiekalo „beef bourguignon“, kitaip vadinamo burgundišku jautienos troškiniu. Iš tiesų, vertėtų užsukti pas mus bei paragauti patiekalo, kuriame susipina prancūzų ir lietuvių tradicijos. Pagrindiniai ingredientai yra jautiena, kiaulienos šoninė ir daržovės“, – vardijo šefas.

Čičinsko krašte – „Čičinsko troškinys“

Konkurso organizatoriai – Panevėžio bendruomenių rūmai, kurių direktorė Sandra Myškienė džiaugėsi, jog pirmajame garstronominiame konkurse kausis net 6 maitinimo įstaigos. Be prieš tai minėtųjų, konkurse dalyvauja ir viešbučio „Romantic“ restoranas „Déjà vu“, kavinės „Kafenhauz“, „Rojaus paukštė“ ir „Karčema Ružava“.

S. Myškienė.

„Kaip pirmam kartui, dalyvių tikrai pakankamai. Panašiai ir tikėjomės“, – sakė direktorė.

Pasiteiravus, kodėl konkursui pasirinko būtent „Čičinsko troškinį“, S. Myškienė tikino, kad Panevėžys – Čičinsko kraštas.

„Bajoro Čičinsko pavardė mūsų krašto istorijoje – garsi. Ne vienas važiuoja į Panevėžį ragauti Čičinsko patiekalų. Tad tai tampa gastronominio turizmo maršrutu“, – aiškino moteris bei pridūrė, kad vertinimo kriterijai – paprasti. Tai – skonis, vaizdas, sudedamųjų dalių suderinamumas, sezoniškumas, maistinė vertė, estetika, palankumas sveikatai ir, žinoma, originalumas.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžio gimtadienio šventėje neišvengta nesklandumų: Laisvės aikštės grindinio plokštėms padaryta žala

JP Redakcija

Švarus ir atsakingas 521-asis Panevėžio miesto gimtadienis: bendros pastangos tvarumui

JP Redakcija

Panevėžio miesto meras R. Račkauskas: „Nuoširdus AČIŪ už įspūdingą Panevėžio šventę!“

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads