Pagardinkite kavą prieskoniais – sukurs šventinę nuotaiką ir puikiai tiks dovanoms

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Stipri ir aromatinga kava jau seniai tapusi dienos pradžios ritualo dalimi, o per Kalėdas vis dažniau jos pakuotes randame ir po eglute. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, norintiems sutaupyti prieš ateinančias šventes, kavos, praturtintos įdomesniais skoniais, galima nusipirkti nuolaidų metu ne tik sau, bet ir dovanoms.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kava yra itin apipinta mitais, tačiau viskas priklauso nuo to, kiek jos puodelių išgeriame – svarbu neviršyti 2-3 espressopuodelių kofeino kiekio per dieną.

Vartojant saikingai – kava nekenksminga

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad yra labai nedaug maisto gaminių, kurie galėtų pasigirti tokia ilga istorija, kaip kava. Anot jos, vien šis faktas rodo, kad kava yra tinkamas gėrimas, nors neretai yra apipintas mitais apie kenksmingumą sveikatai. „Tokių dviprasmiškų atsiliepimų sveikatos atžvilgiu yra todėl, kad tai labai priklauso nuo to, kiek kavos išgeriama. Žmogui patariama neviršyti maždaug 2–3 espresso puodelių kofeino kiekio per dieną. Toks kiekis duotų ir naudos: daug antioksidantų, polifenolių – tai yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčios medžiagos“, – tikina ji.

Ne ką mažiau svarbu ir tai, kaip kava paruošta: „Jeigu kava nefiltruota, joje yra medžiagų, kurios gali didinti cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Dėl to asmenims, turintiems polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu, kitomis medžiagų apykaitos ligomis, patariama rinktis filtruotą kavą. Ji galėtų būti filtruojama pro popierinį filtrą arba ruošiama kitu filtravimo būdu.“

Anot dr. E. Gavelienės, nors vyrauja nuomonė, kad kava gali būti kenksminga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, iš tiesų yra atvirkščiai. „Randama patvirtinančių įrodymų, jog 2–3 puodeliai kavos per dieną apsaugo nuo miokardo infarkto. Žinoma, jei asmeniui yra labai smarkiai sukilęs kraujo spaudimas, nereikėtų eksperimentuoti ir gerti kavos papildomai, tačiau turintiems polinkį į padidintą kraujo spaudimą saikingas kavos kiekis nėra kenksmingas“, – teigia gydytoja dietologė.

Kavos aromatas sukuria šventinę nuotaiką 

Artėjant didžiosioms metų šventėms tradiciškai pradeda augti kavos pardavimai. Norintiems sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė pataria kavos sau ir dovanoms artimiesiems pradėti ieškoti jau dabar. „Nors maltos kavos kategorija vis dar sudaro didžiausią parduodamos kavos dalį, sparčiai auga kavos pupelių ir kapsulių vartojimas. Tikėtina, kad darbas iš namų paskatino žmones susikurti naujus kavos gėrimo ritualus namuose bei investuoti į kavos aparatus“, – pastebi D. Špūrienė.

Pasak specialistės, kuo sodresnė ir atsakingiau dirbama žemė, tuo skanesnė mūsų geriama kava. Dirvožemio sudėtis turi įtakos kavamedžio derliui, taip pat įvairiems pupelėse esantiems junginiams, kurie atsispindi gėrime kaip aromatai: „Kaip pavyzdį galiu paminėti „Selection by Rimi“ kavos liniją, kurios kavos pupelės atkeliauja iš Brazilijos, Kolumbijos, Etiopijos, Gvatemalos. Kiekviena kava pasižymi kitokiu rūgštingumu, skonio natomis bei tekstūra – vystydami produktus kėlėmė pačius aukščiausius reikalavimus kavos pupelių kokybei, todėl pirkėjams siūlome įvairiems skoniams priimtinos kavos.“

Nebrangi, bet džiuginanti dovana

Atėjant žiemos šventėms, verta išbandyti ir įvairiais prieskoniais bei aromatais praturtintos kavos. „Jau prekiaujame įvairių rūšių būtent Kalėdoms skirta malta kava: su klevų sirupo, vaflių, šokolado, amareto skoniais. Beje, skoniais praturtintos ekologiškos „I love eco“ kavos pakeliai žaismingai apipavidalinti ir tinkami dovanoti, – pastebi D. Špūrienė. –  Įprastiniam kavos vartojimo būdui – užplikant ją puodelyje – pirkėjai labiau mėgsta vidutinio skrudinimo kavą su švelnios rūgštelės poskoniu. Taip pat vis labiau domimasi kavos pupelių kilmės šalimi – kiekvienas regionas ir kavamedžių ūkis turi unikalų dirvožemį kavamedžiams augti.“

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad kava yra viena iš universaliausių dovanų, nes jos visai nevartojančių – tikrai mažai: „Kava – puiki dovana kiekvienam kavos mėgėjui, tik verta pasidomėti, kaip paruoštą ją žmogus vartoja ir kokiai teikia pirmenybę. Tereikės pagalvoti, kaip žaismingai tokią dovaną supakuoti – tiks įvairios dėžutės, kurias galima padekoruoti turimu dovanų popieriumi, o prie kavos pakelio pridėti šokolado, medaus, riešutų ar džemo, dailiai supakuotų į peršveičiamą popierių ir surištų kaspinėliu.“


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kodėl brangsta kava?

JP Redakcija

Kaip kavos pupelės daro įtaką skoniui, net naudojant tą patį kavos aparatą?

JP Redakcija

Panevėžys prisideda prie Tarptautinės žmonių su negalia dienos minėjimo: kviečia pasivaišinti kava

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads