Šiltus jausmus mylimam žmogui dažniausiai reiškiame gėlėmis ir siurprizais, tad artėjant Valentino dienai skubame ieškoti dovanų – juk dėmesys ištirpdo kiekvieno širdį. Prisiekę saldumynų mėgėjai visada nudžiunga gavę dailiai įpakuotų saldainių ar šokolado, bet sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad, artėjant meilės dienai, svarbu atkreipti dėmesį į perkamų valgomų dovanų kokybę.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad nors Valentino dienos proga daugelis ieško šokolado ir perka gėles, galimi ir kiti pigūs pasirinkimai – tereikia geriau pagalvoti apie antrosios pusės pomėgius ir atidžiau apsidairyti prekybos centrų skyriuose.
Dovanojant šokoladą svarbūs keli momentai
Žmonių pomėgiai labai skirtingi: vieniems saldumynų gali ir visai nebūti, o kiti neįsivaizduoja dienos be šokolado gabalėlio, nors ir žino, kad perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nenaudingas sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tvirtina, kadsaldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę.
„Saldus maisto skonis susijęs su komfortu ir trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu, todėl nedideliais kiekiais pasilepinti desertais ar jais apdovanoti sau artimus žmones tikrai galima. Šiuolaikinėje mityboje saldumynai nėra griežtaidraudžiami, tačiau svarbiausia yra jų kiekis ir kokybė, tad patartina neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus, sveikatai palankios sudėties saldumynus“, – primena gydytoja dietologė.
Saldumynų poreikį kartais patenkina švieži ar džiovinti vaisiai, uogos, riešutai, tačiau jei jau norisi šokolado ar rengiamasi jį dovanoti, gydytoja dietologė rekomenduoja rinktis juodąjį, kurio galima įsigyti visai nebrangiai: „Jame mažiau pridėtinio cukraus, be to, yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos ir kuo šis procentas didesnis – tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą.“
Ieškoma sveikatai palankesnių alternatyvų
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi tendenciją, kad pirkėjai vis dažniau dairosi gaminių, kuriuose yra mažiau cukraus: „Prieš įvairias šventes, ypač prieš Valentino dieną, ieškoma aukščiausios kokybės šokolado, skirtingais įdarais gardintų saldainių. Populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele ar jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos. Tiesa, pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir šių produktų pakuotės. Valentino dienai jie renkasi prabangesnes ir puošnesnes dėžutes bei širdies ar rožių formos gaminius, o dominuojančios spalvos, be abejonės, yra raudona, rožinė ir vyšninė.“
Ekspertė pastebi, kad populiarus tiek juodasis, tiek pieniškas šokoladas, pagardintas įvairiais įdarais: „Mėgstamas šokoladas su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis, nes tai vertingi ir išraiškingi skonio deriniai, kurie papildo ir praturtina saldumynų skonį. Taip pat daugelis atranda dar gurmaniškesnius ir egzotiškesnius skonius: pipirais, žaliąja arbata, braškėmis, levandomis, kanapių sėklomis arba rožių žiedlapiais gardintus saldumynus. Auga ir veganiškų šokoladų bei iš ekologiškų žaliavų pagamintų saldumynų pardavimai.“