Nebrangūs rudens patiekalai iš obuolių: įdarykite, troškinkite, kepkite ar net dovanokite mokytojams

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Tarp rudens gėrybių kasmet populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai. Ir ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų praturtinti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi net keturiomis idėjomis, ką šį rudenį pasigaminti iš obuolių, ypač, kai šią savaitę jų galima rasti už ypač mažą kainą.

Mitybos specialistai teigia, kad daugiausia naudingų medžiagų vaisiuose ir daržovėse yra jų sezono metu, o kaip tik dabar Lietuvoje – skinamas obuolių derlius. Anot specialistų, obuoliuose gausu A, B grupės, C ir E vitaminų, taip pat ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Šiuos vaisius turėtų vertinti ir tie, kurie rudenį linkę dažniau sirgti – obuoliuose esantis vitaminas C ir antioksidantai yra puiki imuniteto stiprinimo priemonė.

Iš obuolių gaminti gardėsiai – puiki dovana mokytojams

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pažymi, kad obuoliai – ne tik maistingas užkandis. Šie vaisiai puikiai tinka beveik viskam – ir saldiems kepiniams, ir įvairioms salotoms ar mėsos patiekalams.

„Obuolius kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais. Šie vaisiai yra saldžiarūgščiai, todėl puikiai dera prie daržovių, mėsos patiekalų ir ypač tinka saldiems gardėsiams ruošti. Šiuo metu atvėsę rudens vakarai – puiki galimybė visai šeimai kartu su atžalomis užsiimti kulinariniais eksperimentais virtuvėje. O galbūt tai net šauni proga artėjant Mokytojų dienai savo rankomis gamintais skanumynais su obuoliais pradžiuginti vaikų mokytojus, ypač, kad visą šią savaitę prekybos tinkle kilogramą obuolių galima rasti už ypač mažą kainą“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi keturiais prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais receptais su obuoliais.

Įdaryti obuoliai su kuskusu ir džiovintomis spanguolėmis

Jiems paruošti reikės:

  • 6 vnt. didelių obuolių;
  • 30 g graikinių riešutų;
  • 70 g kuskuso;
  • 80 ml verdančio vandens;
  • 30 g ištirpinto sviesto;
  • 1 v. š. rudojo cukraus;
  • 1 v. š. džiovintų spanguolių;
  • žiupsnelio cinamono;
  • graikiško jogurto (patiekimui).

Gaminimas. Į nedidelę keptuvę sudėkite graikinius riešutus ir apie 4 minutes pakepkite ant žemos ugnies, nuolat maišydami. Pakepintus graikinius riešutus sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sukapokite. Sudėkite kuskusą į karščiui atsparų indą ir užpilkite vandeniu. Palikite 5 minutėms arba tol, kol susigers visas skystis. Perpilkite kuskusą į dubenį, sumaišykite su sviestu, cukrumi, džiovintomis spanguolėmis, cinamonu ir graikiniais riešutais.

Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite nelimpančiu kepimo popieriumi ir paruoškite obuolius: peiliu nupjaukite kiekvieno obuolio viršų ir sudėkite ant skardos, pašalinkite sėklas ir išskobkite obuolių viduriukus. Išskobtus obuolius taip pat sudėkite ant skardos. Į obuolių vidų sudėkite pasigamintą kuskuso mišinį. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, tuomet ant obuolių atgal uždėkite obuolių viršūnėles. Kepkite dar 20 minučių, patiekite su šaukšteliu jogurto.

Vištiena su obuoliais

Šiam receptui reikės:

  • 1,5 kg vištos;
  • 4 vnt. obuolių;
  • 60 g sviesto;
  • majonezo (pagal skonį);
  • česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių (pagal skonį).

Gaminimas. Į dubenį sudėkite majonezą, įspauskite česnaką, įberkite pipirų, druskos, paprikos miltelių ir išmaišykite. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite vištą tiek viduje, tiek išorėje. Palikite marinuotis visai nakčiai.

Obuolius supjaustykite į keturias dalis, sėklas išimkite. Puse obuolių prikimškite išsimarinavusią vištą, kitą pusę atidėkite. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Įdėkite vištą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Vištai kepant kelis kartus ją dar galima aplaistyti susidariusiu skysčiu.

Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite ant vištos, o vištą apdėkite likusiais obuoliais. Viską kepkite dar apie 20 minučių. Vištieną patiekite kartu su iškeptais obuoliais.

Obuolių pyragas

Vienas universaliausių desertų, kuriais galite pradžiuginti ne tik šeimą, bet ir vaikų mokytojus artėjančios Mokytojų dienos proga. Pyragui reikės:

  • 400 g šaldytos tešlos;
  • 150 g cukraus;
  • 1 a. š. malto cinamono;
  • 6 puodelių plonai pjaustytų obuolių;
  • 1 v. š. sviesto.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Mažame dubenyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Tešlą padalinkite į dvi dalis: vienu tešlos lapu išklokite kepimo formą, kitą kol kas atidėkite į šalį. Į kepimo formą, ant tešlos, sluoksniais dėkite plonomis riekelėmis supjaustytus obuolius. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus obuolius. Viršutinį sluoksnį apibarstykite mažais sviesto gabalėliais ir viską uždenkite likusiu tešlos lapu.

Įdėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar 30–35 minutes, iki kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.

Sausainiai su obuoliais

Greitai pagaminami, labai skanūs ir puikiai tiks kaip dovana. Jiems reikės:

  • 200 g cukraus;
  • 115 g sviesto;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 180 g miltų;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. maistinės sodos;
  • 1 vnt. obuolio.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Skardą ištepkite sviestu. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir sviestu, iki kol masė taps puri. Įmaišykite miltus, druską ir kepimo sodą. Supjaustykite obuolius smulkiais gabaliukais ir sudėkite į tešlą.

Tešlą šaukštu dėkite ant kepimo skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių. Kepkite apie 8–10 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai rudos spalvos. Sausainiams iškepus, išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Laikykite dėžutėje su dangteliu.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nebrangūs rudens patiekalai iš obuolių: įdarykite, troškinkite, kepkite

confident-noyce

4 konditerio patarimai, kad morkų pyragas būtų drėgnas ir purus

confident-noyce

Rudenėlio šventė ir lėkštėje, ir piniginėje: netikėti receptai, kurie padės sutaupyti

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau