-3.4 C
Panevėžys
Sekmadienis, 23 vasario, 2025

Naujamiestietės Simonos aistra – čili paprikų auginimas

Autoriussamanta ilonytė
Fotoživilė večiorkutė
S. Kergytė-Steponavičienė.

Simona Kergytė-Steponavičienė šiuo metu su vyru Rimantu beveik baigia įsikurti namus Naujamiestyje. Ji, nors ir yra baigusi agronomiją, šiuo metu dirba pardavimų vadybininke baldų įmonėje ir, kaip pati teigė, darbas nuo 8 iki 17 val. leidžia išreikšti save kitose mėgstamose veiklose, todėl nuo diplominės specialybės nenutolo ir šiuo metu yra pasinėrusi į čili paprikų auginimą.

Sužavėjo įvairovė

„Šalia būsimų namų vos per kelis sklypus išsinuomojau žemės ūkio paskirties žemę, kur auginu įvairias daržoves. Na, o daugiausia – čili paprikas. Visas beveik keturiasdešimties kvadratinių metrų šiltnamis apsodintas trisdešimties skirtingų veislių čili paprikomis ir keliolika pomidorų padažams virti. Aplink sklypą dygsta gyvatvorė iš saulėgrąžų, kurios bus puiki priedanga nuo kelio ir atgaiva bitėms. Taip pat auginu daug moliūgų, cukinijų, svogūnų. Viską vėliau naudoju padažų, pagardų ir džemų su čili paprikomis gamyboje. Mano tikslas – sukurti sėkmingą prekinį ženklą „Kapsicina“, kur būtų galima įsigyti tikrai skanių, ne vien deginančių čili padažų“, – pasakojo mergina.

Pasiteiravus, kodėl Simona nusprendė auginti būtent čili paprikas, ji atviravo, kad sužavėjo jų įvairovė.

„Ar įsivaizduojate, kad jų yra nuo mažų iki didelių, nuo geltonų iki rožinių, nuo apvalių iki rauplėtų. Tai yra nuostabu! Kaip vaikas džiaugiuosi spalvingu derliumi, viskuo dalinuosi savo „Instagram“ anketoje @kapsicina“, – dėstė jaunoji ūkininkė.

Čili paprikos.

„Juodai dienai“

Dar viena priežastis – vyras mėgsta aštrų maistą ir sunkiai sekasi nupirkti iš tiesų aštrų ir kartu skanų padažą.

„Tai man tapo kaip savotiškas iššūkis. Negana to, dar turiu didelę aistrą gaminti. Taigi, pagalvojau, jog puikiai susijungia šios dvi veiklos. Manau, kiekvienam žmogui reikėtų patirtį tą džiaugsmą, kai kažką užaugini savo rankomis, tą ramybę, kai prižiūri augalą ir matai, kad jam puikiai sekasi augti. Daug domiuosi ir eksperimentuoju, kaip gi išgauti didesnius derlius ir aštresnes paprikas. Kaip ir kiekvienas augalas, taip ir paprika, patirdama stresą daugiau kaupia medžiagų, tarsi saugosi savo „juodai dienai“. Praėjusiais metais pastebėjau, jog padėjo jų negausus laistymas. Pavyzdžiui, tos pačios veislės vieną augalą laisčiau dažniau, o kitą – rečiau. Rečiau laistomos paprikos tikrai buvo aštresnės. Aišku, tada kenčia kiekybė. Geriau palaistytos, žinoma, derlingesnės“, – patirtimi dalijosi Simona.

Kapsaicino fermentas

Anot čili paprikų augintojos, egzistuoja ir tokios veislės, kaip štai anais metais auginti „7 Pot chili“, kurio pavadinimas kilęs iš to, kad neva vienas tokios veislės čiliukas užaštrina septynis puodus sriubos. Jo aštrumas pagal SHU skalę – 1,5 mln. SHU yra skoviliai. Jais matuojamas aštrumas paprikoje.

„Labai lengva lyginti su pirktiniu jalapenu. Jo SHU yra tik apie 5 tūkst. Įsivaizduokite koks skirtumas. Šios veislės vieno čiliuko užtenka kelioms padažų partijoms. Tokį aštrumą sunku numušti. Pienas ar bet koks pieno produktas gali tai numušti, nes pieno baltymas skaido kapsaicino fermentą. Štai ir priėjome iki to mano projekto pavadinimo „Kapsicina“. Kapsaicinas yra fermentas, kuris padaro papriką aštria. Taip ir gimė mano pavadinimas“, – aiškino ji.

„Beje, mitas, kad čili paprika degina, kai valgai. Kapsaicinas tik sukelia deginimo pojūtį be tikro deginimo. Teko skaityti, jog „Cayenne“ čili paprikos milteliais liaudies medicinoje gydydavosi net skrandžio opas, nes jis aktyvina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir regeneraciją“, – pridūrė mergina.

S. Kergytė-Steponavičienė.

Tarsi mamos padažai

Kaip minėta, Simona gamina ir įvairius padažus. Tačiau tikisi plėsti jų asortimentą. Tam ji žada užauginti įvairiausių daržovių, kad pavyktų pagaminti įvairių, natūralių, be priedų, tarsi mamos pagamintų, padažų, pagardų.

„Taip pat turėsiu ir marinuotų, konservuotų daržovių, džemų. Viskas daugiau ar mažiau su čili. Galbūt kada nors ši veikla taps mano darbu. Tikiuosi… Kol kas vaišinu tik draugus ir pažįstamus. Tačiau jau šiais metais noriu imtis oficialia veikla ir su savo produkcija nuskambėti garsiau. Pati mėgstu aštrų maistą, bet tikrai nesu ta ekstremalių pojūčių mėgėja, kuri eitų į aštraus valgymo konkursą“, – juokėsi ūkininkė.

Čili paprikos.

Daugiametis augalas

Čili paprikas ji auginu tik šiltnamyje. Kieme joms per šalta. Na, o kuo karščiau, tuo aštriau.

„Čili paprika yra tropinis augalas, tačiau, gerai prižiūrint, praėjusiais metais derlių ėmiau net ir spalio mėnesį“, – teigė ji.

„Joms svarbu šiluma, kad nebūtų per daug drėgmės ir kad būtų geras dirvožemis. Visada sodindama dedu arklių mėšlo, prieš ir per žydėjimą laistau gyvo alaus mielėmis. Aminorūgščių tirpalą kartą per sezoną atiduodu purškimu per lapus“, – sėkmingais derliais džiaugėsi Simona.

Šiuo metu ji pradėjo domėtis ir elektromagnetiniu laukų poveikiu, kuris sukuriamas vario spyruoklėmis.

„Vis dėlto dar labai mažai turiu patyrimo ir bandymų, bet tikiuosi, kad greitu metu galėsiu pasidalinti plačiau. Taip pat domiuosi specifiniu išgenėjimu, kuris didina derlingumą. Vietos tobulėti ir gilintis yra labai daug“, – atviravo moteris.

Beje, nors, pasak Simonos, mums tai nėra neįprasta, paprika – daugiametis augalas.

„Šiemet pirmą kartą auginsiu čili kambaryje, dideliame vazone, peržiem. Žiūrėsime, kas gausis. Mačiau labai gražių pavyzdžių, kurie išgenėti atrodo kaip bonsai medeliai storais kamienais ir duoda net tris keturis derlius“, – tikino ji.

S. Kergytė-Steponavičienė.

Vienintelė Lietuvoje

Dar viena Simonos svajonė – tapti čili paprikų agronome.

„Manau, po truputį, jei dėsiu daug pastangų, man pavyks. Ko gero, būsiu vienintelė Lietuvoje tokia specializuota specialistė. Būtų labai smagu“, – pasakojo ūkininkė.

Čili sėklas ji perka iš Šveicarijos selekcininko.

„Jis savo paprikas augina 100 procentų dirbtinėmis sąlygomis, suteikdamas absoliutų veislės grynumą. Žinoma, augindama tiek skirtingų veislių viename šiltnamyje aš to veislių šimtaprocentinio grynumo nebeišlaikau, bet gal taip ir smagiau. Plika akimi nepamatysi, tad tie susikryžminimai turbūt lieka tik ląstelių lygmenyje. Planuoju pradėti ir pati auginti paprikas ne tik maistui, bet ir sėkloms“, – kalbėjo ji.

„Beje, labai nemažai žmonių parodė susidomėjimą paprikomis. Kaip ir minėjau, jų įvairovė – stebina ir stulbina. Lietuvoje jau vis daugėja aštriavalgių, kaip ir aštraus maisto tiekėjų, tad auditorija didėja ir plečiasi. Aštrus maistas yra labai specifinė niša, bet kaip ir daug kas mano aplinkoje sako: „Tai man – labai tinka“, – pridūrė Simona.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orams nelepinant sušildys sotusis čili troškinys: išbandykite klasikinį receptą

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads