„Mokslo sriuba“: lietuviški maistui auginami vabzdžiai – ateities maistas?



Vieniems valgymui paruošti svirpliai kelia šleikštulį, o kitiems tai jau dabar yra skanus užkandis. Ir nors vabzdžiai yra gausus baltymų šaltinis, ant lietuvių stalo tokio valgo kol kas nematome.

Priešingai nei kiaulės, karvės ar kiti gyvūnai, maistui tinkami vabzdžiai natūraliai negyvena būriais ar šeimomis. Todėl auginti juos pramoniniu būdu tebėra didelis iššūkis.

„Pradėjau auginti lervas, eksperimentuoti, kaip jas galima pagaminti skaniau – su druskyte, pipiriukais ir panašiai. Žmonėms dažniausiai kildavo atmetimo reakcija. Ne tik, kad siūlai paragauti vabzdį, bet dar ir kažkokią lervą, kirminą.

Dėl to supratau, kad didžiojo milčiaus potencialas bent šiai dienai Lietuvoje panaudojimo maistui nėra didelis. Dėl to ėmiausi svirplių“, – pasakoja entomologas Dominykas Aleknavičius.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Planeta ant delno. Barbė, Openheimeris ir storiausias šunsnukis per visą gyvybės istoriją

JP Redakcija

Planeta ant delno #17: Majų civilizacijos žlugimas ir suprimityvėję apskritažiomeniai

JP Redakcija

Vezuvijaus ugnikalnis kaupiasi naujam išsiveržimui

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads