-3 C
Panevėžys
Šeštadienis, 22 vasario, 2025

Mitybos specialistė dalijasi maisto garuose receptais: kaip pasigaminti, kad būtų ne tik sveika, bet ir skanu



Garuose gamintas maistas galbūt ir sveikas, tačiau tikrai ne pats skaniausias. Tokį mitą sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia girdinti nuolat. Pats laikas jį paneigti! Tinkamai garuose gaminami patiekalai kaip tik išlaiko natūralesnę tekstūrą ir tikrąjį skonį, kurį galima sustiprinti teisingai vartojamais prieskoniais.

„Kadangi garuose maistas verda gana žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiau skaidulų ir  beveik nėra rizikos, jog jis pervirs. Tereikia žinoti tai, kad prieskonius derėtų dėti vėliau – dešimt minučių prieš baigiant virti arba jau įsidėjus maistą į lėkštę. Verdant garuose net plika akimi matyti, kad daržovės išlaiko ryškią spalvą ir nesutęžta“, – teigia V. Kurpienė.

Sveikos mitybos specialistė pasakoja pati garuose ruošianti ne tik daržoves, bet ir mėsą, kurią vėliau kelios minutėms pakepa grilyje, jūrinę žuvį, kurios sūdyti apskritai nereikia, ir tokius desertus kaip varškės pudingas ar morkų keksiukai.

„Puikus gaminimo garuose privalumų pavyzdys yra grūdų košė. Šiandien labai populiaru ją valgyti pusryčiams, bet dažnai ryte žmonės skuba ir nesužiūri, kaip košė išbėga iš puodo arba perverda. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, sukeliančiais alkį, nors atrodo, kad ką tik pavalgėte. Garuose pagaminta košė bus biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, – sako V. Kurpienė, pati keturių asmenų šeimai gaminanti su „Electrolux“ orkaitės garų funkcija. Tačiau tuos pačius garuose gaminamus patiekalus galima ruošti ir garpuodyje. O, pavyzdžiui, lašišą – tiesiog įdėjus žuvį į metalinį sietelį, jį patalpinus virš verdančio vandens puode ir uždengus dangčiu.

V. Kuprienė.

Trys V. Kurpienės rekomenduojami receptai:

Lašiša garuose. Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir dėti ant sumuštinio, ir į salotas su pavasariškais žalumynais. Reikės lašišų filė pagal valgytojų skaičių. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio. Tikėtina, jog prieskonių visai nereikės.

Gaminimas:

  • Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę.
  • Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet skonis bus pats geriausias.
  • Patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Vištiena garuose. Man asmeniškai taip paruošta vištiena ar kita paukštiena yra gardžiausia, nes mėsa būna minkštutė ir sultinga. Laisvai augintą vištą nuplaunu, nusausinu, ištrinu druska su česnaku. Taip sumarinuotos nelaikau, nes druska ištrauktų vandenį iš paukštienos ir mėsa taptų kieta. Pašaunu į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Kadangi dažniausiai gaminame naminę vištieną, tai pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau. Kitas žingsnis – grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė. Venkite skrudėsių, nes tai kenksmingos medžiagos.

Obuoliai garuose. Pateikiami ingredientai vienai porcijai.

  • Obuolys 
  • Šaukštelis medaus ar nerafinuoto cukraus (nebūtinai)
  • 0,2 š. cinamono  
  • Saujelė razinų 
  • Mėgstami riešutai
  • Šviežiai tarkuotos citrinos žievelės žiupsnelis 
  • Citrinos sultys pagal skonį 

Gaminimas:

  • Nupjaukite obuolio viršūnę kaip kepurėlę ir išskobkite vidurį su sėklomis.
  • Į vidų suberkite sutraiškytus riešutus, razinas ir medų su cinamonu.
  • Užvožkite kepurėlę ir garinkite 15–25 minutes.

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

JP Redakcija

Lietuviai sau leidžia daugiau: maisto produktams taupo kaip latviai ir estai, bet išlaidauja pramogoms

JP Redakcija

Kepsnys, karpačas ir pica iš daržovių – pradžiuginkite save ir kitus netikėtais patiekalais

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads