-4.7 C
Panevėžys
Trečiadienis, 19 vasario, 2025

Mėsainiai ir dešrainiai be sąžinės graužaties: 5 šefo patarimai ilgojo savaitgalio virtuvei



Išgirdęs žodžius „mėsainis“ ar „dešrainis“, ne vienas susiraukia – esą nesveika. „Nebūtinai!“, – sako virtuvės šefas ir maisto stilistas Reinaldas Janonis ir siūlo būtent šiais patiekalais paįvairinti kepsnių sezoną.

„Bet kuris maistas sveikas ir skanus tiek, kiek sveiki ir skanūs jo ingredientai. Tad mėsainis ar dešrainis gali būti lygiaverčiai patiekalai visiems kitiems: juk valgydami kotletą su salotomis ar kaimiškas dešreles su daržovių garnyru nesiraukome, kad tai mums kenkia“, – tvirtina R. Janonis, pateikiantis keletą patarimų.

1. Atidžiai renkamės bandeles

Pasak R. Janonio, bene mažiausiai palankus sveikatai tradicinių mėsainių ar dešrainių ingredientas yra jų bandelės, kurios gaminamos naudojant daug cukraus ir sviesto, kad skrudinant susidarytų kieta luobelė, neleidžianti į bandelę susigerti padažui. Gera žinia – tokias bandeles galima pakeisti kokiomis tik norime bandelėmis ar duonelėmis – abu patiekalai pagal savo vertę nesiskirs nuo kitų mėsiškų patiekalų, valgomų su duona ir daržovėmis.

2. Lašinukas – ne priešas

R. Janonis.

Mėsą maltinukams galima pasirinkti pagal skonį  – svarbu, kad nebūtų per liesa. „Jei maltinukus darome iš pačių pasirinkto ir sumalto liesos jautienos gabaliuko, rekomenduočiau įdėti ir maltų lašinių, galima net kiaulienos – tai kepsneliams tik suteiks sultingumo“, – sako R. Janonis.

Šviežias kotletukas – puikus pasirinkimas gaminant skanėstus vakarienei ar vakarėliui namuose. O ruošiantis iškylauti, verta pasižvalgyti po jau paruoštų vartoti atvėsintų gaminių lentynas. Anot prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovės Ilonos Čiužienės, prekybos centruose gali rasti ir jau paruoštų šaldytų mėsainių kotletų su daugelio skoniui tiksiančiu prieskonių mišiniu. Tokiu patogu turėti šaldiklyje.

3. Prieskonių vingrybės

Persistengti su prieskoniais virtuvės šefas nerekomenduoja. „Kartais atrodo, kad mes greitai pamiršime tikros mėsos skonį, o jis ne toks ir blogas. Mėsainio kotletukams tikrai pakaks trupučio druskos ir pipirų“, – tvirtina R. Janonis.  Be to, verta atkreipti dėmesį ir į specialiai mėsainiams bei dešrainiams skirtus priedus ir padažus bei nešykštėti prieskoninių daržovių.

Verta išbandyti keptus svogūnus, griežinėliais pjaustytus agurkėlius ir kitus už Atlanto įprastus sumuštinių ingredientus – pavyzdžiui, „Lidl“ prekybos tinklas tradiciškai su Amerika siejamiems gardumynams yra dedikavęs visą teminę savaitę su šūkiu „Paragauk amerikietiškos svajonės“.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Ir namie, ir gamtoje greičiausiai pagaminamas patiekalas, prie kurio išsirikiuos eilė

JP Redakcija

Joninės be mėsos? Misija įmanoma! Išbandykite pigaus augalinio mėsainio receptą

JP Redakcija

Mėsainių kainos mieste kandžiojasi? Išsikepkite patys vos už kelis eurus

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads