-3.4 C
Panevėžys
Sekmadienis, 23 vasario, 2025

Meksikietiški takai ar azijietiškas stir-fry su klementinais: pasigaminsite mažiau nei per 10 min.

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Sukate galvą, kaip paįvairinti racioną ir į jį įtraukti daugiau vitaminų kupinų citrusinių vaisių? Parduotuvių lentynas pasiekęs šviežias klementinų derlius ypač tinka naujiems eksperimentams virtuvėje. Nors skamba kiek neįprastai, tačiau jie puikiai dera ir prie salotų, sumuštinių, netgi meksikietiškų takų ar azijietiškų patiekalų, kuriuos pasigaminsite vos per kelias minutes, o ir valgiaraštis bus įdomesnis.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad natūraliai sunokių klementinų iš Ispanijos derlius vos pasiekęs parduotuvių lentynas iškart patraukė pirkėjų dėmesį.

„Klementinai, apelsinai, citrinos – vaisiai, be kurių neįsivaizduojamas šaltasis sezonas. Nenuostabu, kad būtent jie ir sudaro populiariausių citrusinių vaisių trejetuką. Norėdami, kad pirkėjai rastų kuo įvairesnį šviežių sezoninių vaisių asortimentą, glaudžiai bendradarbiaujame su tiekėjais. Pavyzdžiui, visai neseniai parduotuvių lentynas pasiekė klementinai su šakelėmis, kurie ne tik pasižymi ypatingu skoniu, bet ir yra puiki stalo puošmena. Nors pirkėjų dėmesio klementinai sulaukia vos pasirodę parduotuvėse – pardavimų piką jie pasiekia prieš pat Kalėdas“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad klementinai – toli gražu nėra skirti tik desertų gaminimui. Nors pirkėjai šiuos vaisius dažniausiai naudoja būtent kepant įvairiausius pyragus, keksiukus ar pyragaičius, pasak jos, norint vištienos patiekalams suteikti tiek saldumo, tiek gaivumo – klementinai yra puikus priedas. Be to, jie puikiai dera net ir meksikietiškoje ar Azijos virtuvėje. Tereikia nebijoti eksperimentuoti ir pasidomėti įmantresniais receptais. J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais netikėtais būdais, kaip panaudoti klementinus.

Nuo Azijos iki Meksikos virtuvių – kaip panaudoti klementinus?

Salotos su klementinas – priedas prie baltos žuvies ar mėsos. Klementinai puikiai dera su įvairiausiais žalumynais. Labiausiai su gražgarstėmis, špinatais. Klementinų ir gražgarsčių ar špinatų salotas galima pagardinti šviežiais obuoliais, smulkiai supjaustytais svogūnais, kepta vištiena. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir padažo. Geriausia jį pasigaminti iš šlakelio aliejaus, šaukštelio garstyčių, medaus, citrinos, klementinų sulčių ir druskos bei pipirų. Šios lengvos salotos – ypač derės prie pačios įvairiausios baltosios žuvies ar paukštienos.

Takai su klementinais – vos per 10 min. Meksikietiška virtuvė neįsivaizduojama be čili pipirų, avokadų, pupelių, tačiau šios virtuvės patiekalams gaivumo bei saldumo pridėti gali ir ne tokie įprasti ingredientai, pavyzdžiui, klementinai. Šie vaisiai puikiai tiks prie takų su kiauliena. Be to, tokius takus pasigaminsite vos per 10 minučų. Tereikia kiaulienos gabalėlius pakepinti keptuvėje, paskaninti terijaki padažu, druska bei pipirais. Galiausiai kiaulieną sudėti ant takams skirtų tortilijų, viską pagardinti šviežiomis salotomis, svogūnais bei nedideliais gabalėliais supjaustytais klementinais.

Klementinų salsa – puiki alternatyva salotoms. Dar vienas puikus ir ne visai tradicinis būdas, kaip panaudoti klementinus – pasigaminti salsą, kuri puikiai tiks ir prie žuvies, ir mėsos patiekalų. Klementinų salsą pasigaminti labai nesudėtinga. Tereikia nulupti ir smulkiai supjaustyti tris klementinus, saują pomidorų, vieną nedidelį svogūną, saują šviežios kalendros. Viską sumaišyti dubenyje, pagardinti žaliosios citrinos sultimis ir druska.

Stir-fry su klementinais – greitas patiekalas azijietiškos virtuvės mėgėjams. Klementinai – ingredientas mėgstamas ir azijietiškoje virtuvėje. Pavyzdžiui, juos panaudoti galima ir gaminat keptus makaronus stir-fry. Šis patiekalas – ne tik sušildys žvarbų rudens vakarą. Jis nereikalauja nei specialių žinių, nei didelių pastangų. Tokiam patiekalui pasigaminti reikės: mėgstamų azijietiškų makaronų, puodelio supjaustytų morkų, puodelio šviežių žirnių, kelių puodelių smulkiai supjaustytos vištienos, saujos supjaustyto svogūno, kelių supjaustytų klementinų ir mėgstamų azijietiškų padažų: sojos, žuvies, terijakio. Pirmiausia pagal instrukciją ant pakelio reikėtų paruošti makaronus. Įkaitinti keptuvę, į ją įpilti šiek tiek aliejaus, sudėti mėsą, daržoves, klementinus ir šiek tiek pakepti. Tuomet sudėti makaronus, viską pagardinti azijietiškais padažais ir patiekti.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dramblys kambaryje: kaip greičiausiai nulupti madinguosius „Pomelo“ vaisius ir kodėl nereikėtų išmesti žievės

JP Redakcija

Šįvakar šis vaisius atsidurs ant milijonų stalų visame pasaulyje – kuo ypatingas granatas?

JP Redakcija

Jei norite sveikų akių, odos ir širdies, metas prisiminti vieną populiarų vasaros vaisių

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads