Specialistai pastebi, kad maistas Lietuvoje kasmet brangsta maždaug 5 procentais, o kai kurių produktų kaina šiemet pakilo ir kone trečdaliu. Ekonomistų teigimu, kainos artėja prie Europos Sąjungos vidurkio.
Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenys rodo, kad šiemet labiausiai brangsta mėsa. Specialistai teigia, kad kiaulienos kainos kyla dėl kiaulių maro Kinijoje. Tačiau brangsta ir jautiena, vištiena, žuvis bei pieno produktai.
Albertas Gapšys iš Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto LRT RADIJUI pažymi, kad per metus minimalus atlyginimas išaugo apie 7 proc., vidutinis darbo užmokestis – apie 13 proc., tad, anot jo, „norint nenorint kainos pačios auga, nes bet kokie prekybos taškai tą žinodami stengiasi tas kainas didinti“.
Lietuvoje maistas penktadaliu pigesnis nei Europos Sąjungos vidurkis. Tačiau produktų kainas stebinčio portalo Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas sako, kad kainos vienodėja.
„Prekybos tinklai užkelia reguliarias kainas ir po to periodiškai dalija nuolaidas po 30 proc. ir daugiau. Ilgainiui turbūt pajausime dar didesnį kainų skirtumą tarp, pavyzdžiui, Lietuvos ir Lenkijos, ir galbūt tada pradės stabilizuotis“, – sako Pricer.lt vadovas.
Pasak A. Vizicko, įprastas pačių pigiausių būtinų prekių krepšelis per metus pabrango beveik penkiais procentais.