2.4 C
Panevėžys
Penktadienis, 28 vasario, 2025

M. Lingė: maisto kainų raidos analizė įneša aiškumo ir sumažina spekuliacijas kainų temomis

AutoriusIgnas Dobrovolskas (ELTA)
FotoBNS
M. Lingė.

Lietuvos bankui (LB) pristačius maisto kainų raidos analizę, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė tvirtina, kad pristatyti duomenys jo nenustebino. Pasak jo, tapo aišku, kad energetikos kainų šoko įtaka infliacijai yra pagrindinis veiksnys, o pati analizė atnešė daugiau aiškumo ir gali sumažinti spekuliacijas kainų temomis.

„Tyrimas nenustebino. Energetikos kainų šoko įtaka infliacijai buvo laikoma pagrindiniu veiksniu. Gautas patvirtinimas įneša daugiau aiškumo ir sumažina spekuliacijas kainų temomis. Ypač jų netrūko dėl mažmeninės prekybos veiksmų, ar jų kainos dalis pagrįsta sąnaudomis“, – Eltai teigė M. Lingė.

Politikas pažymėjo, kad jeigu iki LB atliktos analizės politikų akys labiau krypo į prekybininkų pusę, tai tyrimas žvilgsnį kreipia link žaliavų augintojų, kurių pardavimo kainos augo didesniu tempu nei sąnaudos. Jo teigimu, tai buvo bendra tendencija su Europos Sąjunga.

„Šiandien jau esame kitoje realybėje – matome, kaip krenta žaliavų supirkimo kainos, ko pasekmes labiausiai jaučiame pieno sektoriuje. Tai atspindi ir pasaulinė situacija, o mes nuo jos labai priklausomi dėl didelės eksportuojamos produkcijos dalies. Energijos kainos mažėjo ir stabilizavosi, smuko ir žaliavų supirkimo kainos. Belieka stebėti, ar tokiu pačiu greičiu mažės prekių kainos, kaip greitai kaštai buvo perkeliami į jas“, – sakė konservatorius.

„Dvipusiame eisme greitis turėtų būti vienodas judant visomis kryptimis. Trečiadienį šis LB tyrimas bus aptartas Seimo Biudžeto ir finansų komitete kartu su Konkurencijos tarybos, VĮ Žemės ūkio duomenų centro bei VŠĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros atstovais“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad maisto produktų kainoms didžiausią įtaką turėjo energijos kainų šokas, o dėl santykinai didelės paklausos ir gyventojų perkamosios galios, maisto tiekimo grandinės dalyviai lengviau perkėlė išaugusius kaštus vartotojams, rodo Lietuvos banko (LB) sausį vykdytas maisto kainų tyrimas.

LB konstatuoja, kad energijos išteklių brangimas Lietuvoje turėjo didesnę įtaką maisto kainoms nei vidutiniškai euro zonoje.

Be to, teigiama, jog maisto infliacijos pikas jau pasiektas, o ateityje sąnaudų įtaka kainoms turėtų silpnėti.

Banko tyrimo rezultatai parodė, jog sausį išaugusias kainas prekybininkai perkėlė į galutines produkcijos kainas. Anot LB, maisto pramonės gamybos sąnaudos taip pat didėjo maždaug tokiu pat tempu kaip ir parduotos produkcijos kainos.

Vis dėlto, LB vertinimu, santykinai didelė paklausa ir išsilaikiusi gyventojų perkamoji galia buvo tie veiksniai, dėl kurių susidarė palankios sąlygos perkelti išaugusius gamybos kaštus į galutines kainas.

Kartu LB akcentuoja nepastebėjęs, kad maisto produktų tiekimui svarbių veiklų pelningumas buvo „išskirtinai didelis“.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Ir vėl neteisinga prekės kaina kasoje? Paaiškino, kokių žingsnių imasi prekybininkai, kad to išvengtų

JP Redakcija

Norite įsigyti ekologišką prekę ar paslaugą? Ieškokite „ES gėlės“

JP Redakcija

Apklausa: Lietuvos jaunimą labiausiai neramina kylančios kainos

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads