Lietuva ribos transriebalų kiekį maisto produktuose



Po dvejų metų įsigalios naujas ribojimas – Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose turės būti ne daugiau kaip 2 gramai transriebalų 100 gramų bendro riebalų kiekio.

Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakyme, pirmadienį pranešė ministerija. Šis reikalavimas negalios gyvūninės kilmės riebalams ir maisto produktams, kuriuose transriebalai susidaro ir egzistuoja natūraliai.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, transriebalų kiekio reglamentavimas ir ribojimas maisto produktuose galėtų padėti sumažinti lėtinių ligų vystymąsi.

„Tyrimais nustatyta, kad transriebalai neturi maistinių savybių, jų kiekio sumažinimas ar pašalinimas iš maisto gali turėti tik teigiamą poveikį sveikatai. Tai jau prieš keletą metų patvirtino Europos maisto saugos tarnyba. Atėjo laikas ir Lietuvai sumažinti šių nepageidaujamų medžiagų vartojimą ir padėti žmonėms gyventi sveikiau“, – sako A. Veryga.

Remiantis įvairių tyrimų duomenimis, šie riebalai turi neigiamą poveikį sveikatai ir gali didinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip išeminė širdies liga ar miokardo infarktas, vėžio, cukrinio diabeto bei nutukimo riziką, taip pat gali turėti žalingą poveikį nėštumui bei vaisiaus vystymuisi.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šį mėnesį platintame pranešime teigė, kad kelerius metus tarnybos vykdytų tyrimų rezultatai rodo, jog beveik pusėje tirtų maisto produktų transriebalų kiekis buvo didesnis, nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija. Nustatyta, kad rizikingiausi maisto produktai vartotojams yra saldainiai, sausainiai, kepiniai, tepieji riebalų mišiniai. Riziką sveikatai kelia šių produktų sudėtyje esantys iš dalies hidrinti riebalai.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad per parą suvartojamas minėtų riebalų kiekis neturėtų viršyti 1 proc. paros energijos, t. y. suaugusiam žmogui, kurio su maistu gaunama energija yra 2 000 kcal, patariama suvartoti ne daugiau kaip 2,2 gramo transriebalų.

VMVT ištyrė 147 rizikingiausius maisto produktus. Didesnis kaip 2 g /100 g riebalų transriebalų kiekis nustatytas 89 proc. tirtų saldainių, 50 proc. – riebalų ir glaistų, 39 proc. – sausainių, 33 proc. – kitų įvairų kepinių, 27 proc. – pieno produktų.

„Maisto produktų gamintojai jau supažindinti su Lietuvoje įsigaliosiančiu reguliavimu. Žinoma, tai sukels tam tikrų iššūkių keičiant produktų receptūras ir gamybos technologijas, todėl numatytas ir gana ilgas pereinamasis laikotarpis. Mūsų specialistai taip pat yra pasiruošę padėti ir patarti. Šiuo metu vartotojai, norintys išvengti transriebalų maiste, turėtų vengti tų maisto produktų, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų. Įsigaliojus teisės aktui, tokių produktų rinkoje turėtų nebelikti, tad vartotojams pasirinkti bus gerokai lengviau“, – teigė VMVT direktorius Darius Remeika.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„Pricer“: pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį brango 0,5 proc.

JP Redakcija

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

JP Redakcija

Priemonių planas: nemokamas maitinimas trečiokams nuo 2027-ųjų, po metų – ketvirtokams

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads