Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galima labai paprastai. O kartais tereikia žinoti gerą receptą!
Panevėžio rajono gyventojai sutiko pasidalyti savo receptais ir gudrybėmis, kurias kviečiame šiemet išbandyti kiekvieną skaitantįjį.
Naudoja mėsos marinavimui
Smilgių seniūnas Edmundas Toliušis atviravo, kad jiedu su žmona įprastai stengiasi tiek vasaros, tiek žiemos metu valgyti šviežias daržoves.
„Tačiau su žmona žiemą taip pat valgome tėvukų konservuotas daržo ir sodo gėrybes. Tiesa, žiemą konservuotus pomidorus mėgstu naudoti šašlyko ir mėsos marinatui. Siūlau paragauti: pomidorus reikia sutraiškyti, sumaigyti ir užpilti dalimi marinato paruoštą mėsytę, kurią prieš tai reikia padruskinti ir papipirinti. Dar pridėti šlakelį alyvuogių aliejaus ir šaukštelį cukraus. Viską pamarinuoti ne trumpiau kaip tris valandas ir ne ilgiau kaip per naktį šaldytuve. Viskas – jau galima kepti! Skanaus!“, – linkėjo seniūnas.

Paprasta ir greita
Kaimo bendruomenės „Maženiai“ pirmininkė Danutė Pleskienė atskleidė, kad pastaruoju metu mažai konservuoja, tačiau mėgstamiausių receptų nepamiršta. „Mėgstamiausios uogos – vyšnios, iš kurių verdu uogienę ir truputį kompoto, kadangi mėgstame atsigaivinti pagardintu vandeniu. Iš daržovių valgomiausios gėrybės – rauginti agurkėliai“, – sakė ji.
„Receptas visai paprastas: reikia susmulkinti krapus, juodųjų serbentų ir vyšnių lapus, česnaką, krieno lapus. Dalį žalumynų sudedu ant stiklainio dugno, tada – nuplautus agurkėlius ir likusią dalį žalumynų. Ant viršaus dedu krieno lapų ir užpilu pasūdytu verdančiu vandeniu. Uždarau plastikiniu dangteliu ir nešu į rūsį. Paprasta, greita, sveika ir skanu“, – džiaugėsi D. Pleskienė.

Moters teigimu, pastaruoju metu didžiausi šių agurkėlių gerbėjai – jos dukra ir vyras. „Agurkėliai traškūs ir gerai laikosi per žiemą. Marinuotų daržovių jau atsivalgėme sočiai. Raugti agurkėlius išmokau iš maženiečio medžiotojo. Kadangi tekdavo paragauti jo raugintų agurkėlių, tad prašiau pamokyti, kaip juos raugti. Tik gaila, kad jis jau iškeliavo anapilin“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.
Iš tetos gautas receptas
Ramygalos ir Smilgių (Perekšlių padalinio) kultūros centrų meno vadovė Audronė Palionienė pasidalijo iš tetos gautu receptu. Teta visą gyvenimą dirbo maisto technologe maisto pramonės gamybinėje įmonėje.
Cukinijų ir paprikų gardumėlis
Jums reikės:
- 3 kg cukinijos, supjaustytos kubeliais,
- 1 kg saldžiųjų paprikų, supjaustytų kubeliais,
- 0,5 litro (indelis) natūralaus pomidorų padažo,
- 1 stiklinės aliejaus,
- 1 stiklinės cukraus,
- 0,5 stiklinės acto,
- 1 šaukšto su kaupu druskos.

Eiga:
Visus produktus sudėkite į puodą, palaukite, kol užvirs, ir 20 minučių virkite ant silpnos ugnies. Sudėkite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
„Skanaus! Šią žiemos mišrainę naudoju visur: kaip pagardą prie mėsos patiekalų, dedu ir į šviežių kopūstų sriubą, patiekiu prie bulvių arba ryžių košės. Be to, šis konservuotas patiekalas labai tinka picos pagrindui pagardinti, t. y. padengti juo picos padą, uždėti ant viršaus faršo arba griežinėliais pjaustytos dešros, užtarkuoti sūrio ir kepti“, – dalijosi A. Palionienė.
Mėgstama obuolienė
Upytės tradicinių amatų centro vadovė Aušra Sidorovienė tikino, kad šeimynai užaugus, namams ištuštėjus, gėrybių ruoša labai sumenko.
„Juk vaikai suaugę, turi savo šeimas, savaip dėlioja daržovių atsargas žiemai. Todėl aš gaminu visko po truputį – šiek tiek uogienių, šiek tiek marinuotų burokėlių… Kuomet sunoksta pomidorai, jeigu šviežių nesuvalgome, konservuojame pagardą, būtinai grybų ruošiam – džiovintų, šaldytų. Stengiamės surinkti ir sutvarkyti derlių, kuris užauga sodyboje“, – kalbėjo ji.

„Labai mėgstu obuolienę, todėl mielai ją gaminu. Nesu ypatingų receptų turėtoja, galvoju, kad gaminu taip, kaip mama, anyta išmokė. Labai mėgstu prisirinkti žolynų žiemos arbatoms. Turiu pasisėjus medetką, šalaviją, keletą rūšių mėtų, džiovinau šeivamedžio ir liepų žiedus, šermukšnio uogų“, – teigė A. Sidorovienė bei pridūrė, jog nors vaikai konservuotų daržovių ne itin nori vežtis į namus, arbatas – visuomet mielai pasiima.
Obuolienės receptas, pasak moters, paprastas.
„Iš vasarinių obuolių, vadinamųjų alyvinių, verdu ,,greitam valgymui“. Obuolius nuplaunu, nulupu, supjaustau skiltelėmis. Obuolių kiekis priklauso nuo turimo puodo dydžio. Supjaustyti obuoliai turi užpildyti trečdalį puodo, nes verdant obuolienė ,,pliupsi” ir tyška. Cukraus pagal skonį. Įmetu keletą mėtos šakelių. Baigusi virti įdedu keletą šaukštelių cinamono, irgi pagal skonį. Žiemos laikymui obuolienę verdu iš rudeninių ar net žieminių obuolių. Labai tinka antaniniai. Šis receptas išmoktas iš močiutės. Beje, labai skanu obuoliene įdaryti virtiniai“, – tikino ji.
