-0.8 C
Panevėžys
Šeštadienis, 22 vasario, 2025

Kūčių tradicijos: ne visada valgydavo 12 patiekalų



Kūčios – ilgaamžes tradicijas turinti lietuvių šventė, kurią dar išsaugojusios turi tik kai kurios kaimyninės šalys. Tačiau daug tradicijų šiandien pakitusios. Pavyzdžiui, senovėje ant Kūčių stalo būdavo patiekiama visai ne 12 patiekalų.

Kūčios reiškia ne tik vakarienę, bet ir patiekalą, kuris buvo gaminamas iš visų žmogaus gaminamų javų tam, kad ir kitais metais būtų geras derlius.

Įdomu tai, kad senovėje valgių ant Kūčių stalo būdavo ne 12, kaip įprasta šiandien, o 9. Kaip pasakoja etnologas Libertas Klimka, visi jie buvo gaminami iš to, ką žmogus pats augina ir gauna iš gamtos dovanų: iš grybų, uogų, žuvies, ankštinius daržovių, javų…

O Kalėdų stalas jau būdavo turtingas. Būtinai buvo valgomi kiaulienos patiekalai, virtos kiaulės ausys, šaltiena, žąsis. Iš jos krūtinkaulio spėta, kokia bus žiema.

Daugiau apie ilgaamžes Kūčių ir Kalėdų tradicijas – pokalbyje su etnologu Libertu Klimka.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos Kūčių tradiciją siekiama įtraukti į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą

JP Redakcija

Šventinis maisto ruošimo maratonas prasideda: lengvi būdai sutaupyti ir mažiau švaistyti

JP Redakcija

Dalis restoranų per Kūčias bus pilni, vis dažniau vakarienė užsakoma į namus

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads