0.8 C
Panevėžys
Trečiadienis, 5 vasario, 2025

Kokius indus maisto gamybai rinktis?

Autoriusjp
Fotofreepik.com

Sveika mityba priklauso ne tik nuo ekologiškų sveikų produktų, bet ir nuo patiekalų, kuriuos gaminame kasdien. Virimo metu būtina laikytis terminių normų ir produktų apdorojimo būdų. Todėl kiekviena šeimininkė turi daugybę įvairių puodų, keptuvių, lėkščių. Tačiau ne visi žino, kaip juos pasirinkti tinkamus virtuvei, taip pat kokios medžiagos yra nekenksmingos gaminant maistą.

Kas turėtų būti komplekte?

Virtuvėje turėtų būti indų rinkinys, priklausomai nuo šeimos narių skaičiaus:

  • dviejų asmenų šeimai dažniausiai užtenka dviejų įvairaus dydžio keptuvių, dviejų nedidelių puodų, samčio, nedidelių kepimo indų;
  • šeimai su 3-4 asmenų vaikais virtuvės reikmenų rinkinį namams turėtų sudaryti keturios keptuvės pagrindiniams patiekalams, blynams ruošti, trys skirtingo dydžio puodai, keli kepimo indai;
  • profesionalūs virėjai į standartinį komplektą turėtų įtraukti grilį, wok keptuvę, kitus nestandartinius virtuvės reikmenis.

Indų medžiagos ir dangos

Norint išsaugoti gaminių naudingas savybes ir ekologiškumą, svarbu naudoti nekenksmingas medžiagas virtuvėje. Svarbu, kad virtuvės reikmenys kaitinant nesioksiduotų ir į maistą nepatektų kenksmingų medžiagų. Indų pasirinkimas virtuvei priklauso nuo temperatūros sąlygų gaminimo metu. Medžiaga turi atlaikyti reikiamą temperatūrą, kad maistas nepridegtų.

Dažniausiai naudojamos šios medžiagos:

  • Aukštos kokybės aliuminio indai naudojami gaminant maistą aukštoje temperatūroje. Jis yra ekonomiškas ir lengvas. Tačiau gaminiai iš antrinių aliuminio lydinių kenkia sveikatai, tokiuose induose verdami produktai išskiria žmogui pavojingus fermentus. Todėl ši medžiaga buvo pakeista anoduotu aliuminiu. Tokie indai turi apsauginį sluoksnį, kuris neleidžia oksiduotis.
  • Nerūdijantis plienas. Iš šios medžiagos pagaminti indai yra dažniausiai naudojami virtuvėje, juos galima naudoti bet kokioje temperatūroje. Jis yra nelimpantis ir lengvai nuplaunamas bet kokiomis priemonėmis.
  • Sunkūs ir patvarūs ketaus indai dažnai naudojami blynams, plovui, troškiniams gaminti. Ketus įkaista tolygiai, išlaikydamas šilumą ir neleisdamas maistui pridegti.
  • Karščiui atsparus stiklas. Stiklas greitai įkaista tolygiai, tačiau bijo staigių temperatūros pokyčių. Kad nesprogtų gaminant, reikia nuolat stebėti, kad ant indų nebūtų burbuliukų, įtrūkimų.
  • Brangi medžiaga, kurioje, manoma, galima gaminti skaniausią maistą. Metalas nesioksiduoja ir neleidžia maistui pridegti. Variniai indai tinkami naudoti ant indukcinės kaitlentės.

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Valgomojo komplektai ir šeimos poreikiai: kaip rasti optimalų dydį ir formą?

JP Redakcija

Parlamentaras siūlo atsisakyti vienkartinių indų masiniuose renginiuose ir paplūdimiuose

JP Redakcija

Virtuvės pagalbininkai: 5 maisto ruošimo indai, kuriuos verta turėti namuose

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads