Keptas viščiukas Velykoms: nuo klasikinių iki ekscentriškų skonių, siūlo vištieną net su šokolado padažu

Autoriusjp
Fotopexels.com


Keptas viščiukas jau spėjo tapti tradiciniu Velykų patiekalu, per šią šventę besipuikuojančiu kone ant kiekvieno lietuvio stalo. „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis dalijasi net trimis marinatais, tarp kurių sau patinkantį tikrai ras ir tradicinių, ir gurmaniškų, ir ekscentriškų skonių mėgėjai!

Klasikos mėgėjams

Mėgstantiems klasikinius skonius R. Čironis rekomenduoja marinuoti viščiuką kone kasdien naudojamais prieskoniais: druska, juodaisiais pipirais, taip pat tradiciškai marinatui naudoti česnaką, skonį puikiai praturtins kumino sėklos. Kiekvieno ingrediento pasirenkama pagal skonį. O marinavimas išties labai paprastas ir greitas: tereikia grūstuvėje sugrūsti prieskonius, sutrinti česnaką, viską sumaišyti, įskaitant ir kumino sėklas, į masę įpilti šiek tiek mėgstamo augalinio aliejaus, dar kartą viską išmaišome. Mase rankomis ištepame viščiuką iš vidaus ir iš išorės. Paliekame viščiuką marinuotis apie porą valandų, o kad mėsa būtų dar minkštesnė ir sultingesnė, ruošiantis šventei, marinuoti viščiuką „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas pataria ir iš vakaro.

Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skaičiuojant, kiek laiko gali prireikti kepimui, technologas atkreipia dėmesį, jog įprastai prie tokios temperatūros 0,5 kg mėsos reikia pusės valandos kepimo. Taigi jei gaminsite viščiuką, sveriantį 1,5 kg, kepkite jį 1,5 val. R. Čironis mėgstantiems apskrudusią vištieną, rekomenduoja viščiuką nedėti į kepimo maišą, na, o jei visgi nesate traškumo mėgėjai – kepkite kepimo maiše.

Prabangaus skonio ieškantiems

„Šiuo metu labai populiaru marinuoti vištieną su trumais, kurie puikiai dera prie šios mėsos: suteikia prabangaus aromato ir išskirtinio švelnaus skonio. Tad Velykas tikrai paversime prabangiomis pasirinkę vištienos marinatą pagardinti trumų skoniu“, – sako „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas R. Čironis. Tiesa, kaip jis pažymi, trumai – brangus ingredientas, tačiau marinate jų skonį puikiai atspindi aliejus su trumais, druska ar kiti su trumais siūlomi prieskoniai, kurių galima įsigyti daugumoje parduotuvių. Paruošti marinatą vėlgi labai paprasta – į mėgstamų prieskonių mišinį įpilti šlakelį aliejaus su trumais, išmaišyti ir gauta mase ištepti viščiuką. Palikti mėsą pasimarinuoti.

Kepti vėlgi iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, o kepimo laiką apskaičiuoti priklausomai nuo viščiuko svorio.

Nebijantiems eksperimentuoti

Mėgstantiems ekscentriškus skonius – štai kam šį marinatą rekomenduoja „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas R. Čironis. Jis siūlo aštrų viščiuką su šokolado padažu.

Marinatui prireiks druskos, čili pipirų, uoginės paprikos bei maltos raudonosios paprikos prieskonių. Visus prieskonius reikia sumaišyti ir jais ištepti viščiuką. Paliekame šiek tiek laiko pasimarinuoti. (Galima ir per naktį, jei yra galimybė.) Dedame į kepimo maišą, kepimo skardą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 – 1,5 val., priklausomai nuo viščiuko svorio. Iškepus paliekame apie 10 min. kiek atvėsti. Ruošiame tuo tarpu šokolado padažą.

Šokolado padažo paruošimas: juodojo šokolado plyteles sulaužome ir dedame į garų vonelę, kad ištirptų. Tuomet įmaišykite 1 valg. š. sviesto ir šiek tiek pieno, kad padažą būtų lengva pilti.

Supjaustome viščiuką gabaliukais ir patiekiame juos su šokoladu padažu.

Kad ir kurį marinavimo būdą pasirinksite, neabejokite – bus skanu!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Priemonių planas: nemokamas maitinimas trečiokams nuo 2027-ųjų, po metų – ketvirtokams

JP Redakcija

35 tonos per mėnesį: kaip gamyboje susidarę trupiniai grįžta į maistą?

JP Redakcija

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads