Kebabinėms sunkiausiai įgyvendinamas reikalavimas – higiena

13 proc. tikrintų kebabinių maistą gamino nešvariose patalpose, kurioms būtinas remontas. Tiek pat tiekė maistą, pagamintą iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Be to, nustatyta savikontrolės ir žaliavų atsekamumo pažeidimų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai  šį pusmetį patikrino daugiau nei pusę Lietuvoje veikiančių kebabinių. 20 proc. jų nustatyta grubių higienos pažeidimų, rasta netinkamai laikomų gaminių ir produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs.

Dažniausiai kebabinėse nesilaikoma higienos reikalavimų – net 16 proc. patikrinimų užfiksuota, kad darbuotojai nebuvo pasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos įgūdžių kurso, nesilaiko asmens higienos. 14 proc. patikrinimų metu nustatyta, kad naudojamas netinkamas (susidėvėjęs, sunkiai dezinfekuojamas) inventorius.

13 proc. tikrintų kebabinių maistą gamino nešvariose patalpose, kurioms būtinas remontas. Tiek pat tiekė maistą, pagamintą iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Be to, nustatyta savikontrolės ir žaliavų atsekamumo pažeidimų.

Šiais metais dėl kebabinių veiklos VMVT jau gavo 42 vartotojų skundus, iš kurių 29 proc. pasitvirtino.

Dažniausiai vartotojai skundėsi, kad suvalgę patiekalus pasijuto blogai: pykino, vėmė, viduriavo, pakilo temperatūra.

Kiti vartotojai skundėsi, kad, pavyzdžiui, kebabe buvo vos trys gabaliukai mėsos, vartotojai, kuri alergiška garstyčioms pasiteiravus, ar kebabas su garstyčiomis, buvo paaiškinta, kad įmonė negali atskleisti patiekalų gaminimo receptūrų.

VMVT sulaukė skundų, kad darbuotojai dirba be galvos apdangalų, rūko dėvėdami darbo drabužius, dirba su striukėmis.

Už grubius higienos ir kitus pažeidimus buvo taikytos nuobaudos pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, 23 proc. tikrintų kebabinių turėjo sustabdyti savo veiklą, kol pašalins nustatytus trūkumus.

„Palyginę kelių pastarųjų metų kebabinių kontrolės rezultatus galime teigti, kad mažėja pasitvirtinančių skundų, tačiau higienos reikalavimų įgyvendinimas išlieka vienu sudėtingiausių uždavinių šio sektoriaus įmonėms. Tai susiję ir su gana prastomis darbuotojų higienos žiniomis, dažna jų kaita, o dažnai ir nepakankamomis investicijomis įrangai įsigyti ar patalpoms įrengti ir prižiūrėti. Tad kebabinių kontrolei ir toliau skirsime ypatingą dėmesį. Ne tik vykdysime tikrinimus, bet ir konsultuosime tiek savininkus, tiek darbuotojus, kaip tinkamai laikyti produktus, priminsime higienos ir kitus reikalavimus“, – sako VMVT Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė.

Patys vartotojai taip pat turėtų atidžiai rinktis, kur valgyti. Prieš užsisakant patiekalą, reikėtų atkreipti dėmesį, ar kebabinė ir personalas yra tvarkingi, o maistas neturi pašalinio kvapo.


1 komentarai

ddd 2018-09-23 21:58 at 21:58 Atsakyti

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

VMVT direktorė: po reformos metu vykusios skaitmenizacijos visuomenė apie nesaugius produktus gali pranešti mūsų svetainėje

JP Redakcija

VMVT surengė pasirengimo paukščių gripui pratybas

JP Redakcija

Mergaičių intymi higiena: mokykite nuo kūdikystės

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads