„Katino cepelinai“. Piniavoje vyksta unikali cepelinų gamybos edukacinė programa

AutoriusDOVILĖ BARVIČIŪTĖ
FotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ
Kiekvieno mėnesio antrą sekmadienį Piniavoje esančioje kavinėje „Pas Katiną“ vyksta edukacijos „Katino cepelinai“.

Kiekvieno mėnesio antrą sekmadienį Piniavoje esančioje kavinėje „Pas Katiną“ vyksta edukacijos „Katino cepelinai“. Jų metu ne tik leisite laiką šaunioje kompanijoje, bet ir susipažinsite su cepelinų istorija, patys išmėginsite cepelinų kelią iki lėkštės, o galiausiai ragausite pačių rankomis suformuotus kukulius.

Pramoga tinka visiems

„Iš svečių dažnai girdime, kad mūsų cepelinai bene skaniausi visame regione, todėl nusprendėme, siekdami užimti svečius, pasiūlyti jiems pramogą – išmokti cepelinus pasigaminti patiems. Taip pat gerai praleisti laiką draugų ar artimųjų rate. Edukacijos tinka tiek svečiams, tiek pavienėms šeimoms, draugų būriams ar įmonių kolektyvams. Tai unikali veikla ir iš užsienio atvykusiems klientams. Edukacijų metu svečiai dirba pasiraitoję rankoves ir patys, žinoma, padedant mūsų virėjoms. O kol cepelinai verda, jaukioje aplinkoje, rusenant krosnelei ir gurkšnojant žolelių arbatą, klausosi edukatorės pasakojimų apie šio patiekalo istoriją. Ir ne tik“, – edukaciją pristatė jos sumanytoja, bendrovės „Pas Katiną“ vadovė Silvija Katinaitė–Kavaliūnienė.

Bulvė – svarbi dalis

Ne paslaptis, kad pagrindinė ir svarbiausia sudedamoji cepelinų dalis yra bulvės. Jos gali būti miltingos, krakmolingos, verdant sukrintančios ir nesukrintančios, kiekvienam pagal poreikį. Tačiau, pasak S. Katinaitės–Kavaliūnienės, cepelinams tinkamiausios būtent krakmolingos bulvių veislės, tokios kaip ‚Vineta‘, ‚Marabel‘ ar ‚Laura‘. Vėlyvosios bulvių veislės savo sudėtyje turi daugiau krakmolo. Tam, kad sutarkuotos ir nuspaustos bulvės greičiau sukibtų.

„Cepelinams naudojamos bulvės turi būti labai kokybiškos, pirmos klasės. Jos pas mus atvežamos iš mūsų rajono mažuose ūkiuose užauginto derliaus. Prieš jas nuvalydami kiekvieną bulvę rūpestingai apžiūrime, kad jokiu būdu nepakliūtų gumbas pažaliavęs ar su puviniu. Taip pat nenaudojame sudžiūvusių, sudygusių ir pažeistų bulvių. Bulves laikome vėsioje, tamsioje, sausoje vietoje, tinka jas laikyti krepšiuose, popieriniuose maišuose ar dėžėse. Nuvalę bulves, jas tarkuojame ir nuspaudžiame. Bulvių sunką paliekame nusistovėti krakmolui, po keliolikos minučių sunką nupilame, krakmolą sudedame į tarkuotų bulvių masę. Keletą bulvių išverdame, būtinai su lupenomis, kad cepelinuose išliktų kuo daugiau maistingųjų medžiagų. Išvirtas bulves nulupame, sutriname ir sudedame į žalių bulvių masę tam, kad cepelinai būtų minkštesni ir puresni. Gardiname druska ir gerai išmaišome“, – pasakojo Silvija.

S. Katinaitė-Kavaliūnienė.

Cepelinai valgomi tik šakute

Anot S. Katinaitės-Kavaliūnienės kavinėje „Pas Katiną“, jau bene trečią dešimtmetį valgiaraštyje vyrauja cepelinai su klasikiniu kiaulienos įdaru, kuriam visuomet parenkama šviežia lietuviška kiaulienos sprandinė.

„Mėsą sumalame, dedame aliejuje pakepintų smulkintų svogūnų, pilame keletą šlakelių natūralaus sultinio ar vandens, gardiname druska ir juodaisiais pipirais. Tada bulvių masę sudaliname paplotėliais, į jų vidurį dedame įdarą, formuojame pailgos formos cepelinus. Į vandenį, skirtą cepelinams virti, įpilame stiklinę sunkos, likusios nuspaudus žalias tarkuotas bulves. Tik į visiškai užvirusį vandenį sudedame cepelinus, kad šie neištižtų. Cepelinus verdame 20–30 minučių pasūdytame vandenyje su krakmolu. Tiekiame su spirgučių padažu ir grietine, puošiame žaluma. Skanaus! Atminkite, kad cepelinai valgomi tik su šakute, be peilio“, – sako S. Katinaitė-Kavaliūnienė.

Kiekvienas darbuotojas į patiekalą sudeda visą savo širdį, patirtį, meilę. Tad ateikite, pabandykite ir jūs. Tikras skonis – jūsų rankose.

 

Edukacijos vyksta kiekvieno mėnesio antrą sekmadienį. Kaina – 15 Eur svečiui.

 

Kviečiame registruotis tel. 8698 09851.

 

Pageidaujantiems individualios edukacijos galime sutarti dėl kito laiko.

 

Atvykite su šeima, draugais ar kolegomis ir puikiai praleiskite laiką!

 


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Pirmojo kavinės „Pas Katiną“ organizuoto cepelinų čempionato nugalėtojas: „Dalyvauti atvykau nuo ryto nevalgęs“

JP Redakcija

Kavinėje „Pas Katiną“ – cepelinų diena ir varžytuvės

JP Redakcija

Cepelinų fiesta Piniavoje. Ar išdrįsite priimti šį iššūkį?

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads