Kajeno paprika – prieskonis, be kurio neįsivaizduojame daugelio Azijos virtuvės patiekalų. Visgi iš Gvinėjos kilęs augalas pasižymi ne tik maloniu skoniu bei aromatu, bet ir visa galybe sveikatai naudingų savybių: nuo virškinimo gerinimo iki raumenų skausmų malšinimo.
Kajeno paprika – vaistas nuo 9 ligų?
1. Bene geriausiai Kajeno paprika yra žinoma ir liaudies medicinoje vartojama dėl savybės pagerinti virškinimą. Visų pirma, augalas stimuliuoja seilių išsiskyrimą, o tai itin svarbu sklandžiai virškinimo proceso pradžiai. Be to, prieskonis skatina virškinimui būtinų fermentų išsiskyrimą. Dar neįtikinome? Būtent dėl Kajeno paprikos gaminasi daugiau skrandžio sulčių, kurios padeda kūnui įsisavinti maistingąsias ir pašalinti toksinus. Tiesiog įtraukite šį prieskonį į kasdienį racioną.
2. Kraujagyslėse ir arterijose atsirandantys kraujo krešuliai sutrikdo kraujotaką. To pasekmė – rimtos širdies ir kraujagyslių sistemos ligos bei būtinybė vartoti kraują skystinančius vaistus. Panašiai kaip pastarieji veikia Kajeno paprika. Augale esantis kapsaicinas padeda išvalyti arterijas siaurinančias lipidų sankaupas, taip pat išplečia kraujagysles. Kaip vartoti?
Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos su 1 stikline šilto vandens. Tuomet pridėkite 2 valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto bei 1 valgomąjį šaukštą medaus. Ingredientus gerai išmaišykite. Gautą mišinį gerkite du kartus per dieną.
3. Kajeno paprika – puikus organizmo detoksikacijos įrankis, kadangi augalas stimuliuoja kraujotaką, mažina kūno rūgštingumą, atveria kapiliarus bei reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Be to, prieskonis padeda iš virškinamojo trakto pašalinti bakterijas ir toksinus, o pakeldamas kūno temperatūrą, kartu greitina medžiagų apykaitą. Kaip vartoti?
Sumaišykite iš vienos citrinos išspaustas sultis, ½ Kajeno paprikos miltelių, medaus pagal skonį ir stiklinę šilto vandens. Visą savaitę mišinį gerkite rytais ant tuščio skrandžio. Praėjus mėnesiui galite pakartoti procedūrą.
4. Tyrimai rodo, jog ryte suvartojamas nedidelis Kajeno paprikos kiekis slopina apetitą, todėl per dieną suvartojama mažiau kalorijų. Kaip ir minėjome anksčiau, prieskonis greitina medžiagų apykaitą, todėl padeda deginti perteklinius riebalus. Sveikuoliškas augalas pasižymi ir antiuždegiminėmis savybėmis: efektyviai gelbsti tada, kai nuo alergijų ar infekcijų pučia pilvą. Tereikia ½ arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių įmaišyti į rytines sultis ar tirštąjį kokteilį.
5. Kajeno paprika sumažina chemikalo, kuris į smegenis nuneša signalą apie skausmą, kiekį. Todėl prieskonis ypač naudingas kenčiantiems nuo sąnarių ir raumenų skausmų, padeda susidoroti su nemaloniais pojūčiais po operacijų ar nervų pažeidimų.
½ arbatinio šaukštelio maltos Kajeno paprikos sumaišykite su 2-3 arbatiniais šaukšteliai šilto alyvuogių arba kokosų aliejaus. Gautą masę užtepkite ant skaudančių raumenų arba sąnarių. Po 20 minučių nuplaukite. Procedūrą atlikite kartą per dieną tol, kol skausmas išnyks.
6. Peršalote? Tuomet verta prisiminti, kad Kajeno paprikoje esantis kapsaicinas malšina uždegimą ir naikina gerklę bei nosį užkimšusias gleivių sankaupas, taip pat kovoja su infekciją sukeliančiais mikrobais.
Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio kajeno paprikos miltelių ir 1 stiklinę karšto vandens. Šiuo skysčiu gerklę skalaukite 3-4 kartus per dieną tol, kol gerklė nurims.
Sumaišykite ½ arbatinio šaukštelio kajeno paprikos miltelių ir 1 valgomąjį šaukštą medaus, valgykite kelis kartus per dieną.
7. Prieskonis itin naudingas šiuolaikinio gyvenimo būdo išvargintiems žmonėms, kadangi gali užkirsti kelią plaučių, kepenų, prostatos, krūties ir odos vėžiui. Už tai galime dėkoti sudėtyje esančiam kapsaicinui, negailestingai naikinančiam vėžines ląsteles. Tam, kad šiek tiek sumažintumėte vienos klastingiausių ligų riziką, nebūtina kasdien suvalgyti po kelias Kajeno paprikas: užteks šį prieskonį nedideliais kiekiais įtraukti į kasdienį racioną.
8. Gyvenimą jaukia migrena ar tiesiog stiprūs galvos skausmai? Kajeno paprika gali padėti ir jums, kadangi prieskonis gerina kraujotaką į galvą bei pasižymi skausmą ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Tiesa, šiuo atveju augalą veiksmingiausią vartoti išoriškai, t.y. naudoti tepalus, sudėtyje turinčius kapsaicino.
9. Kajeno paprika padeda palaikyti burnos sveikatą ir užkirsti kelią daugybei dantenų ligų, kadangi efektyviai malšina uždegimą bei skausmą. Kaip ir minėta anksčiau, prieskonis lemia seilių išsiskyrimą, kurios padeda susidoroti su nemaloniu burnos kvapu. Kaip naudoti?
Ant minkšto dantų šepetėlio užlašinkite 2-3 lašus Kajeno paprikos trinktūros, ja švelniai padenkite dantis ir dantenas. Po keleto minučių išskalaukite burną vandeniu, procedūrą atlikite 2-3 kartus per savaitę.
Kad ir kokiomis puikiomis savybėmis pasižymėtų Kajeno paprika, vien ji stebuklų nepadarys. Todėl tam, kad išvengtumėte daugybės ligų, patariama daug ilsėtis, išmokti kovoti su stresu bei tinkamai maitintis.