Jei išlaikėte obuolius iki pavasario – sunaudokite juos gardžiam ir pigiam desertui

Autoriusjp
Fotofreepik.com


Yra daugiau nei 7 500 obuolių veislių visame pasaulyje, kurios skiriasi skoniais, spalvomis ir formomis. Be to, kokybiškos obuolių veislės gali išlikti šviežios keletą mėnesių, jei tinkamai laikomos, tad ši savybė leidžia jiems būti prieinamiems beveik visus metus. Gydytoja dietologė sako, jog obuoliai – puikus maistinių skaidulų šaltinis, tad tinka kiekvienam, besirūpinančiam tinkamu virškinimo sistemos darbu. 

Virškinimo sistema liks patenkinta

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog obuoliai – tai puikus maistinių skaidulų šaltinis, ypač – tirpiųjų, vadinamų pektinu: jos padeda virškinti, gerina žarnyno sveikatą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl obuoliai yra geras pasirinkimas sergantiems diabetu ar siekiantiems reguliuoti svorį.

„Be to, obuoliuose gausu vitaminų ir mineralų. Juose yra vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, taip pat – tai stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu ir apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Be to, obuoliuose yra ir kitų vitaminų, pavyzdžiui, vitamino A, vitamino K, bei B grupės vitaminų, kurie prisideda prie bendros sveikatos ir geros savijautos”, – vardija gydytoja dietologė.

Puikus užkandis norintiems išvengti persivalgymo ir tam tikrų ligų

Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog kitas obuolių požymis – mažas kalorijų ir didelis vandens kiekis: dėl šios priežasties jie gali būti puikus užkandžio variantas norintiems išlaikyti ar numesti svorio.

„Obuolių įtraukimas į savo mitybą gali padėti suvaldyti alkį ir išvengti persivalgymo. Tai puikus produktas tinkantis tarpiniam valgymui. Taip pat žinoma, jog obuoliai turtingi eile fitochemikalų, tarp jų – kvercetinas, katechinas, floridzinas, chlorogeninė rūgštis, tai labai stiprūs natūralūs antioksidantai. Tyrimai patvirtina, jog skanaujant po obuolį per dieną stebima mažesne lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, insultą ir tam tikrų rūšių vėžį, rizika”, – aiškina gydytoja dietologė.

Panaudokite obuolių perteklių tvariai

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog norint tvariai išnaudoti obuolių perteklių, vertėtų išbandyti jų konservavimą, šaldymą ar džiovinimą, kad obuolių perteklius būtų ilgiau tinkamas naudoti, sumažėtų maisto atliekų bei pavyktų pasigaminti norimų patiekalų pigiau.

„Šie konservavimo metodai ne tik padeda išsaugoti obuolių maistinę vertę, bet ir užtikrina, kad jais būtų galima mėgautis pigiau ištisus metus. Be to, apsvarstykite galimybę obuolių pertekliumi pasidalyti su draugais ar šeima. Taip pat kitas aplinkai draugiškas būdas tvarkyti vaisių perteklių – tai kompostuoti obuolių atliekas, mat kompostuojamų obuolių maistingosios medžiagos praturtina dirvožemį bei skatina sveikesnį augalų augimą”, – pataria ekspertė.

Obuoliai – tiek desertams, tiek pikantiškiems patiekalams

O. Suchočeva sako, jog obuoliai gali būti naudojami tiek pigiuose saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose, pavyzdžiui, jų galime dėti į salotas, sumuštinius ir mišraines, o desertų gamyboje juos galima pasitelkti pyragams, bandelėms ar pudingui paruošti.

Jei po vakarienės norisi ko nors saldaus, bet pigaus, šis mini obuolių desertas leis gardžiai užbaigti dieną.

RECEPTAS

Obuolių krepšeliai

Krepšeliams reikės:

Šiek tiek purškiamo aliejaus;

240 g sviesto;

250 g rudojo cukraus;

150 g baltojo cukraus;

2 vnt. kiaušinių;

1 a. š. vanilės ekstrakto;

150 g kvietinių miltų;

175 g avižų dribsnių;

1 a. š. kepimo miltelių;

1/2 a. š. malto cinamono;

1/2 a. š. druskos;

4 vnt. obuolių (nuluptų ir smulkiai supjaustytų);

1,5 a. š. kukurūzų krakmolo;

1/2 a. š. malto muskato riešuto;

1/2 a. š. malto cinamono;

Šiek tiek karamelinio sirupo, patiekimui.

Gaminimo eiga: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175° C. Purškiamu aliejumi padenkite keksų formas. Naudojant rankinį mikserį dideliu greičiu įdėkite sviesto, 250 g rudojo cukraus ir 100 g baltojo cukraus. Plakite, kol masė taps lengva. Įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilę, gerai išmaišykite. Tuomet įmaišykite miltus, avižas, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
  2. Padenkite keksiukų formų kraštus tešla. Kepkite būsimus krepšelius orkaitėje, kol tešla taps aukso spalvos ir sutvirtės, apie 18–20 min.
  3. Kol krepšelių formos dar šiltos, paformuokite jas. Papurškite aliejaus ant mažos stiklinės dugno ir šiek tiek paspauskite stiklinę į vidų kiekvieno krepšelio centrą, kad susidarytų krepšelio forma. Palikite krepšelius keksiukų formoje 10 min. atvėsti, tada perkelkite ant grotelių, kad atvėstų visiškai.
  4. Tuo tarpu keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite apie 2 v. š. sviesto. Įdėkite obuolius ir kepkite, kol jie pradės minkštėti. Tuomet įdėkite likusius 50 g rudojo cukraus, 50 g granuliuoto cukraus, kukurūzų krakmolą, muskatą ir cinamoną. Kepkite, kol obuoliai bus minkšti ir karamelizuoti.
  5. Šaukštu įdėkite obuolių masę į krepšelius. Užliekite ant viršaus karamelės sirupo ir obuolių krepšelius patiekite šiltus.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Įvairios obuolių rūšys – skirtingos naudos: dietistė dalijasi nebrangiai pagaminamų gardėsių receptais

JP Redakcija

Vasario 16-osios stalui – trispalvis meniu: šventinės ir nebrangios idėjos nuo užkandžių iki ir deserto

JP Redakcija

2 idėjos nepamirštamai Valentino dienai pagal „Kitchen Julie“ – ypatinga vištiena ir rožiniai sveikesni ledai

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads