Panevėžio turgaus prekeiviai pastebėjo, kad išaugusios kainos Velykų nesugadino – pirkėjų skaičius prieš pat šventines dienas – pagausėjo. Panevėžiečiai tradiciškai daugiausiai perka kiaušinius, sviestą, krienus, įvairius mėsos gaminius.
Tačiau turguje galima nusipirkti ne tik velykinių puošmenų, sužaliavusių šakelių, svogūnų lukštų, žibučių, bet ir gauti patarimų, kaip geriau dažyti kiaušinius, kaip paruošti krienus ir juos tarkuojant neapsiverkti bei kokios spalvos žiedais puošti Velykų stalą.
Turguje – darbymetis
Velykinio stalo patiekalais panevėžiečiai pradėjo rūpintis jau šios savaitės pradžioje – turgaus prekeiviai skaičiuoja trissyk didesnį pirkėjų būrį nei įprastu metu.
„Šiomis dienomis pardavimai išaugo. Visi skuba apsipirkti – nenori pirkimui palikti paskutines dienas. Perka pagal išgales. Vieni perka mėsos produktų, kiti – žavisi dažytais kiaušiniais, treti – ieško natūralių krienų. Ko kam labiausiai reikia, tą ir perka“, – aiškino Panevėžio centrinio turgaus vadovė Asta Pačekajūtė.

Ant stalo turi būti geltonos spalvos
Centrinėje turgavietėje geltonžiedžiais narcizais prekiaujant Vida aiškina, kad svarbiausia, jog už Velykų stalo susėstų visa šeimyna.
„Tai pats svarbiausias dalykas. Tuomet pasidedame kiaušinius, truputį žalumynų ir geltonų narcizų, nes geltona spalva primena saulę, o jos esame labai pasiilgę. Be to, saulė viską augina. Dar labai svarbu, kad per Velykas viską darytume su meile. Kiaušinius dažau labai paprastai. Kai išverdu mišrainei burokėlius, tame skystyje verdu kiaušinius, įvyniotus į svogūnų lukštus. Kartais į svogūnų lukštus įdedu įvairių žolyčių, kad dažant, ant kiaušinio išliktų jų atspaudai“, – pasakojo panevėžietė Vida.

Gamina puokštes
Puokštėmis iš narcizų, žolynų prekiaujanti velžietė Zita pasakojo, kad jai labai patinka puokštės.
„Kai peržydi narcizai, tas puokštes galima pasodinti į darželius. Kitais metais galėsite grožėtis geltonžiedžiais narcizais. Į puokštytes įdedu ir mažus inkilėlius, kuriuos pati padarau. Savadarbės puokštės kainuoja nuo 7 eurų iki 10 eurų. Pardavinėju ir hiacintus. Jie šiek tiek pigesni. Kaina priklauso nuo įdėti darbo, nes reikia kantrybės. Be to, reikia užsiauginti žemenėlių, o po to juos gražiai sukomponuoti“, – aiškino Zita ir teigė, kad puokštės labai puošia Velykų stalą.

Žąsų kiaušiniai brangesni
Dideliais žąsų kiaušiniais prekiaujantis iš Kalnaberžės atvykęs Bronius sako, kad žąsų kiaušiniai labai stiprūs ir juos ridenant galima daugiau laimėti.
„Žąsys jau seniai pradėjo dėti kiaušinius. Jas jau ruošiame perinimui. Žąsies kiaušinių labai stiprus kevalas, todėl jis tvirtas ir negreitai skyla. Dar labai gerai turėti stručio kiaušinių. Jie dar didesni ir tvirtesni, bet stručių neauginu. Tik žinau, kad šių paukščių kiaušiniai tvirti. Kiaušinius dažau įvairiai. Su dažais, su svogūnų lukštais, įdedu įvairių lapelių, gėlių žiedų. Žąsies kiaušinis kainuoja 5 eurus, o dešimt dažytų vištų kiaušinių dėžutė – kainuoja taip pat 5 eurus“, – pasakojo vyras.

Vaško žvakės – populiarios
Gryno vaško žvakėmis prekiaujanti anykštėnė Sigita sako, kad panevėžiečiai gana noriai perka žvakes.
„Gal daugiau perka prieš Kalėdas, bet yra perkančiųjų ir Velykų stalui papuošti. Tuomet žvakes iš bičių vaško lieju, kad labiau tiktų Velykų stalui. Vaško nereikia ieškoti, nes turime bičių, todėl jo pakanka. Dar prekiaujame žąsų ir vištų kiaušiniais“, – sakė moteris.

Krienus tarkuoja su dujokauke
Natūraliais krienais prekiaujanti turgaus prekeivė Justina pasakojo, kad pati tarkuoja krienus ir paruošia juos valgymui.
„Krienus sutarkuoju ir į litrą vandens dedu du šaukštus cukraus ir šaukštą druskos, o acto pilu pagal skonį. Tokiu paruoštu skysčiu užpilu sutarkuotus krienus, kad jie nepajuoduotų. Kai tarkuoju krienus, niekada neverkiu, nes juos tarkuoju su dujokauke. Paruoštų krienų kaina priklauso nuo indelio dydžio. Mažiausias kainuoja 1,50 euro, o didžiausias – iki 3 eurų“, – aiškino Justina ir teigė, kad krienai – populiari prekė.

Rūkyti mėsos gaminiai – paklausūs
Rūkytais mėsos gaminiais ir žalia mėsa prekiaujanti panevėžietė Lina naujienų portalui JP teigė, kad prekyba vyksta gerai.
„Žmonėms reikia mėsos gaminių. Koks gi Velykų stalas be mėsos. Perka rūkytus gaminius, perka žalią mėsą kepimui. Labai populiarios šviežios dešrelės ir labai paklausios parūkytos grilio dešrelės. Be to, perka kumpį virimui ir šviežio rūkymo kumpį. Beje, labai perka šonkauliukus. Su prieskoniais kepti šonkauliukai labai tinka Velykoms. Panevėžiečiai perka sprandinę. Pati paklausiausia prekė – kiaulės kojos ir karkos šaltienai. Išperka labai greitai“, – pasakojo prekeivė.
