Kainų analitikai pastebi, kad per metus žaliavinė kiauliena pabrango daugiau nei penktadaliu, o keliuose prekybos tinkluose ir toliau kyla kai kurių kiaulienos gaminių kaina. Mėsos perdirbėjai sako, kad brangstant žaliavinei mėsai įmonės negali dirbti nuostolingai. Kiaulių augintojų teigimu, metų pradžioje dirbę į minusą, kiek pakilus kiaulių supirkimo kainai, jie šiek tiek atsigauna.
Šalies fermose išauginama tik 40 proc. Lietuvoje suvartojamos kiaulienos. Kita dalis atvežama iš svetur. Tad pirmiausia ir brango įvežtinė skerdiena, perkama Europos biržose. Nuo šių metų kovo ji brango daugiau nei trečdaliu, kadangi Kinijoje dėl kiaulių maro išaugo paklausa.
Kiaulių augintojai teigia, kad metų pradžioje supirkimo kaina nesiekė vidutinės pastarojo dešimtmečio kainos. O nuo vasaros gelbsti 0,1 euro nuo vidurkio pakilusi kaina.
Įmonės dirbo nuostolingai
Jurbarko rajono kiaulių auginimu ir mėsos gamyba besiverčiančios įmonės „Dainiai“ vadovas Kasparas Jurevičius teigia, kad pirmasis šių metų ketvirtis buvo labai sudėtingas, o įmonė patyrė 448 tūkst. eurų nuostolį.
„Tai dabar tikimės, kad spalio pradžioje, gal jau ir į nulį išeisim. Jeigu labai niekas neįvyks, tikimės gauti kažkokį mažą, mažą pelną“, – salo K. Jurevičius.
Kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas taip pat sutinka, kad metų pradžia kiaulių augintojams buvo labai sudėtinga, o daugelis įmonių dirbo nuostolingai.
„Pavasarį kiaulių augintojai dirbo į minusą, o kaina buvo daug žemesnė negu savikaina, Mokėjo ūkininkams po 0,9 euro už kilogramą. Vasarą šiek tiek pasitaisė kaina ir šiuo metu ji siekia 1,3 euro už kilogramą“, – teigia A. Baravykas.
Kiauliena brangsta ir prekybos tinkluose
Kainų analitikai pastebi, kad nuo 2018 metų rugsėjo kiauliena pabrango daugiau nei penktadaliu, o parduotuvėse didžiausias kainų šuolis buvo birželį. Užfiksuota, kad šį mėnesį keliuose prekybos tinkluose kilo ir kai kurių kiaulienos gaminių kaina.
„Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas pažymi, kad kiaulienos produkcijos kainų augimas buvo juntamas ir prekybos tinkluose.
„Jau keletas parduotuvių pakėlė karšto rūkymo nugarinės kainą nuo 4,49 euro iki 4,99 euro. (…) Stabilizavimosi nematom, matom tik protrūkius akcijų“, – pastebi A. Vizickas.

Tuo metu prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė teigia, kad gamintojai nori kuo greičiau perkelti pakilusias žaliavos kainas vartotojams, tačiau konkurencija pristabdo kainų augimą.
„Prekybininkai labai konkuruoja dėl kainos ir greičiausiai tai faktorius , kuris skatina kainų nekelti, kol įmanoma. Tai priklauso nuo to, kiek vartotojai kiaulieną dėl pakilusios kainos bus pasiruošę pakeisti kitais produktais, ir čia vartotojas nulems kainą“, – mano R. Vainienė.
Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas per metus suvalgo kone 80 kilogramų mėsos, daugiau nei pusė jos sudaro kiauliena.