Įdomiausi faktai apie vieną iš populiariausių gėrimų pasaulyje

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Koks gėrimas pagal suvartojimo kiekį pasaulyje populiarumu nusileidžia tik vandeniui? Turbūt, kad atspėtų daugelis – tai kava. Vanduo mums svarbus gyvybiškai, tačiau daugeliui žmonių kava yra ne mažiau reikšminga gyvenimo dalis – ji suteikia energijos, žvalumo, o kartais atrodo, kad pagerina ir nuotaiką. Šio gėrimo tradicijos ir kultūra siekia šimtmečius, tačiau ar tikrai viską žinote apie savo mėgstamą gėrimą? Pateikiame įdomiausius faktus.

Kavą „atrado“ piemuo – nors niekas tiksliai nežino kavos atsiradimo istorijos, viena iš populiariausių teorijų yra pasakojimas apie ožkų ganytoją Kaldi iš Etiopijos. Pasakojama, kad piemuo pastebėjo kavos poveikį, kai pamatė, kad jo ožkos, suvalgiusios tam tikro medžio uogų, naktimis nemiega ir yra labai energingos. Kaldi apie savo atradimą pranešė vietinio vienuolyno abatui, kuris tas uogas užpylė vandeniu ir skystį išgėrė. Abatas per vakaro pamaldas išliko itin budrus, o kalbos apie stebuklingas uogas pradėjo sklisti toliau.

Kavos pupelės yra sėklos – tai kauliukai, primenantys vyšnių kauliukus, randami ant žydinčių medžių. Pupelėmis jie vadinami dėl panašumo į ankštinius augalus.

Priklausomybė nuo kavos – Suomiją galima vadinti kavos sostine, nes suomiai jos suvartoja daugiausiai pasaulyje. Tarptautinės kavos organizacijos duomenimis, vidutinis suaugęs suomis per metus suvartoja maždaug 12,5 kg šio gėrimo.

Mitas apie dehidrataciją – nors kofeinas iš tiesų turi diuretinių (skysčio šalinimo) savybių, gerdami kavą neprarasite daugiau skysčių nei suvartosite, todėl dehidratacija tikrai negresia.

Brangiausia pasaulio kava gaminama iš išmatų – šis gurmaniškas gėrimas, vadinamas „Kopi Luwak“, gali kainuoti daugiau nei 100 JAV dolerių už 1 puodelį. Jis gaminamas iš palminio musango išmatų. Gyvūnas valgo daug vaisių, įskaitant ir kavos pupeles, tačiau negali jų virškinti. Po tuštinimosi iš pupelių gaunamo užpilo prabangi kava ir gaminama, nors tai ne kartą susilaukė gyvūnų teisių gynėjų kritikos.

Mirtina dozė – pasirodo, kad kavos galima perdozuoti. Žinoma, tai sunkiai tikėtina, nes reikėtų išgerti maždaug nuo 80 iki 100 puodelių.

Didžiausias kavos puodelis – 13 200 litrų puodelis 2012 metais pateko į Gineso rekordų knygą kaip didžiausias kada nors pripildytas puodelis.

Pavadinimo kilmė – žodis „kava“ yra kilęs iš arabiško žodžio „vynas“. Arabiškai tam tikra vyno rūšis – „qahwah“, vėliau turkiškai jis tapo „kahveh“, o tada olandiškai „koffie“, iš kur ateina angliškas žodis „coffee“.

Kava be kofeino, bet su kofeinu – žvalumo suteikiančios medžiagos yra net ir „decaf“ gėrime. Kofeino pašalinimo procesas dažniausiai pašalina nuo 94 iki 98 procentų kofeino. Jeigu norite apie tai sužinoti daugiau, kviečiame paskaityti straipsnį apie natūralų, gamtoje randamą stimuliantą.

Tai ne visada buvo rytinis gėrimas – prieš tai, kol kava dar nebuvo tokia populiari ant pusryčių stalo, jos vietą užėmė alus.

Kavos kelias – didžioji dalis kavos ant mūsų stalų ir į rankas atkeliauja iš Brazilijos. Ši šalis pagamina net 40 procentų viso pasaulio kavos.

Ateities kuras – mokslininkai neatmeta galimybės, kad ateityje vietoje benzino į automobilio bakelį galėsite prisipilti tiesiog kavos. Jiems jau pavyko maltą kavą paversti biokuru, todėl tai tikrai įmanoma.

Sunkiai įsivaizduojami vartojimo mastai – visame pasaulyje per dieną yra suvartojama maždaug 2,25 bilijono puodelių gėrimo.

Kavos efektyvumas – neveltui ji vadinama „pusryčių gėrimu“. Didžiausią poveikį kava mūsų organizmui turi maždaug nuo 9:30 iki 11:30 ryto.

Skirtingos kavos vartojimo „bangos“ – iki šiol galima išskirti 3 viena po kitos einančias kavos vartojimo tendencijas ir madas. Pirmojoje bangoje kava buvo pigi, visiems prieinama prekė, beveik visi kavos gėrimai būdavo vienodo skonio. Populiarios kavos parduotuvės paskatino antrąją bangą, kuri išsiskyrė kvapiųjų medžiagų, įvairių pagardinimų atsiradimu ir kitais pakeitimais, kurie jai suteikė pridėtinės vertės,  tačiau iš esmės tai dar vis buvo vienodo skrudinimo mišiniai. Trečioji kavos vartojimo banga šį gėrimą pavertė specialiu produktu, turinčiu savo istoriją, kilmę ir skirtingus skonius. Kavos skrudinimas tapo menu, atskleidžiančiu specifinį, kruopščiai išaugintų pupelių skonį ir aromatą.

Sveiko gyvenimo receptas – daug kas kavą laiko puikia priemone prevencijai prieš cukrinį diabetą ir net Alzheimerio ligą bei tam tikras vėžinius susirgimus. Remiantis tyrimais, kava turi daug antioksidantų ir naudingų maistinių medžiagų, greitina medžiagų apykaitą ir skatina riebalų deginimą. Šia linkme mokslininkai šiuo metu atlieka daugiau tyrimų ir eksperimentų.

Dvi pagrindinės kavos rūšys – arabika ir robusta. Robusta dažniausiai laikoma prastesnės kokybės kava, turi daugiau kofeino, jos skonis „šiurkštesnis“ nei arabikos. Arabikos pupelės turi daugiau niuansų skonyje, tačiau jas auginti yra daug sudėtingiau.

Po naują kavinę kasdien – didžiausias pasaulyje kavinių tinklas „Starbucks“, įkurtas 1971 metais JAV, nuo pat gyvavimo pradžios kasdien pasaulyje atidaro bent po vieną kavinę. Šiuo metu pasaulyje yra jau daugiau nei 27 tūkstančiai „Starbucks“ taškų.

Jeigu norite atrasti kavos džiaugsmą, daugiau sužinoti apie jos istoriją, ruošimo technikas ir įsigyti aukščiausios kokybės pupelių, apsilankykite internetinėje parduotuvėje https://coffeeloft.lt/. Čia kavos specialistai pasiruošę atsakyti į visus jūsų klausimus ir padėti išsirinkti geriausius produktus.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kodėl brangsta kava?

JP Redakcija

Kaip kavos pupelės daro įtaką skoniui, net naudojant tą patį kavos aparatą?

JP Redakcija

Panevėžys prisideda prie Tarptautinės žmonių su negalia dienos minėjimo: kviečia pasivaišinti kava

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads