Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai

AutoriusjpFotofreepik.com

Termometrų stulpeliams kylant organizmas praranda daug skysčių ir šią pusiausvyrą būtina atstatyti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria troškulį malšinti paprastu, ne itin šaltu vandeniu, tačiau, jei per karščius gausiai prakaituojama, verta dalį išgeriamų skysčių pakeisti ir didesnės mineralizacijos gėrimais. O jei vanduo pabodo, bet norisi ko nors šalto ir gaivaus, prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo gaivintis namie ruoštais šaltais pigesniais gėrimais: taip ne tik sutaupysite, bet ir būsite tikri, kad į juos nepridėta cheminių priedų.

Svarbu ne tik kiekis, bet ir vandens temperatūra

Karštomis dienomis taip ir traukia ledinis vanduo, nes norisi ne tik numalšinti troškulį, bet ir atsivėsinti. Tačiau nuo labai šaltų skysčių, ypač tuomet, kai lauko temperatūra pasiekia 30 laipsnių, reikėtų susilaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė karštomis vasaromis dienomis pataria gerti kambario temperatūros ar vos vėsesnį, bet ne ledinį vandenį.

Pasak mitybos ekspertės, Lietuvoje turime puikios kokybės vandens: „Reta šalis gyventojų reikmėms gali naudoti gruntinius vandenis, o mes tokią galimybę turime. Lietuvoje paprastas vanduo iš čiaupo – puikios kokybės, o vanduo – tai universalus tirpiklis, kuriame tirpsta maistinės ir kitos medžiagos: jos išnešiojamos po visą kūną, o nereikalingos – pašalinamos. Be to, vanduo – ir kiekvienos mūsų ląstelės sudedamoji dalis, jis padeda reguliuoti kūno temperatūrą.“

Individualų vandens poreikį galimą apskaičiuoti pagal paprastą formulę – kiekvienam ūgio centimetrui reikėtų išgerti po 10 ml vandens. Tad, pavyzdžiui, 1,70 cm ūgio žmogui būtų gerai per dieną suvartoti apie 1,7 litro vandens. Tiesa, jei jis sportuoja ar diena labai karšta, gerti reikėtų dar daugiau.

Norėdami atsigaivinti ir užtikrinti, kad organizmas gautų reikiamą kiekį vandens, prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse iki liepos 8 d. gazuoto ir negazuoto geriamojo vandens „Rimi Smart“ 1,5 l butelį įsigysite pigiau, tik už 0,21 Eur. Iki liepos 15 d. du 1,5 l mineralinio vandens „UNIQA“ buteliai su lojalumo kortele kainuos tik 1,09 Eur, o vandens „Akvilė“ 1,5 l butelį įsigykite taip pat pigiau, su 35 proc. nuolaida.

Vandenį reikia gerti, net jei nemėgstame

Karštą dieną geriausiai troškulį numalšina paprastas vanduo. „Tuo tarpu angliarūgšte papildytas gazuotas vanduo ilgiau negenda, gerai malšina troškulį, gerina apetitą, tačiau sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar varginamiems pilvo pūtimo tokio vandens patariama vengti. Tiesa, jei per karščius gausiai prakaituojate, tada prarandate ne tik vandenį, bet ir mineralus, todėl dalį išgeriamo vandens pakeiskite didesnės mineralizacijos natūraliu vandeniu“, – pataria gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, jei nesinori gerti paprasto vandens, svarbu surasti būdą, kaip jį pagardinti – tam tinka vaisių ar agurkų griežinėliai, mėtos, čiobrelio ar rozmarino šakelė. „Per karščius gerti vandenį reikia net jei labai jo nemėgstate. Ir visai nesvarbu, prieš, po valgio ar valgant. Svarstymai, kad tuo metu, kai valgome, nereikia nieko gerti, susiję su ankstesne nuomone, kad esą „praskiedžiami“ virškinimo fermentai, bet tai netiesa. Virškinimo fermentų visuomet pasigamina tiek, kiek reikia maistui suvirškinti, o prasiskiedimo procesai tam neturi jokios įtakos“, – aiškina gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė pažymi, kad norint vasarą atsigaivinti ledais ar ledų gėrimais, į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą ir nepiktnaudžiauti.

„Ledai ir jų kokteiliai turėtų atitikti jiems skirtą vaidmenį – į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą, emocinį malonumą suteikiantį maisto produktą. Tai reiškia, kad ledai neturėtų būti valgomi kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad renkantis ledus svarbu atkreipti dėmesį ne tik į juose esantį cukraus kiekį, bet ir į kitus priedus. „Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių dažiklių ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Ledų kokteilis – mažiau kalorijų

Norėdami pasimėgauti ledais, bet sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, neprašausite suplakę ledų kokteilį su uogomis. Juo ypač apsidžiaugs vaikai, kurie galės pasmaližiauti nauju desertu, o dar daugiau džiaugsmo suteiks, jei kokteilį su jūsų priežiūra ir pagalba susiplaks patys.

„Mažieji visada entuziastingai prisideda prie visų darbų, kuriuos atlieka suaugusieji. Pasiūlę kartu susiplakti ledų kokteilį ne tik pasigaminsite sveikatai palankesnį desertą, nes dalį ledų pakeisite mažiau riebiu pienu ir uogomis, bet ir turėsite progą su vaikais pakalbėti apie atsargų elgesį, naudojant virtuvės buitinę techniką“, – pastebi „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė E. Krasauskienė.

Ledų kokteilis karštą dieną atgaivins už mažiau kaip eurą!

RECEPTAS 

Ledų kokteilis su uogomis

Reikės:

250 g braškių arba kitų mėgstamų uogų;

500 ml vanilinių ledų;

250 ml pieno;

2 v. š. medaus (pagal skonį);

Ledo kubelių (nebūtina).

Gaminimo eiga:

  1. Uogas, vanilinius ledus, pieną ir medų sudėkite į maišytuvą.
  2. Jei norite tirštesnio kokteilio, įdėkite ledo kubelių.
  3. Sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
  4. Supilkite į stiklines ir iš karto patiekite.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dietologas dalinasi, kaip tinkamai vartoti glotnučius ir primena: „Jie nėra visai „nekalti“

confident-noyce

Lengviau, pigiau, įspūdingiau: kaip paruošti skaniausių nealkoholinių kokteilių Naujųjų metų sutikimui

confident-noyce

Per pastaruosius metus šie gėrimai vis dažniau atsiranda ant švenčių stalo: ekspertė įvardijo tendencijos priežastis

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau