Pintinė geltonų, ryškių voveraičių – su tokiu laimikiu iš miško prie Perlojos kaimo, Varėnos rajone grįžo varėniškė Justina Baublytė. Pasak jos, voveraičių sezonas šiemet Lietuvoje prasideda savaite vėliau nei pernai.
Nuotraukomis su pirmosiomis šiemet surinktomis voveraitėmis J. Baublytė pasidžiaugė ir grybavimo mėgėjų grupėje feisbuke. Vieni grybų entuziastai suskubo teirautis, kuriame miške voveraitės surinktas, o kiti pasidalijo savo lamikiu – šių grybų jau galima rasti ne vienoje Lietuvos vietoje.
Grybavimas – ne tik J. Baublytės pomėgis. Kasmet su pintine į mišką traukiančios pašnekovės darbas taip pat susijęs su grybais.
„Turėsime, manau, daug grybų, jeigu turėsime pakankamai lietaus“, – portalui LRT.lt apie būsimą grybų sezoną atsargiai kalba J. Baublytė.
Moteris papasakojo ir kaip dažniausiai ruošia voveraites. Voveraites ji kepa su sviestu ir grietine, gardina juodaisiais pipirais, krapais, svogūnais ir svogūnų laiškais.
Voveraitės ne tik gražios, bet ir maistingos.
„Auksinė voveraičių spalva rodo, kad jose gausu beta karoteno (vitamino A pirmtako), taip pat tokių mineralų kaip geležis, manganas, kalis, varis.
Grybai vadinami augaline mėsa, nes juose – nemažas kiekis baltymų, daug skaidulų, polifenolių (jie pasižymi antioksidaciniu poveikiu), mažai riebalų. Ypač daug B grupės vitaminų ir vitamino D, taip pat yra vitamino C“, – portalui LRT.lt pernai, per patį voveraičių sezono įkarštį pasakojo biomedicinos mokslų daktarė, docentė ir sveikos mitybos žinovė Sandrija Čapkauskienė.
Maistingesni, anot mitybos specialistės, yra jaunesni grybai: „Auksinė voveraičių spalva rodo, kad jose gausu beta karoteno (vitamino A pirmtako), taip pat tokių mineralų kaip geležis, manganas, kalis, varis.
Grybai vadinami augaline mėsa, nes juose – nemažas kiekis baltymų, daug skaidulų, polifenolių (jie pasižymi antioksidaciniu poveikiu), mažai riebalų. Ypač daug B grupės vitaminų ir vitamino D, taip pat yra vitamino C.“
Pasak LRT laidų vedėjos ir kulinarinių knygų autorės Beatos Nicholson, voveraites skanu valgyti ne tik su šviežiomis bulvėmis, bet ir su keptais moliūgais ar cukinijomis, grikiais, makaronais, net vienas.
Pabandę kai kas galbūt nustebtų, kad voveraitės labai skanios ir vienos, be pagardų. „Voveraites galima valgyti ir be jokių papildomų angliavandenių. Kadangi grybas yra skanus pats iš savęs, pakanka jį pagardinti sviestu“, – pernai portalui LRT.lt tvirtino B. Nicholson.
Dar viena taisyklė ruošiant voveraites – jų pernelyg ilgai nemirkyti vandenyje. „Grybų nereikia ilgai plauti ar mirkyti vandenyje, nes jie labai lengvai pritraukia drėgmės“, – sakė B. Nicholson.
