Šokoladą skanauja visi – nuo mažylių iki suaugusiųjų, tačiau kaip iš tikrųjų teisingai tai daryti – žino vos keletas. Garantuojame, jog perskaitę šias taisykles ir patarimus, kitą kartą skanėstais mėgausitės dar labiau.
Kokį šokoladą rinktis ir kuo jis naudingas?
Naudingiausias organizmui – tamsus šokoladas (bent 70 proc. kakavos), kadangi pieniškame per daug cukraus. Tuo tarpu baltojo apskritai negalime vadinti šokoladu – jame nėra nė gramo kakavos. Juodojo šokolado nauda:
- Sudėtyje randama galybė antioksidantų, padedančių kovoti prieš vėžines ląsteles;
- Šokolade esantys flavanoliai pagerina kraujotaką ir tokiu būdu sumažina kraujo spaudimą;
- Sumažina blogojo, ir padidina gerojo cholesterolio lygį. Taip užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms;
- Flavanoliai apsaugo odą nuo saulės daromos žalos, todėl keletą savaičių iki atostogų drąsiai pasimėgaukite juoduoju šokoladu;
- Kaip ir teigia gerai žinomi mitai, juodasis šokoladas gerina smegenų funkciją.
- Keletas paprastų taisyklių, padėsiančių mėgautis šokoladu
Nusipirkę plytelę neskubėkite jos dėti į šaldytuvą, kadangi temperatūros pokyčiai neigiamai veikia šokoladą. Idealiausia temperatūra – 22-24°C, laikykite sausoje vietoje, kurią pasiekia dienos šviesa;
Baltasis šokoladas labiausiai tinka su riešutais (anakardžių ir lazdyno), uogomis (braškėmis ir mėlynėmis) bei bri sūriu;
Pieniško šokolado skonį geriausiai atskleidžia apelsinai, žemės riešutai, Goji (dygliuotojo ožerkšnio) uogos, ir, mūsų visų nuostabai, rūkyta kiauliena!
Specialistai rekomenduoja juodąjį šokoladą ragauti su sūdyta karamele, mėtomis, žaliosiomis citrinomis, vynuogėmis ir jūros gėrybėmis;
Skanėstus užgerdami vynu, prisiminkite auksinę taisyklę: vynas turi būti saldesnis už šokoladą. Todėl baltuoju šokoladu mėgaukitės su baltu vynu, pienišku užkąskite burgundišką, rausvą vyną arba portveiną, juodu – raudoną vyną.
Kaip nevalgyti šokolado?
Jei niekada anksčiau nevalgėte juodojo šokolado, nepirkite sudėtyje turinčio 85%-100% kakavos: jo kartumas atbaidys nuo noro dar kada nors valgyti juodąjį šokoladą apskritai;
Stenkitės šokoladą valgyti lėtai – antraip nespėsite pajusti visos skonių paletės. Be to, labai greitai kimšdami maistą, sotumą pajuntame gerokai vėliau bei apsunkiname virškinimą;
Neskubėkite šokolado kramtyti: prieš tai jį palaikykite burnoje ir leiskite truputį aptirpti – taip atsiskleis tikrasis jo skonis;
Nepirkite nešviežio šokolado, kadangi jis būna praradęs vieną svarbiausių komponentų – nepakartojamą aromatą;
Jokiu būdu nevalgykite šokolado „ant tuščio skrandžio“. Malonumą pajusite jį vartodami praėjus maždaug pusvalandžiui po sočių pietų ar vakarienės.
Nors juodasis šokoladas – naudingas mūsų sveikatai, ir jį reikia valgyti su saiku: specialistai pataria apsiriboti vienu nedideliu, tačiau kokybišku desertu per dieną.