Prancūzijos virtuvė garsėja ikonomis tapusiais produktais, kurie savo skoniu, išvaizda bei kvapais pavergia net didžiausių skeptikų širdis. Šios virtuvės atgarsių kiekvieno mūsų kasdienybėje yra daugiau nei galime įsivaizduoti. Tačiau dažnas, valydamas jau sudoroto kruasano trupinius, nežino, kad už kai kurių receptų slepiasi keistos tradicijos ar net užkalbėjimai, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Vasaris – stebuklingų lietinių mėnuo
„La Chandeleur“ arba lietuviškai – grabnyčios yra artimiausia Užgavėnėms šventė, kuri dar nuo pagonių laikų minima pavasariui prišaukti. Jeigu Lietuvoje tuo metu įprastai ragaujame mielinius, tai prancūzai kepa lietinius blynus, kurie yra užkalbami, tikintis gausos bei gėrio visiems metams. Nebandėme, tačiau yra sakoma, kad kepant blyną reikia kairėje rankoje turėti monetą, o dešine – jį apversti. Jei blynas išlaikys gražią formą, jūsų visus metus lauks sėkmė.
Vištos puode užkalbėjimai
Prancūzai senoliai, gamindami daugiau laiko reikalaujančius patiekalus, yra linkę pasišnekučiuoti su ingredientais. Nors skamba keistai, bet yra sakoma, kad jei tai patiekalui nebūtinai prideda kokybės, tai neabejotinai pakelia nuotaiką. Itin ilgi pokalbiai vyksta gaminant tokias Prancūzijos virtuvės legendas kaip „Coq au Vin“ (liet. višta arba gaidys vyne) or „Pot-au-Feu“ (liet. puodas ant ugnies). Užkalbėjimo tekstas paprastas: „Allez, petit poulet, deviens tendre!“ (liet. prašau prašau, vištele, tapk kuo minkštesnė ir skalsesnė). Nepabandęs – nesužinosi!
Keistosios sūrio patiekimo taisyklės
Jei burtai ar pasikalbėjimai su troškiniu kelia šypseną, tai dar viena keistoka prancūzų taisyklė – antakį. Iš teisų, šios šalies virtuvė garsėja tokiomis sūrių ikonomis kaip kamamberas, bri, rokforas ar „uždraustasis“ – „Époisses“. Dažnas juos ragaujame ir turime savo mėgstamus derinius, tačiau retas žino, kad Prancūzijoje sūris lėkštėje patiekiamas nelyginiu gabalėlių skaičiumi. Sakoma, kad jei lėkštėje yra 3 gabalėliai – patiekimas paprastas, jei 5 – puikiai subalansuotas, o 7 – tikra prabanga. Pasirodo, šią keistą taisyklę lydi labai paprastas paaiškinimas: prancūzai tiki, kad nelyginiai skaičiai labiau „glosto akį“. Taigi, nuo šiol, svečiams patiekdami sūrių asorti, galėsite pasidalinti šia smagia istorija ir neabejotinai bent dalį jų nustebinti.
Šių keistų tradicijų įkvėpti, kviečiame išbandyti kelis, lengvus, bet labai prancūziškus receptus, kuriems ingredientų rasite visose „Lidl“ parduotuvėse vyksiančios Prancūzijos savaitės metu.
„La Troškinys“ – gardus ir be užkalbėjimų
Garsusis filmas „La Troškinys“ ne veltui buvo įkvėptas legendinio patiekalo, kuris vėsiais žiemos vakarais neabejotinai garuoja ant dažno prancūzų stalo.
Jums reikės:
500 g šaldytų daržovių mišinio
Alyvuogių aliejaus
Druskos ir pipirų pagal skonį
Čiobrelių ar kitų mėgstamų žalumynų pagardinimui
2-3 valgomieji šaukštai grietinėlės
Kietojo sūrio
Daržoves atšildykite šaldytuve ir palikite ramiai troškintis įkaitintoje bei alyvuogių aliejumi pašlakstytoje keptuvėje. Galite tarti vieną kitą žodį, kviečiantį daržoves įgauti dar geresnį skonį. Troškinkite ant mažos ugnies apie 15 minučių. Procesui einant į pabaigą pagardinkite viską druska, pipirais bet žiupsneliu čiobrelio. Norėdami patiekalui suteikti daugiau skonio bei kalorijų, prieš pat troškinimo pabaigą įpilkite kelis šaukštus grietinėlės ir užtarkuokite kietojo sūrio. Ragaukite kaip pagrindinį patiekalą su traškia bagete bei gera muzika. Skanaus!
Dar daugiau Prancūzijos skonių bei kvapų jau nuo pirmadienio rasite „Lidl“ parduotuvėse. Sūriai, mėsos gaminiai, įvairių rūšių aliejus bei užkandžiai ir, žinoma ikoniniai desertai, tarp kurių tartaletės, citrininis pyragas su morengu, krembriulė desertas ir dar daugelis kitų.
