Kovo 20 d. 18 val. G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje istorikai Anželika ir Rimvydas Laužikai pristatys naujai perleistą, savais komentarais papildytą pirmąją žinomą Lietuvos gastronomijos knygą „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“.
Ši knygelė, parašyta lietuvybės puoselėtojos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos, yra unikalus istorinis šaltinis.
Pirmąkart išleista prieš 125-erius metus, knyga atgimsta naujam gyvenimui. Originalius L. Didžiulienės-Žmonos receptus papildo vertingi, netikėti ir smalsumą žadinantys A. ir R. Laužikų komentarai.
„Šiais laikais nemažai diskutuojame apie Lietuvos virtuvę, lietuvišką gastronominį tapatumą. Dažnas klausiame, kokie gi tie tikrieji lietuviški patiekalai? Jei ne cepelinai, ne kugelis ir ne bulviniai blynai, tada kas? Ši knyga – tarsi lietuviškos virtuvės fotografija, parodanti ją tokią, kokia ji buvo iki bulvinių patiekalų paplitimo“, – sako R. Laužikas.