Pirmąjį vasario sekmadienį (šiemet – vasario 2 d.) kavinėje „Pas Katiną“ garuos cepelinų pilni puodai, kvepės traškūs spirgai, o drąsiausi galės varžytis cepelinų valgymo rungtyje. Čia ir vėl šurmuliuos cepelinų šventė, tik šį kartą ji – ypatinga, nes vyks valgymo varžytuvės! Vieną, tris, o gal visus devynis? Kiek cepelinų galite suvalgyti jūs?
Tokio tipo čempionatai vykdavo prieš kelerius metus, o dabar ši tradicija sugrįžta! Norintieji dalyvauti varžytuvėse kviečiami registruotis tel. +370 610 10066.
Grįžtanti tradicija
Renginyje vyks ir cepelinų nešiojimo lenktynės bei kiti žaidimai, skambės autentiška muzika. Nugalėtojo laurai atiteks daugiausia cepelinų suvalgiusiam svečiui!
„Visi cepelinų mėgėjai yra kviečiami išbandyti savo jėgas jų valgymo varžytuvėse kavinėje „Pas Katiną“ jau vasario 2 dieną, sekmadienį! Vietos bendruomenės jau treniruoja savo ėdriausius cepelinų valgytojus. Kviečiame visas šeimas, draugus bei visus norinčiuosius atvykti į kavinę, pabendrauti ir pasimėgauti Katino cepelinais. Juk šis tautos kulinarijos paveldo atributas yra nepaprastai skanus, tačiau ne taip lengvai pagaminamas, kad galima būtų juo mėgautis namuose dažnai. Tad nevarkite namuose tarkuodami bulves, o atvažiuokite į kavinę „Pas Katiną“, – kvietė kavinės ir viešbučio „Pas Katiną“ savininkė Silvija Katinaitė-Kavaliūnienė.
Ką laimės daugiausia cepelinų „sukimšęs“ žmogus, organizatoriai laiko paslaptyje. Tačiau čempionato rėmėjas – savaitraštis „Tėvynė“ – prizininkams padovanos po metinę laikraščio prenumeratą.
Keitėsi meniu, bet cepelinai liko
Paklausus, kuo išskirtiniai „Pas Katiną“ cepelinai, verslininkė atviravo, kad kavinė cepelinus virti pradėjo prieš tris dešimtmečius.
„Tuo metu cepelinai buvo vienas iš labiausiai lietuvių vertinamų tradicinių lietuviškojo stalo patiekalų, todėl jį įtraukėme ir į savo valgiaraštį. Iš pradžių pradėjome gaminti juos didžiulius, tačiau ilgainiui tapo aišku, jog tokių didelių žmonės nesuvalgo, tad perėjome prie įprasto dydžio porcijų. O prieš, berods, 17 metų esame net surengę cepelino aukcioną, kuriam išvirėme daugiau kaip pusės metro ilgio ir apie dvidešimties centimetrų storio cepeliną. Jam pagaminti prireikė kelių kibirų bulvių, daug krakmolo, dviejų kilogramų mėsos. Druska buvo pilama ne žiupsniais, o sauja“, – prisiminė ji.
Keitėsi laikotarpiai, skoniai, patiekalų technologijos, keitėsi ir kavinės valgiaraštis, tačiau jų gaminami tradiciniai cepelinai su mėsa svečių pageidavimu visada išlikdavo atnaujintuose pasirinkimuose. Tai, anot S. Katinaitės-Kavaliūnienės, bene dažniausiai užsakomas patiekalas.
„Pas mus jie gaminami maždaug taip… Tarkuojame žalias bulves, nuspaudžiame. Sutriname šiek tiek virtų bulvių ir sumaišome su tarkuotų bulvių mase, gardiname druska ir gerai išmaišome. Kiaulienos sprandinę sumalame, dedame aliejuje pakepintų smulkintų svogūnų, pilam natūralaus sultinio ar vandens, gardinam druska ir juodaisiais pipirais, gerai išmaišom. Bulvių masę sudaliname paplotėliais, į jų vidurį dedame įdarą, formuojame pailgos formos cepelinus. Verdame 20–30 minučių pasūdytame vandenyje su krakmolu. Tiekiame su spirgučių padažu ir grietine, puošiame žaluma. Skanaus! Atminkite, kad cepelinai valgomi tik su šakute, be peilio“, – aiškino moteris.
Ragauja ir užsieniečiai
Cepelinams tinkamų įdarų, pasak kavinės kolektyvo, yra ir daugiau: galima įdaryti kepintais baravykais, troškintais burokėliais ir pan.
Per šį laikotarpį kavinė išvirė jau daugiau nei milijoną cepelinų, o jų paragauti pravažiuodami sustoja net užsieniečiai.
„Kavinė „Pas Katiną“ didžiuojasi savo gaminamais gardžiais tradiciniais cepelinais, dėl kurių žmonės atvažiuoja iš tolimesnių rajono vietovių, o dažnas brolis latvis nepraleidžia progos stabtelti pas mus jais pasigardžiuoti. Užsieniečiams šis patiekalas be galo įdomus. Mūsų cepelinai yra labai skanūs, tikri, natūralūs, o ir jų kaina nesikandžioja, todėl taip vertinami svečių“, – atviravo ji.
Vasario 2-ąją kavinės lankytojai galės rinktis net iš kelių rūšių cepelinų: su mėsa, varške bei grybais.