Panevėžio turgaus prekeiviai prieš Velykas prekystalius nuklojo margučiais, žaliais kiaušiniais, krienais, kiaušinių ridenimo loveliais, rūkytais mėsos gaminiais, geltonžiedžiais narcizais.
Šiųmečių prekių kainos mažai kuo skiriasi nuo pernykščių. Pavyzdžiui, žąsies kiaušinis kainuoja 5 eurus. Tiek pat kainavo ir 2022 metais prieš Velykas.
Perka pagal išgales
Centrinėje Panevėžio turgavietėje galima nusipirkti ne tik velykinių puošmenų, sužaliavusių šakelių, svogūnų lukštų, žibučių, bet ir gauti patarimų, kaip geriau dažyti kiaušinius, kaip paruošti krienus ir juos tarkuojant neapsiverkti bei kokios spalvos žiedais puošti Velykų stalą.
Velykinio stalo patiekalais panevėžiečiai pradėjo rūpintis jau šios savaitės pradžioje – turgaus prekeiviai skaičiuoja trissyk didesnį pirkėjų būrį nei įprastu metu.
„Šiomis dienomis pardavimai išaugo. Visi skuba apsipirkti – nenori pirkimui palikti paskutinės dienos. Perka pagal išgales. Vieni perka mėsos produktų, kiti – žavisi dažytais kiaušiniais, treti – ieško natūralių krienų. Ko kam labiausiai reikia, tą ir perka. Manau, kad pats pirkimo bumas bus šiandien ir rytoj“, – aiškino turgaus vadovė Asta Pačekajūtė.
Ant stalo turi būti geltonos spalvos
Centrinėje turgavietėje geltonžiedžiais narcizais ir įvairiomis puokštėmis prekiaujanti Zita aiškina, kad svarbu ne kas ant stalo padėta. Svarbiausia, anot moters, kad prie Velykų stalo susėstų visa šeimyna.
„Tai bene pats svarbiausias dalykas. Tuomet pasidedame kiaušinius, truputį žalumynų ir geltonų narcizų, nes geltona spalva primena saulę, o jos esame labai pasiilgę. Be narcizų žmonės perka hiacintus, želmenis, kurie suteikia jaukumo ir papuošia stalą. Želmenis užauginu per dvi savaites. Įvairias puokštes pardavinėju kiekvienais metais. Brangiausios yra kompozicijos, kai kurios kainuoja iki 10 eurų“, – pasakojo velžietė Zita.
Kiaušinius margina pats
Svogūnų lukštais prekiaujantis Stasys aiškino, kad lukštai – populiarūs ir dažyti kiaušiniai perkami.
„Nemažai prilukštenau, bet tai nesudėtingas darbas – svogūnai džiūsta ir lukštai savaime nukrenta. Maišelio kaina nedidelė – po 50 centų. Kiaušinius pats dažau, o dešimt kiaušinių kainuoja 5 eurus. Dažymo principas labai paprastas. Reikia turėti įvairių dažų, pamirkai kiaušinius į dažus, suvynioji į popierių ir verdi. Dažymui naudoju ir svogūnų lukštus. Didysis pirkimas, manau, bus šeštadienį. Žmonės pirkimui pasilieka paskutinę dieną“, – pasakojo vyras.
Žąsų kiaušiniai – stalui papuošti
Dideliais žąsų kiaušiniais prekiaujantis iš Kalnaberžės atvykęs Bronius sako, kad žąsų kiaušiniai labai stiprūs ir juos ridenant galima daugiau laimėti.
„Žąsys jau seniai pradėjo dėti kiaušinius, o jų labai stiprus kevalas, todėl jis tvirtas ir negreitai skyla. Kiaušinius dažau įvairiai. Su dažais, su svogūnų lukštais, įdedu įvairių lapelių, gėlių žiedų. Žąsies kiaušinis kainuoja 5 eurus, o dešimt dažytų vištų kiaušinių dėžutė kainuoja apie 6 eurus. Beje, žąsų kiaušiniai perkami ir stalui papuošti, ir valgyti, nes jie sveikesni nei vištų“, – pasakojo vyras.
Žino daug marginimo technologijų
Dažais ir margučiais prekiaujanti Nijolė aiškino, kad kiaušinius margina seniai ir žino įvairių dažymo būdų.
„Seniai marginu ir yra įvairiausių technologijų. Dažymui naudoju įvairias žoleles, gerai apvynioju, kad dažai gerai įsigertu. Dažus naudoju tekstilinius. Tik reikia protingai dažyti. Pirmiausiai apverdi kiaušinį, o tada atlieki kitas procedūras su dažais. Tada nereikia kiaušinio ilgai virti dažuose. Paverdi, pasižiūri kokia spalva gavosi ir ištrauki. Tuomet dažai nepersigeria per lukštą. Nors dabar sunkūs laikai, bet prekyba vyksta – Velykos niekur nedingo“, – aiškino prekeivė.
Krienus tarkuoja verkdama
Natūraliais krienais prekiaujanti turgaus prekeivė Vanda iš Velžio pasakojo, kad pati tarkuoja krienus ir paruošia juos valgymui.
„Krienus iškasu spalio mėnesį, o prekiauti pradedu lapkričio mėnesį. Kai tarkuoju, tai ir verkiu, ir oro trūksta. Daug darbo prie krienų – reikia skaniai juos sutaisyti. Krienai turi būti saldžiarūgščiai, aštrūs. Į litrą apvirinto vandens dedu du šaukštus cukraus, šaukštą druskos ir citrinos rūgštelės pagal skonį. Tuo paruoštu skysčiu užpilu sutarkuotus krienus, kad jie nepajuoduotų. Paruoštų krienų kaina priklauso nuo indelio dydžio. Mažiausias kainuoja 1,20 euro, o didžiausias – iki 3 eurų“, – aiškino krienų žinovė ir teigė, kad krienai – populiari prekė, bet svarbiausia, kad krienas būtų ne peraugęs ir augtų apie porą metų.
Perka lietuviškas bulves
Panevėžiečiai perka ne tik margučius, dažus, svogūnų lukštus, bet ir lietuviškas bulves bei trumpavaisius agurkus.
„Apie bulves galiu pasakoti ir pasakoti. Nors iš mūsų ūkininkų prekybos centrai neima, bet tai nėra blogai – turguje prekyba vyksta normaliai. Bulvės kelis kartus nuplauname, todėl jos švarios ir perkamos. Perka pastovūs klientai, nes bulvės užaugintos natūraliai – be chemijos. Agurkų turime nedaug, bet jie auginami šildomame šiltnamyje ir kilogramo kaina – 5 eurai“, – pasakojo Genė iš Radviliškio rajono.