Valgomuosius burokėlius tikrai galima pavadinti ypatinga daržove dėl juose esančių vitaminų ir mikroelementų gausos. Dėl savo unikalios biocheminės sudėties burokėliai turi ne tik vertingą maistinę, bet ir gydomąją galią. Tad savo darže neužsiauginti bent vienos lysvelės šių nuostabių daržovių, būtų tikras nusikaltimas.
Kaip užsiauginti burokėlių?
Burokėlių sėklų pagrindinė ypatybė yra ta, kad tai yra vaisynas-kamuoliukas, kur vienoje luobelėje „gyvena“ 2-3 ar net daugiau mažų sėkliukių. Vadinasi iš vienos sėklos išdygsta 2-3 augalai. Tad labai svarbu laiku išretinti sudygusius burokėlius.
Burokėlių sėklos dygsta gana lėtai, todėl jei norite greičiau sulaukti daigų, jas reikėtų kruopščiai paruošti sėjai. Pirmiausia reikėtų patikrinti sėklų daigumą. Tai galima padaryti užmerkiant jas vandenyje ir palaukiant, kurios nuskęs, o kurios išplauks. Tos, kurios iškyla į vandens paviršių yra nedaigios.
Atrinktas sėklas supilkite į medžiaginius maišelius ir pamerkite į vieną iš žemiau aprašytų tirpalų:
– 1-ame l šilto (30 °C) vandens ištirpinamas l arbatinis šaukštelis boro rūgšties ir 0,5 arbatinio šaukštelio nitrofoskos arba nitroamofoskos. Sėklos tirpale laikomos 12 val.
– 1-ame l šilto (30 °C) vandens ištirpinamas 1 šaukštelis superfosfato. Šiame tirpale sėklos laikomos 24 val.
– 1-ame l vandens ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį geriamosios sodos. Sėklas šiame tirpale laikykite 24 val.
– 1-ame l vandens išmaišomas 1 šaukštas pelenų. Sėklos tirpale laikomos 24 val.
Išmirkytas sėklas išimkite iš tirpalo, nuskalaukite švariu vandeniu, sudėkite į drėgną audinį ir laikykite 2-3 paras. Kad sėklos neišdžiūtų, audinį būtinai nuolat sudrėkinkite. Temperatūra turi būti ne žemesnė nei 20 °C. Žemesnėje temperatūroje sėklų laikyti negalima, nes augalai gali išauginti žiedynkočius.
Taigi, Jūsų sėklos paruoštos sėjai. Sulaukite jai tinkamos dienos ir džiaukitės gausiu burokėlių derliumi.