3.5 C
Panevėžys
Antradienis, 24 gruodžio, 2024

Apklausa atskleidė pirkėjų smaližiavimo įpročius: pasakė, kas daugiausiai suvalgo ledų

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Vasara – neabejotinai ledų skanavimo sezonas. „Rimi“ apklausos duomenimis, daugiausiai dėmesio šio deserto sudėčiai skiria Panevėžio, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai. Tą pataria daryti ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: sveikatai palankiausi – mažiausiai priedų turintys ledai. Taip pat apklausos rezultatai parodė, kad pirkėjams svarbūs dar du kriterijai – tai prekės ženklas ir kaina. 

Ledų daugiausiai suvalgo alytiškiai

Šiltuoju metų laiku dažnas lietuvis ledus valgo keletą kartų per savaitę – atskleidė „Rimi“ pirkėjų apklausos duomenys. Vien Vilniuje net 42 proc. apklaustųjų desertu mėgaujasi nuo 3 iki penkių kartų per savaitę, o Alytuje šių smaližių skaičius siekia net 62 proc.

Miestų rezultatai išsiskiria ir dėl ledų pirkimo priežasties. Vilniaus, Šiaulių ir Telšių gyventojai dažniau perka ledus siekdami juos suvalgyti iškart, kai Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio gyventojai juos perka ateičiai. Skirtumai matomi ir tarp besidominčių ledų sudėtimi – daugiausiai ją skaito Panevėžio, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai, o mažiausiai – Alytaus, Šiaulių ir Telšių gyventojai. Dažniausiai gyventojai, tikrinantys sudėtį, atkreipia dėmesį į cukraus kiekį deserte.

Skirtinguose Lietuvos miestuose gyvenantys pirkėjai ledus renkasi atsižvelgdami į kitus papildomus kriterijus.  Pavyzdžiui, Vilniaus gyventojai desertą renkasi pagal jiems patinkantį prekės ženklą ir ledų sudėtį, o Šiaulių gyventojams svarbiausias kriterijus išlieka kaina. Kitų miestų gyventojai ledus perka dėl jiems suteikiamos nuolaidos. Visgi, pastebima, kad perkamos porcijos dydis nėra veiksnys, kuris nulemtų sprendimą šį desertą įsigyti.

Platus maistinių medžiagų spektras

Nors vasarą atsigaivinti ledais norisi neretai, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jais piktnaudžiauti nederėtų. „Ledai turėtų atitikti jiems skirtą vaidmenį – į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą, emocinį malonumą suteikiantį maisto produktą. Tai reiškia, kad ledai neturėtų būti valgomi kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Ledais patarčiau mėgautis saikingai, o atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad renkantis ledus svarbu atkreipti dėmesį ne tik į juose esantį cukraus kiekį, bet ir į kitus priedus. „Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių dažiklių ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikatai palankesni“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Pikantiškiems patiekalams ir saldiems skanėstams

Karštą vasaros dieną išlaikyti ledus šaltus yra gana sudėtinga užduotis. Transportuojant iš prekybos centro, jie dažnai praranda savo konsistenciją ir pirminį skonį. Todėl prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip ledus reikėtų išlaikyti neištirpusius kelionės namo metu.

„Renkantis produktus prekybos centre pirmiausia derėtų išsirinkti tuos, kurių kokybei neturi įtakos temperatūros pokyčiai. Tik apsipirkimo pabaigoje reikėtų rinktis šaldytą produkciją ar ledus. Apsipirkus šiuos desertus rekomenduoju įdėti į šaltkrepšį arba specialius terminius maišelius, taip ledai neištirps kelionės namo metu. Grįžus ledus būtina iškart įdėti į šaldiklį, kad jie atgautų savo pirmąsias formas“, – pataria O. Suchočeva.

Atėjusios vasaros proga „Rimi“ iš ledų ir pieno kviečia pasigaminti kokteilius, kurie atgaivins karštą vasarą dieną.

RECEPTAS

Klasikinis vanilinis pieno kokteilis

Kokteiliui reikės:

500 ml vanilinių ledų;

250 ml pieno;

cukraus (pagal skonį);

1 a. š. vanilės ekstrakto (nebūtina).

Gaminimo eiga:

  1. Vanilinius ledus sudėkite į maišytuvą.
  2. Supilkite pieną, cukrų ir vanilės ekstraktą.
  3. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
  4. Supilkite į stiklines ir iš karto patiekite.

Skanaus!

RECEPTAS

Šokoladinis bananų pieno kokteilis

Kokteiliui reikės:

2 vnt. prinokusių bananų, supjaustytų griežinėliais;

500 ml šokoladinių ledų;

250 ml pieno;

2 v. š. šokolado sirupo;

cukraus (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustytus bananus sudėkite į trintuvą.
  2. Sudėkite šokoladinius ledus, pieną, šokolado sirupą ir cukrų.
  3. Sumaišykite iki vientisos masės.
  4. Supilkite į stiklines ir, jei norite, papuoškite papildomu šokolado sirupu.

Skanaus!

RECEPTAS

Braškinis pieno kokteilis

Kokteiliui reikės:

250 g braškių, nuluptų;

500 ml vanilinių ledų;

250 ml pieno;

2 v. š. medaus (pagal skonį);

Ledo kubelių (nebūtina).

Gaminimo eiga:

  1. Braškes, vanilinius ledus, pieną ir medų sudėkite į maišytuvą.
  2. Jei norite tirštesnio kokteilio, įdėkite ledo kubelių.
  3. Sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
  4. Supilkite į stiklines ir iš karto patiekite.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„Eurostatas“: pagal ledų mažiausią kainą pirmauja ir Lietuva

confident-noyce

5 faktai, kurių nežinojote apie šokoladinius ledus

confident-noyce

Ledų gamyba – paprasta kaip du kart du: štai, kaip jais galima mėgautis pigiau

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau