Pica – vienas populiariausių pasaulio patiekalų. Pirmieji į picą panašūs patiekalai buvo valgomi dar senovės civilizacijose, tokiose kaip Egiptas, Roma ar Graikija kai buvo kepama plokščia duona gardinama įvairiais sezoniniais pagardais. Moderniosios picos atsiradimas su mums įprasta forma neabejotinai siejamas su Italija, nes čia 18 a. neapoliečiai ėmė kepti plokščią duoną su pomidorais ir kitais priedais.
Pica tapo populiari dėl savo paprastumo, universalumo, galimybės nuolat keisti ingredientus ar padažus. Tai lemia, kad pica šiandien yra mėgstama ir valgoma visur: užkandinėse, namuose, kavinėse, picerijose ar net aukščiausio lygio restoranuose visame pasaulyje.
Tačiau didžiausias ginčas iškyla tada, kai kalba pakrypsta apie ingredientus. Ar ananasai, vaisius, kuriame daug saldumo, turi teisę atsidurti ant picos? Šio klausimo šalininkai tiki, kad ananasai, susimaišę su sūriais ingredientais, suteikia gaivų ir netikėtą skonio derinį.
Tuo tarpu tradicinių picų gerbėjai šią idėją atmeta – pica, pagal juos, turėtų būti sūri, pikantiška, o ne saldi. Italai, kurie garsėja savo picų tradicijomis, šiuo klausimu dažnai laikosi griežtos pozicijos: tik klasikiniai ingredientai turi vietą ant tikros picos.
Nors tradicinė itališka pica dažniausiai kepama malkinėje krosnyje, tačiau šiandien siūloma šaldytų picų pasiūla leidžia kiekvienam iš mūsų mėgautis skaniausiomis picomis tiesiog namuose.