Daugelis kamuojant karščiams mėgsta atsigaivinti ledais. Tačiau specialistai perspėja, kad renkantis ledus taip pat reikėtų būti atidiems. Svarbu atkreipti dėmesį į ledų išvaizdą, nes dėl netinkamų laikymo sąlygų ledų porcijos greičiau sugenda.
Tai, kad ledai gali būti netinkami vartoti, rodo pakitusi jų forma, ant pakuotės ir pačių ledų susiformavę kristalai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistė Antonina Greičiuvienė LRT RADIJUI sakė, kad tokiais ledais galima ir apsinuodyti.
Pasak jos, jeigu norime riebių ledų, reikia rinktis išskirtinai iš pieno ar pieno sudedamųjų dalių pagamintus ledus: pieniškus, grietininius arba plombyrą. Jeigu labiau norime liesesnių ledų, turėtume rinktis pieniškus ledus.
Specialistė pabrėžė, kad ant ledų neturi būti nurodoma klaidinga informacija. Kitaip tariant, jei rašoma, kad ledai yra su braškėmis, tai jų sudėtyje ir turi būti braškių, o ant pakuotės turi būti nurodytas jų kiekis. Tačiau jei ant pakuotės rašoma, kad ledai yra tik braškių skonio, jų sudėtyje neprivalo būti braškių, o gali būti tiesiog kvapioji medžiaga, kuri suteikia braškių skonį.
„Vaisiniai ledai priklauso, santykinai, antrai kategorijai ledų, kurie klasifikuojami į vaisinius ledus, į sorbetus ir šerbetus. Jeigu mes kalbame apie vaisinius ledus, jų sudėtyje turi būti ne mažiau, nei 10 proc. vaisių arba sulčių. Jeigu mes kalbame apie šerbetus, čia išskirtinė valgomųjų ledų kategorija, kurioje gali būti ne daugiau nei 1 proc. riebalų. Tačiau nebūtinai tie riebalai turėtų būti pieno riebalai, jie gali būti ir augalinės kilmės“, – kalbėjo A. Greičiuvienė, pridurdama, kad sorbetuose vaisų turi būti 20 proc.
Tiesa, rinkoje gali būti ir ledų, kurie netinka į nei vieną iš anksčiau išvardintų kategorijų. Tokie ledai bus pavadinti tiesiog valgomaisiais ledais. Juose pieno riebalai gali būti pakeisti augaliniais riebalais, o pieno baltymai – sojos ar kitais baltymais. A. Greičiuvienė rekomenduoja perskaityti ant pakuotės esančią produkto sudėtį ir pasirinkti tinkamą gaminį.
„Valgomieji ledai yra labai greitai tirsptantis produktas. Todėl jų laikymo sąlygos yra labai griežtos. <…> Vartotojas daugiausia turi atkreipti dėmesį į valgomųjų ledų laikymą šaldikliuose. Turi nebūti sniego, reikia atkreipti dėmesį į ledų konsistenciją, gali būti prarasta forma, galima jau atidarius pakuotę pastebėti, kad yra vandens kristaliukai. Tokie ledai jau buvo atitirpę ir jie pakartotinai sušaldyti.
Jeigu ledai buvo pakartotinai sušaldyti, gali būti mikrobiologinė tarša ir šiuo atveju toks ledas jau tikrai nėra saugus. Gali būti įvairūs virškinimo sutrikimai“, – sakė VMVT atstovė.