Žaibiškai išpopuliarėjusi „kataifi“ tešla – ne tik Dubajaus stiliaus šokoladui: dar 3 paprasti ir traškumu išsiskiriantys receptai

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Jau seniai koks nors produktais buvo taip staiga šturmavęs populiarumo aukštumas visame pasaulyje, kaip „kataifi“ tešla. Šokoladas, kuriame traškios šios tešlos gijos pinasi su skoniu turtingu pistacijų kremu, tapo tikru hitu parduotuvėse. Skanėsto šlovės valandai neblėstant, jį pigiau stengiamasi atkartoti ir namuose. Todėl vos prekyboje pasirodžius produktams, kurių reikia Dubajaus stiliaus šokolado šedevrams sukurti, jie iškart sulaukė sutaupyti mėgstančių pirkėjų dėmesio, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak tinklo atstovės, „Iki“ dar rudenį vos pradėjus prekiauti Dubajaus stiliaus šokoladu, pirmosios partijos buvo tiesiog iššluotos – lietuviai masiškai pirko jį norėdami pabandyti, kodėl gi šis skanėstas tapo pirmo ryškumo žvaigžde.

„Visuomet siekiame atliepti pasaulines tendencijas ir pirkėjams suteikti progą išbandyti naujoves. Net ir praėjus keliems mėnesiams, Dubajaus stiliaus šokoladas tebėra be galo populiarus, jį renkasi ieškantys simbolinės dovanos ar tiesiog norintys pasilepinti. Akivaizdžiai matome pirkėjų susidomėjimą ir jį pasigaminti namuose. Nors jam reikia vos kelių produktų, tačiau ne visi lietuviams buvo įprasti. Pavyzdžiui, jei sezamų pastą „tahini“ nemažai „Iki“ pirkėjų jau pažįsta ir mielai perka, tai kitus ingredientus pasigaminti patiems nebuvo labai paprasta. Todėl asortimentą papildėme šaldyta „kataifi“ tešla ir pistacijų kremu tiems, kurie nori namuose atkartoti socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje sužavėjusius receptus“, – sako G. Kitovė.

Patarimai, kaip gaminti su „kataifi“ tešla

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray  pasakoja, kad „kataifi“ tešla – tai plonyčių, tarsi angelų plaukų siūlelių pavidalo tešla, primenanti smulkiai pjaustytus, džiovintus makaronus. Ji kilusi iš Artimųjų Rytų virtuvės, labiausiai siejama su Turkija, Graikija bei kitomis Viduržemio jūros regiono šalimis. Nors ji visame pasaulyje tapo tikra žvaigžde pastaraisiais metais, ji iš tiesų gaminama jau nuo Osmanų imperijos laikų.

„Ši įspūdingai atrodanti ir „angelo plaukais“ vadinama tešla naudojama įvairiems saldumynams gaminti, kur jos traškumas ir lengvumas sukuria ypatingą tekstūrų žaismą. Dabar išpopuliarėjęs šokoladas su ja, tačiau žinomiausi skanėstai – garsieji baklava tipo desertai, kurių tikriausiai kiekvienas yra ragavęs per atostogas Turkijoje. „Kataifi“ apvyniojami riešutų, pistacijų ar kitas įdaras, apšlakstomas medumi ar sirupu ir kepamas iki traškumo. Tešla labai populiari ir Graikijoje, kur iš jos sukami cigaro formos pyragėliai, įdaryti kremu, ledais ar riešutais, kepami įvairūs pyragai, pvz., nuostabaus apelsinų aromato ir kvapo „portokalopita“, – pasakoja Th. Lauvray ir dalijasi patarimais.

Kad dirbti su „kataifi“ tešla būtų paprasta:

● „Kataifi“ tešlą pirkite šaldytą ir atšildykite šaldytuve, ne kambario temperatūroje – taip išlaikysite gijų struktūrą.

● Prieš naudojimą švelniai išpurenkite tešlos siūlelius pirštais, kad jie nesuliptų į gumulus.

● Dirbkite greitai – tešla greitai išdžiūsta ir tampa trapi. Dėl to rekomenduojama ir iškart pasiruošti bei turėti po ranka visus reikalingus produktus.

● Prieš formuodami patiekalą, apšlakstykite tešlą ištirpintu sviestu – tai suteiks traškumo ir sodraus skonio.

● Kepkite vidutiniame karštyje (apie 180°C), kol gražiai paruduos.

● Jeigu gaminate desertą, sirupą ar medų pilkite ant ką tik iškeptų, dar karštų gaminių – taip jie geriau įgers saldumą.

Verta turėti šaldiklyje ir besiruošiant Velykoms, ir mėgstant krevetes

Pietų Europos, Balkanų, arabų šalyse populiaru „kataifi“ naudoti ne tik desertams, atkreipia dėmesį „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė. Ši tešla tampa pagrindu pikantiškiems pyragams ar pyragėliams su mėsa, sūriu, daržovėmis. Pavyzdžiui, ją galima naudoti ir vietoj „phyllo“ tešlos ruošiant žymųjį fetos ir špinatų apkepą „spanakopita“.

„Traškios gijos į kitą lygį pakylės ir užkandžius. Iš jų galima susukti „lizdelius“ ir iškeptus pripildyti mėgstamais priedais – alyvuogėmis, sūriu, kumpiu, saulėje džiovintais pomidorais. Arba, besiruošiant Velykoms – putpelių arba šokoladiniais kiaušiniais. O vienas paprasčiausi ir greičiausiai pagaminamų užkandžių bus apvynioti šiais „angelų plaukais“ krevetes. Vos keli produktai, mažai darbo – ir turėsite įspūdingai atrodantį gurmanišką delikatesą“, – pataria J. Tamoševičienė.

„Iki“ maisto gamybos žinovai dalijasi 4 receptais, kuriais lengvai paliksite įspūdį artimiesiems įvairiomis progomis. „Kataifi“ tešlos galimybės beribės – ją panaudosite tiek užkandžiui, tiek pagrindiniam patiekalui, tiek desertui.

Populiarumo viršūnes pasiekęs Dubajaus stiliaus šokoladas

Reikės: 200 g pieninio šokolado, 100 g „kataifi“ tešlos, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų sezamų pastos (tahini), 3 šaukštų pistacijų kremo, 2 šaukštų cukraus pudros,

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C ir paruoškite „kataifi“ tešlą. Tešlą supjaustykite smulkiais siūleliais, išmaišykite su ištirpintu sviestu ir paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite apie 10–12 minučių, kol taps aukso spalvos ir traški.

2. Ištirpinkite pieninį šokoladą dubenyje virš garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje.

3. Sujunkite ingredientus: į šiltą šokoladą įmaišykite sezamų pastą (tahini) ir pistacijų kremą. Įdėkite cukraus pudrą ir gerai išmaišykite.

4. Sluoksniuokite: į silikonines šokolado formeles ar mažus popierinius keksiukų indelius dėkite ploną sluoksnį šokolado mišinio. Ant viršaus paskleiskite traškios kataifi tešlos sluoksnį. Vėl užpilkite šokolado mišiniu, kad apsemtų tešlą. Dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai, kad sustingtų.

Krevetės, įvyniotos į traškią „kataifi“ tešlą

Reikės: 200 g „kataifi“ tešlos, 12 didelių nuluptų krevečių (palikite tik uodegos galą), 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, 1 citrinos žievelės, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus. Patiekimui – mėgstamo padažo, pavyzdžiui, saldžiarūgščio, „aioli“ ar kito.

Gaminame:

1. Krevetes pamarinuokite alyvuogių aliejuje su druska, pipirais ir citrinos žievele apie 1 val.

2. Tešlą atitirpinkite ir „iššukuokite“ į ilgus plaukelius. Kiekvieną krevetę įvyniokite į tešlą, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min. Patiekite su mėgstamu padažu.

Pikantiškas kumpio ir sūrio pyragas su „kataifi“ tešla

Reikės: 1 pakuotės „kataifi“ tešlos, 1 šaukšto sviesto, 3 šaukštų miltų, 1 l pieno, 200 g kumpio, 450 g įvairių sūrių (pavyzdžiui, fermentinio, rikotos ir kietojo), alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Pradėkite nuo bešamelio padažo. Platų puodą padėkite ant stiprios ugnies ir į jį įdėkite 1 šaukštą sviesto ir 3 šaukštus miltų. Mišinį greitai maišykite kiaušinių plakikliu, kol pradės kepti. Įberkite šiek tiek druskos. Supilkite pieną (per du kartus), nuolat maišydami. Užvirinkite, sudėkite įvairių rūšių sūrį ir kubeliais supjaustytą kumpį. Įberkite pipirų ir išmaišykite.

2. Kol lauksite, kad padažas atvėstų, pirštais prasklaidykite „kataifi“ tešlą ir pasmulkinkite.

3. Dviejų nedidelių kepimo skardų paviršių patepkite aliejumi, gerai paskleiskite smulkintą tešlą ir ant viršaus užpilkite bešamelio padažo. Uždenkite kitu smulkintos tešlos sluoksniu, gausiai apšlakstykite aliejumi ir kepkite 170 °C temperatūroje maždaug 1 val.

Graikiškas apelsininis „kataifi“ pyragas

Reikės: 500 g „kataifi“ tešlos, 225 g sviesto. Sirupui: 2,5 puodelio vandens, 2 puodelių cukraus, šviežiai tarkuotos apelsino žievelės, 1/2 puodelio apelsinų sulčių, 1 arbatinis šaukštelio vanilės ekstrakto. Apelsinų kremui: 5 kiaušinių, 1 puodelio jogurto, 1 puodelio cukraus, 1 ir 1/4 puodelio apelsinų sulčių, 1 šaukšto kepimo miltelių, 2 apelsinų žievelės, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę 180 °C. Paruoškite sirupą: sudėkite visus sirupo ingredientus (išskyrus vanilę) į puodą ir užvirinkite. Išmaišykite, o kai cukrus ištirps, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite vanilės ekstraktą. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.

2. Atskirkite „kataifi“ tešlos gijas ir sudėkite į maždaug 23 x 33 cm kepimo formą. Ant viršaus supilkite ištirpintą sviestą ir uždėkite tešlos, kad uždengtų sviestą.

3. Kepkite ant vidurinės lentynos orkaitėje, kol tešla taps auksinė, apie 20 minučių.

4. Sudėkite visus kremo ingredientus į dubenį ir suplakite iki vientisos masės.

5. Užpilkite kremo ant pakeptos „kataifi“ tešlos ir vėl pašaukite į orkaitę kepti 45 minutes arba kol kremas sustings.

6. Pyrage padarykite skylutes ir į jas pripilkite sirupo. Leiskite pyragui atvėsti ir sugerti sirupą. Patiekite su ledais ar plakta grietinėle.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Įvairios obuolių rūšys – skirtingos naudos: dietistė dalijasi nebrangiai pagaminamų gardėsių receptais

JP Redakcija

Dietologas pasidalino „supermaistu“ vadinamų avokadų nauda: išbandykite šiuos receptus

JP Redakcija

Viena gudrybė, ir šokoladu aplietas braškes pasigaminsite dar lengviau – ruošite jas ne tik Valentino dienai

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads