Neretai sukantis virtuvėje bei planuojant vakaro meniu galvojama ir apie kitos dienos patiekalus, kuriems pagaminti bus galima panaudoti vakarykščius likučius. Visgi, pasitaiko dienų, kai idėjų pritrūksta, todėl čia į pagalbą atskuba lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai, siūlantys atsigręžti į daugelio pamėgtą kiaulieną, prie kurios pridėjus vos kelis ingredientus galėsite džiaugtis maistingais valgiais, kuriems paruošti sutaupysite laiko bei pinigų.
Renkantis, kokiais baltymais praturtinti valgiaraštį, akys dažnai krypsta į mėsą, kurios pasirinkimų yra išties nemažai. Visgi, vienas populiariausių „Maximos“ pirkėjų pasirinkimų yra kiauliena, kurią galima naudoti kepsniams, troškiniams, o taip pat ir gardiems užkandžiams.
„Kiauliena – vienas universaliausių gyvūninės kilmės produktų, su kuriuo galima improvizuoti tiek ruošiant pietus ar vakarienę, tiek ir pusryčius. Pavyzdžiui, šią savaitę pasirūpinus kilogramu atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos už ypač mažą kainą sutaupysite ne tik pinigų, bet ir laiko, mat pagaminus vakarienei nugarinės kepsnį su daržovėmis ir likus mėsos, ryte ją galėsite panaudoti ruošiant sočius pusryčius ar pietus darbe. Taip galėsite išvengti ir išlaidavimo, ir maisto švaistymo“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Pasirinkus kiaulienos nugarinę galima mėgautis patiekalais, kurie turi mažiau riebalų, yra praturtinti baltymais bei amino rūgštimis. Kiaulienos sudėtyje taip pat yra geležies, cinko, vitamino A, vitamino D, B grupės vitaminų, tokių kaip B1, B6 ir B12 bei svarbiausių riebalų.
Kiaulienos nugarinės kepsnys su daržovėmis – vakarienė, kuri patiks visai šeimai
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi dviem receptais su kiaulienos nugarine, kuria šią savaitę prekybos tinklo parduotuvėse galima pasirūpinti už ypač mažą kainą. Šie piniginei draugiški, maistingi ir aromatingi patiekalai puikiai tiks planuojant šeimos valgiaraštį bei norint maksimaliai išnaudoti maistą, likusį šaldytuve.
Nugarinės kepsniui su daržovėmis paruošti reikės:
• 1 kg atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
• 1 kg bulvių;
• 3–4 česnako skiltelių;
• 1 v. š. rūkytos paprikos ar kitų pamėgtų prieskonių;
• druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija ar kepimo popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite traiškytas česnako skilteles, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos nugarinę. Leiskite šiek tiek pasimarinuoti.
Atskirame inde nuluptas ir jei reikia supjaustytas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite 2 v. š. alyvuogių aliejaus, įdėkite į ją kiaulienos nugarinę ir pakepkite abi puses po 2–3 min.
Perkelkite kiaulienos nugarinę ir paruoštas bulves į skardą, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., kol mėsa iškeps, o bulvės apskrus ir taps minkštos. Išėmę patiekalą iš orkaitės palikite jį šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite kiaulienos nugarinę griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.
Likučiai po vakarienės – gardiems pusryčių arba pietų sumuštiniams
Jei po sočios vakarienės liks paruoštos kiaulienos, ją panaudokite gamindami sočius pusryčių sumuštinius, kurie tiks tiek ir vaikų užkandžių dėžutei mokykloje, tiek ir pietų pertraukai darbe. Reikės:
• 300 g keptos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
• 50 g sviesto;
• 200 g sūrio;
• mėgstamos duonos;
• mėgstamo padažo;
• aliejaus;
• druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Kiaulienos nugarinę paskrudinkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol sušils ir jei reikia, supjaustykite plonomis juostelėmis išilgai kepsnio. Duoną perpjaukite pusiau, apatinę dalį ištepkite kambario temperatūros sviestu, sudėkite pjaustytą kiaulieną, apipilkite mėgstamu padažu ir apdėkite plonai supjaustytu sūriu. Skrudinkite gerai įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys. Skanaus!
