Kalėdų išvakarėse, katalikams Lietuvoje švenčiant Kūčias, vakare dirbs ne visi restoranai, tačiau kiti laukia svečių ir tikisi visiško užimtumo.
Vis dėlto kai kurie restoranai gruodžio 24-ąją vadina viena prasčiausių dienų metuose, tačiau tikisi atsigriebti siūlydami Kūčių vakarienę į namus. Verslo atstovai pastebi, jog tokia paslauga domisi vis daugiau žmonių.
„Restoranai, kurie daro Kūčias, sakyčiau padaro gražiau ir su visomis tradicijomis nei mes patys pasidarome namuose, pirkdami visokias krevetes ir baltas mišraines. Nors tai yra labai namų šventė, bet manau, kad ne visi turi galimybių. Labai smagu, kad restoranai tai daro“, – BNS teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.
Kai kuriuose restoranuose Kūčių vakarą visi staliukai užimti
E. Šiškausienė pasakojo, jog pati yra užsisakiusi stalą Kūčioms viename iš Palangos restoranų, kur šventinį vakarą lankytojų netrūksta.
„Restoranas yra pilnas“, – BNS teigė E. Šiškauskienė.
„Pernai du restoranai dirbo Palangoje, šiemet, žinau, kad dirba ir daro nuostabias Kūčias, švedišką stalą ir karštą patiekalą“, – kalbėjo ji.
Vilniaus „Stiklių“ restorano vadovė Indrė Ragelevičienė teigė, kad per šventes bus užpildytas tiek restoranas, tiek viešbutis.
„Per Kūčias užsakymų turime. Galime sakyti, kad esame ganėtinai užsipildę Kūčių vakarą. Per Kalėdas taip pat. Viešbutis ypač pilnas“, – BNS sakė I. Ragelevičienė.
Pasak jos, šventes „Stikliuose“ praleis net tik vietos šeimos, tarp svečių taip pat bus užsieniečių, kurių šiemet atvyko itin daug: „Šiemet viešbutyje svečių kaip niekad daug. Labai gerai.“
I. Ragelevičienės teigimu, restoranas per Kūčias bus pilnas jau kelerius metų iš eilės – nuo pandemijos pabaigos. Specialiai šiam vakarui paruošiamas ir specialus meniu.
Kūčias dovanoja personalui, kiti jas laiko prasčiausia diena metuose
Kitų BNS pakalbintų restoranų vadovai nurodė per Kūčias nedirbsiantys, tačiau dėl skirtingų priežasčių.
Vilniaus centre esančio „Neringos“ restorano vadovas Linas Žemaitis BNS sakė, jog Kūčių vakarą jis lankytojų nepriims. Jo teigimu, trečius metus iš eilės restoranas užsidarys po pietų.
„Turime tradiciją, kad Kūčias padarome personalui, dirbame tiesiog pietums, 15 val. uždarome restoraną ir leidžiame kolektyvui vakarą praleisti su šeimomis. Nedirbame per Kūčias“, – BNS teigė L. Žemaitis.
Anot jo, restoranas sulaukė pavienių skambučių dėl rezervacijos, nors dauguma lankytojų veikiausiai žinojo, kad jame apsilankyti negalės – darbo laikas nurodomas internetinėje rezervacijos sistemoje.
Kalėdų dienomis restoranas dirbs savaitgalio grafiku, tad L. Žemaitis viliasi sulaukti lankytojų.
Tuo metu restoranų grupės „Amber Food“ direktorius ir akcininkas Gediminas Balnis BNS teigė, kad Kūčios bendrovei yra viena prasčiausių dienų metuose: „Gal net prasčiausia.“.
„Kūčios – ne restoranų diena, Kalėdos. Netgi ir kitataučiai, kurie yra Lietuvoje, gal net ir iš pagarbos, nepasakyčiau, kad būna tą dieną labai aktyvūs“, – BNS sakė jis.
Anot „Amber Food“ tinklo vadovo, per Kūčias trupiau veiks tik dalis tinklo restoranų, pavyzdžiui, Vilniaus senamiestyje.
Tačiau, G. Balnio teigimu, klientai galės užsisakyti kalėdinį maistą į namus iš „Katpėdėlės“ restoranų.
„Amber food“ grupei priklauso restoranai „Katpėdėlė“, „Charlie Pizza“, „Manami“, „Sugamour“, „La Crepe“, „Skonis“, „Guacamole“, „Lunch up“, „Grill Terrace“.
Vis dažniau Kūčių vakarienę veža į namus
E. Šiškausienės teigimu, Kūčių vakarienę kasmet siūlo vis daugiau maitinimo įmonių. Tai ji laiko dideliu privalumu, nes ne visi turi galimybes ruošti platų Kūčių stalą visai šeimai.
„Renginių maitinimo įmonės ruošia maistą ir galima Kūčias užsisakyti į namus. Tas yra labai sveikintina, nes tikrai ne visi turi laiko ruoštis. Nemažai restoranų, kurie jau pagamina ir gali pas juos pirkti ir ateiti“, – sakė E. Šiškauskienė.
„Tendencija auga. Suvažiuoja emigrantai, ne visi gal turi tų erdvių, kur švęsti visai šeimai, tad manau, kad ši tendencija yra labai graži“, – pridūrė ji.