Nors Kūčias švenčiame visi, kiekvienuose namuose jos yra skirtingos. O taip pat vis dažniau skiriasi ir šventiniai patiekalai. Kol vieni lieka ištikimi tradicijoms, kiti vis drąsiau įsileidžia ir naujus ar netradicinius skonius. Visgi kūčiukai – tai, kas dažniausiai be išimties puikuojasi ant kiekvieno stalo. O ar esate kada bandę juos pasigaminti patys? Būtent tam pakvies šio sekmadienio TV3 laida „La maistas. Iššūkis“.
Kūčiukai mėgstami ne tik savo skoniu – įdomi ir jų istorija.
Kūčia nuo seno buvo gaminama iš grūdų ir valgyta su medumi bei aguonomis. O ir šis patiekalas pirmiausiai būdavo skirtas mirusiems.
Anuomet įvairiuose Lietuvos regionuose patiekalas vadintas skirtingais vardais: kleckučiais, prėskučiais, galkutėmis, kalėdukais, paršeliukais ar net šližikais. Bendrinį kūčiukų pavadinimą maži apvalūs kvietinių miltų su mielėmis kepiniai įgavo palyginti neseniai. O ir išpopuliarėjo jie tuomet, kai Lietuva atkūrė Nepriklausomybę, ir šalyje vėl drąsiai pradėtos švęsti Kūčios.
Tiesa, dar praėjusiame amžiuje kai kuriuose namuose kūčiukai valgyti ne tik su aguonų, bet ir su dabar mums jau įprastu migdolų pienu. Taip pat juos žmonės derindavo ir su dabar jau sunkiai įsivaizduojamais dalykais: sūriu, sviestu ar net lašiniais!
Įkvėpta istorijos apie kūčiukus, E. Karalienė šį sekmadienį parodys sveikesnę kūčiukų versiją, kurią gamins su kepinių eksperte Veronika. Viešnios kūčiukų receptas tikrai tiks ir sveikuoliams, nes jie – be glitimo, be cukraus, turintys mažai angliavandenių ir tinkantys net tiems, kurie laikosi keto mitybos.
O štai Gian Luca Demarco, pasikvietęs į pagalbą dainininkę Ivetą, į Elenos kūčiukų iššūkį bandys atsakyti su tradiciniais itališkais kalėdiniais sausainiais. Kaip juos pasigaminti ir sutikti Kūčias su itališku prieskoniu, pamatysite jau šį sekmadienį!
Sveikesni kūčiukai
Ingredientai:
100 g migdolų miltų;
100 g bambukų miltų;
35 g aguonų;
30 g hidrolizuoto kolageno;
3 šaukštai eritritolio;
4 g ksantano gumos ;
2 šaukštelių kietojo sūrio;
žiupsnelio druskos;
100 g šalto sviesto;
šalto vandens.
Gaminimo eiga
Pirmiausiai sumaišykite sausus ingredientus – migdolų ir bambukų miltus. Įberkite hidrolizuotą kolageną, eritritolį, kietąjį sūrį ir ksantano gumą. Tešlą pagardinkite druska ir aguonomis. Įtarkuokite šaltą sviestą ir įpilkite šiek tiek šalto vandens. Tešlą išminkykite, o tuomet palikite ją pastovėti šaldytuve apie 20 minučių.
Tuomet pradėkite formuoti norimo dydžio juosteles: jas supjaustykite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite apie 10-12 minučių orkaitėje, 170 laipsnių temperatūroje. Kūčiukus galite pavartyti, kad labiau apskrustų iš visų pusių. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3.