Veikiausiai jokios didžiosios metų šventės neapsieina be silkės, bet kartais verta ją pakeisti lašiša. Ji gardi kepta orkaitėje, o sūdyta ar rūkyta gali tapti suktinukų, sumuštinukų ar salotų ingredientu. Prekybos tinklo „Rimi“ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip ilgiau šaldytuve išlaikyti šią žuvį ir primena, kad prieš šventes jos pavyks įsigyti pigiau.
Naudingiausia – šviežia žuvis
Dažnai girdime, kad žuvis ant mūsų stalo turėtų atsidurti du kartus per savaitę, tačiau jos suvalgome daug mažiau. Tad per šventes verta paįvairinti racioną žuvies patiekalais. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, prekybos centruose visada galima rasti šviežios, skanios ir sveikatai palankios lašišos.
„Naudingiausia valgyti šviežią žuvį, ypač jei vengiama didesnio druskos kiekio. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu. Jei įsigytą užšaldote ir paskui atšildote, vėl jos užšaldyti nepatartina“, – pataria ekspertė.
Kaip lašišos filė šaldytuve išlaikyti ilgiau
Kartais žuvies įsigijame pigiau su akcija iš anksto, o gaminti ruošiamės vėliau – šaldyti jos nesinori, tad iškyla klausimas, kiek ilgai ją šviežią galima išlaikyti. E. Krasauskienė primena, kad išsirinktą kokybišką žuvį, išvalytą ir su kaulais, šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas.
„Jei norite lašišos filė šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Galima dalį lašišos pasūdyti – tai paprasta: tereikės lygiomis dalimis sumaišyti druską, cukrų, pipirus, jų mišiniu įtrinti lašišos gabalėlį, apibarstyti smulkintais krapais ir palaikyti šaldytuve 2–3 dienas. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų galite išvirti skanią žuvienę ir taip sutaupyti“, – siūlo ekspertė.
Kviečiame švenčių stalui pasiruošti lašišos pataluose: sluoksniuokite visus ingredientus stikliniame dubenyje arba naudokite konditerinį žiedą.
Lašiša pataluose
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
200 g sūdytos lašišos filė;
3 vnt. buvių;
3 vnt. morkų;
2 vnt. burokėlių;
3 vnt. kiaušinių;
majonezo.
Kaip gaminti:
1. Išvirkite daržoves ir kiaušinius. Atskirai juos stambiai sutarkuokite.
2. Smulkiai supjaustykite lašišą.
3. Sluoksniuokite: pirmiausiai dėkite lašišos gabaliukus, juos šiek tiek apšlakstykite aliejumi. Ant jų – bulves, jas šiek tiek prispauskite ir plonai aptepkite majonzu.Toliau dėkite burokėlius (sluoksnį aptepkite majonezu) ir morkas (taip pat aptepkite majonezu). Viršų apibarstykite kiaušinių gabalėliais.
Skanaus!