0.4 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 12 gruodžio, 2024

Repetuokite ir išsisaugokite šiuos receptus šventiniam stalui: Kalėdų paukštį iškepsite nebrangiai ir it meistrai

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Prieš šventes gyventojai ieško vis naujų būdų kaip nustebinti namiškius gardumynais – vieni atsigręžia į šeimos tradicija tapusius patiekalus, o kiti nebijo ir paeksperimentuoti – ieško naujų, dar neragautų receptų. Štai vien orkaitėje kepta Pekino antis neabejotinai yra neatsiejama šventinio Kalėdų stalo dalis. Šį Kalėdų paukštį iškepti gali visi – lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalinasi savo patarimais ir paslaptimis bei dalijasi dviem nesudėtingais receptais, kurie padės antį iškepti ne tik itin lengvai, bet ir nebrangiai.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad prieš didžiąsias metų šventes pirkėjai į savo prekių krepšelius gausiai krauna tiek žuvį, tiek mėsą. Populiariausių šventinio stalo prekių penketuke neapsieinama ir be kalakuto bei, žinoma, anties.

„Kaip ir visada, taip ir prieš Kalėdas savo pirkėjams užtikriname plataus šviežio maisto bei kitų kasdienių prekių asortimentą ir galimybę savo šventiniam stalui pasiruošti taupiai. Matome, kad kasmet Pekino antis yra viena populiariausių prekių artėjant didžiosioms metų šventėms. Norėdami gardžia kepta antimi nustebinti namiškius pirkėjai jau dabar ruošia šventinio stalo repeticiją – išbando skirtingus šios paukštienos kepimo būdus, eksperimentuoja, ieško netikėtų skonių garnyrų. Į kulinarinius iššūkius šią savaitę galima leistis dar ir sutaupant, nes kilogramu Pekino anties galima pasirūpinti reikšmingai pigiau“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Sultingą antį namuose paruošite be didelių pastangų

Kad Pekino antį pavyktų iškepti be jokio vargo, lietuviško prekybos tinklo kulinarijos meistrai sutiko pasidalinti patarimais. Anot meistrų, būtent ši anties rūšis yra pati tinkamiausia kepimui, mat šie paukščiai maitinami specialiu kviečių, sorų, žirnių pašaru ir iki 3 kilogramų svorio užauga per maždaug tris mėnesius, o tinkamai iškepus šią antį, jos mėsa bus minkšta ir sultinga.

Pasak kulinarijos meistrų, norint ant stalo patiekti gardžią ir sultingą antį svarbu įvertinti, kad ši – riebesnė nei višta ar kalakutas ir kepa netolygiai, mat krūtinėlė iškepa greičiau nei kojos, o kai pastarosios būna tinkamos valgyti, krūtinėlė gali būti perdžiūvusi ir sausa.

Vis tik baimintis šio lengvo kulinarinio iššūkio tikrai nereikia – orkaitėje iškepti skanią antį nėra sudėtinga, tereikia pasirinkti ją tinkamos rūšies ir atminti keletą jos kepimo subtilybių:

  • kepant orkaitėje visą antį, jos riebalai turi lėtai tirpti ir gertis į mėsą, kad krūtinėlė neperdžiūtų, kol iškeps kojos, todėl svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą bei kepimo laiką;
  • prieskonius ir įdarą ančiai rinkitės tokius, kokių tik geidžia širdis – nuo paprasčiausio varianto su druska ir pipirais, iki egzotiškesnių prieskonių kaip kardamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai ar cinamonas.

„Su riebia paukštiena puikiai derės rozmarinas, čiobrelis bei nesuklysite į vidų gausiai prikimšę česnako skiltelių, džiovintų ir prieš tai išmirkytų grybų ar džiovintų vaisių. Su antiena puikiai dera ir saldžiarūgštis vaisių bei uogų skonis“, – perduoda „Maximos“ kulinarijos meistrų žinias I. Trakimaitė-Šeškuvienė. Ji taip pat dalinasi ir jų siūlomais itin lengvais receptais, kurie padės Pekino antį šventėms paruošti be jokio vargo.

Pekino antis su saldžiarūgščiais vaisiais

Reikės:

  • šviežios Pekino anties „Well Done“;
  • druskos;
  • šviežiai grūstų pipirų;
  • cinamono;
  • šviežiai grūstų anyžių;
  • gvazdikėlių;
  • kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai);
  • šlakelio aliejaus arba lydyto sviesto (ghi);
  • šviežio rozmarino šakelių;
  • poros išlukštentų galvų česnako;
  • sultingų saldžiarūgščių vaisių: apelsinų arba greipfrutų, kriaušių arba obuolių.

Gaminimas. Kaip ir ankstesniame variante, prieskonius sumaišykite, jais gerai įtrinkite antį ir palikite per naktį marinuotis. Šiam gaminimo būdui reikalingas uždengiamas ketaus indas arba troškintuvas storomis sienelėmis. Jame įkaitinus šiek tiek lydyto sviesto arba aliejaus surištą antį ant didelės kaitros apkepkite iš visų pusių.

Tuomet antį inde dėkite taip, kad krūtinėlė būtų viršuje, o kojos ant indo dugno. Greta dėkite stambiai pjaustytų prinokusių apelsinų, kriaušių (ar kitokių sultingų vaisių), česnakų, prieskoninių žolių, uždenkite (galite naudoti aliuminio foliją) ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie dvi valandas.

Ilgiau kepančios kojos mirks riebaluose ir sultyse, taip besitroškindamos greičiau suminkštės, o viršuje esanti krūtinėlė keps lėčiau. Prieš baigiant kepti, atidenkite ir apskrudinkite, padidinę temperatūrą iki 220 laipsnių. Ištraukus iš orkaitės, prieš pjaustant antį reikia luktelėti 5–10 minučių.

Šventinė Pekino antis

Šventinei Pekino ančiai pagaminti prireiks:

  • šviežios Pekino anties „Well Done“;
  • šiek tiek druskos;
  • ½ stiklinės balzaminio acto;
  • ¼ puodelio medaus;
  • šiek tiek citrinos sulčių;
  • 4 vnt. česnakų skiltelių.

Gaminimas. Antį gerai nuplaukite, nusausinkite. Geriausia ruošti, kai mėsa yra kambario temperatūros. Ant anties krūtinėlės padarykite negilias rombo formos įpjovas (įpjaukite tik odą). Anties dalis su riebalais įbeskite peiliu (kad kepant riebalai išvarvėtų).

Įtrinkite antį druska iš vidaus ir iš išorės. Į anties vidų įdėkite smulkintą česnaką, citrinos riekeles. Suriškite anties kojeles, galite smeigtukais „susegti“ atvirą odą. Įdėkite antį į kepimo skardą su grotelių pakyla, jei tokios pakylos neturite, galite suformuoti susukę kepimo foliją į pasagos formą. Pakylos reikia, kad ant dugno nuvarvėtų riebalai. Kepkite antį apie valandą 175 laipsnių temperatūros kaitroje. Tada antį apverskite ir kepkite dar 40 minučių.

Išimkite antį, atsargiai nupilkite riebalus, išimkite pakylą. Į mažą dubenėlį įpilkite balzaminio acto, citrinos sulčių, gautu mišiniu aptepkite antį ir dėkite atgal į orkaitę. Kepkite 40 minučių, kas 10 minučių užtepdami mišinio. Į mišinį įdėkite medaus, išmaišykite ir vėl kas 10 minučių tepkite kepančią antį. Tęskite apie 40 minučių.

Jei norite, kai kepti bus likę apie 20 minučių, į skardą įdėkite tuo pačiu mišiniu apšlakstytų vyšninių pomidorų, obuolių skiltelių, nedidelių smulkintų bulvių, kitų mėgstamų greitai kepančių daržovių. Kai antis iškeps, išimkite ją iš orkaitės ir leiskite 15 minučių „pastovėti“. Mėgaukitės!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Viena antis – daugybė galimybių: kaip kūrybiškai išnaudoti kiekvieną gabalėlį

confident-noyce

Antis – neatsiejama Kalėdų stalo dalis: kepimo ir skaniausių įdarų paslaptys

confident-noyce

Kepame antį Velykų stalui – ekspertė dalinasi, kaip teisingai paruošti šį patiekalą

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau