4.9 C
Panevėžys
Antradienis, 26 lapkričio, 2024

Jūros gėrybių gidas – nuo midijų iki sardinių: ko nežinome apie vitaminų bei mineralų gausa pasižyminčius delikatesus?

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Kepta, rūkyta, sūdyta, virta ar vytinta – variantų, kokią bei kaip paruoštą žuvį valgyti, itin daug. Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriame maisto įvairovei, tad tarp dažniausių pasirinkimų – ne tik lašiša, tunas ar krevetės, bet ir Viduržemio jūros regionuose pamiltos midijos ar sardinės. „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė pažymi, jog artėjant vienoms didžiausių metų švenčių, šios žuvys bei jūros gėrybės keliaus ant daugelio Lietuvos gyventojų stalų. Visgi, ar žinote, kurios iš jų – ne tik gardžios, bet ir naudingos kiekvieno organizmui?

„Artėjant žiemos šventėms, žuvies ir jūros gėrybių patiekalai tampa dar aktualesni. Todėl svarbu žinoti, kokius produktus rinktis, kad kalėdinio stalo patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Žuvis yra vienas maistingiausių maisto produktų, aprūpinantis organizmą itin aukštos kokybės baltymais, omega-3 riebalų rūgštimis bei daugybe kitų būtinų vitaminų bei mineralų. Tad Lietuvoje sparčiai populiarėjančios žuvies bei jūros gėrybių rūšys ne tik suteikia skonių įvairovę mūsų maisto racionui, bet ir leidžia gauti dar platesnį maistinių medžiagų spektrą“, – sako M. Anilionė.

Midijos – vandenyno „filtras“

Šios Viduržemio jūros regionuose pamėgtos jūros gėrybės – maži dvigeldžiai moliuskai, kurie gyvena beveik visuose pasaulio vandenynuose. Midijas galima naudoti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip ingredientą sriubose, troškiniuose ar makaronuose. Midijos ne tik išsiskiria išskirtiniu skoniu, bet ir yra itin maistingos.

„Pavyzdžiui, net ir nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Taip pat šie moliuskai – liesų baltymų šaltinis, juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12. Be to, midijos – ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybė, bet ir svarbi jūrų bei vandenynų ekosistemos dalis“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Ji priduria, kad šias jūros gėrybes galima vadinti natūraliu vandenyno filtru – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų vandens, pasilikdama sau dumblius, ir taip kuria geresnes sąlygas vandenyno gyventojams bei augalams.

Dėl midijų teikiamos naudos aplinkai itin svarbu rinktis tokias jūros gėrybes, kurios būtų augintos bei sužvejotos tvaresniu būdu. Pavyzdžiui, „Lidl“ asortimente galima rasti platų sertifikuotų midijų pasirinkimą – šios jūros gėrybės pažymėtos MSC (angl. Marine Stewardship Council ir ASC (angl. Aquaculture Stewardship Counsil)) ženklais.

„MSC sertifikatas reiškia, kad produktas buvo sužvejotas laikantis nacionalinių ir tarptautinių įstatymų, nesukeliant grėsmės žuvų populiacijai, atsakingai naudojant žvejybos priemones, siekiant ilgalaikio žuvų bei kitų jūros gyvūnų buveinių išsaugojimo. Tuo metu ASC sertifikatu žymima produkcija, kurią pagamino ar tiekia akvakultūros ūkiai, veikiantys pagal aukščiausius standartus. Šį sertifikatą turintys ūkiai užtikrina laikomų gyvūnų sveikatą ir auginimo sąlygas bei biologinės įvairovės ir vandens išteklių apsaugą, sudaro tinkamas darbo sąlygas savo darbuotojams“, – akcentuoja M. Anilionė.

Švariausios vandenyno žuvys – sardinės

Sardinės – mažos, itin maistingos žuvys, kurios priklauso silkių šeimai. Kaip ir kiti šios šeimos nariai, sardinės yra itin riebios žuvys ir turinčios omega-3 riebalų rūgščių ir kitų naudingų medžiagų.

„Net ir konservuotose sardinėse yra širdžiai naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių, vitaminų A, D, B6 ir B12, kurie stiprina mūsų imuninę sistemą. Šimte gramų sardinių yra rekomenduojama dienos cinko ir fosforo norma. Be to, jos laikomos švariausiomis žuvimis vandenynuose“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Vitamino D šaltinis – skumbrė

Jei norite papildyti vitamino D atsargas, naudinga į savo meniu dažniau įtraukti skumbrę. Mat viena įprasto dydžio skumbrės filė suteikia daugiau nei 100 proc. rekomenduojamo vitamino D paros kiekio.

Be vitamino D skumbrė turi labai daug riebalų, seleno bei jodo, todėl reguliarus jos vartojimas gali padėti pagerinti plaukų ir nagų būklę, sumažinti cholesterolį bei širdies infarkto ar insulto riziką. Be to, tai itin aplinkai draugiška žuvis – mat skumbrių populiacija yra itin stabili ir atspari pergaudymui, todėl yra priskiriama prie tvarių žuvų rūšių.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Net nedvejokite – kepkite visą lašišą: 3 taupios ir skanios idėjos, kur panaudoti jos likučius

confident-noyce

Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti

confident-noyce

7 paprasti triukai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau