Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos valgykla dėl puikios higienos būklės gavo aukščiausią – 5 balų (kavos puodelių) – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įvertinimą.
Nuoseklus darbas
„Mūsų gimnazijos valgykla pelnė aukščiausią įvertinimą – net penkis puodelius. Didžiuojamės, kad mūsų mokiniai ir darbuotojai gali mėgautis kokybišku ir gardžiu maistu. Tai įrodo, kad puikus aptarnavimas, tiekiamas skanus ir subalansuotas maistas mokiniams“, – džiaugėsi Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos direktorė Gita Kubilienė.
Pasak įstaigos vadovės, norint pasiekti aukščiausią įvertinimą, prireikė nuoseklaus darbo ir visos komandos pastangų.
„Valgyklos darbuotojos nuolat tobulino patiekalų kokybę ir įvairovę, atsižvelgė į mokinių atsiliepimus bei užtikrino aukščiausius higienos standartus. Taip pat įgyvendinome tvarumo iniciatyvas, naudodami kuo daugiau vietinių ir šviežių ingredientų bei mažindami maisto atliekas. Gimnazija dalyvauja ES finansuojamose programose, kur mokiniai gauna papildomai pieno produktų ir vaisių“, – kalbėjo G. Kubilienė ir pažymėjo, kad gimnazijos bendruomenę maitina MB G. Norvaišo įmonė, kuriai vadovauja direktorė Gitana Norvaišienė.
Gimnazijos valgykloje gali maitintis ir Paįstrio kaimo bendruomenė, ir į gimnaziją atvykę svečiai.
Penkių puodelių įvertinimą nuo praėjusių metų jau yra gavusios Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija, Piniavos mokykla-darželis, Piniavos mokyklos-darželio Bernatonių skyrius, Ramygalos lopšelis-darželis „Gandriukas“, Velžio lopšelis-darželis „Šypsenėlė“. Keturi puodeliai skirti Dembavos lopšeliui-darželiui „Smalsutis“, Paliūniškio pagrindinės mokyklos Tiltagalių skyriui, Velžio lopšelio-darželio „Šypsenėlė“ Liūdynės skyriui.
Higienos būklė
Kaip praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), tokiu ženklu – puodeliais – specialistai vertina ugdymo įstaigas, kuriose vykdoma viešojo maitinimo patiekalų gamyba.
Reitingavimo sistema, kuri jau yra įdiegta kavinėse ir restoranuose, į ugdymo įstaigas atkeliavo praėjusių metų gegužę. Ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklė vertinama balais, o šie atvaizduojami puodeliais nuo 1 iki 5: vienas puodelis – nepatenkinama, du – patenkinama, trys – vidutinė, keturi – gera, penki – puiki higienos būklė. Kiekvieno patikrinimo metu duomenys gali pasikeisti priklausomai nuo įvertintos situacijos.
Ugdymo įstaigų valgyklų higienos vertinimas puodeliais vykdomas atliekant planinį ar, išskirtiniais atvejais, neplaninį patikrinimą, prieš tai iš anksto neįspėjus, pagal iš anksto sudarytą klausimyną. Patikrinimo metu vertinama bendra higienos būklė, savikontrolės sistemos įgyvendinimas, technologijos, įranga, maisto produktai, personalas, atsekamumo užtikrinimas, patiekalų gamyba, pagrįstų skundų skaičius, veiklos sustabdymo atvejų skaičius.
Tikslas – atsakinga virtuvė
Higienos reikalavimų atitikties vertinimas yra vykdomas siekiant suteikti vartotojui kuo daugiau naudingos informacijos apie maisto tvarkymo subjektą, būti tikram, kad renkasi atsakingą maisto tiekėją. Tai kartu ir įmonių, tiekiančių maistą, skatinimas stengtis veikti atsakingai, sąžiningai ir siekti aukščiausių maisto saugos standartų. Be to, daugiau nei prieš dešimtmetį VMVT pradėtas higienos sąlygų viešojo maitinimo įstaigose vertinimas bei reitingavimas padėjo ko ne perpus sumažinti užkrečiamųjų ligų protrūkius ir apsinuodijimo maistu atvejus.