13.9 C
Panevėžys
Trečiadienis, 23 spalio, 2024

Europiniuose pirkimuose kainas neteisėtai išpūtusiems asmenimis – šimtatūkstantinė bauda

AutoriusBNSFotoFREEPIK.COM

Du asmenis pripažinus kaltais dėl didelės vertės sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingos finansinės apskaitos ir valstybės tarnautojo papirkimo, jiems iš viso skirta 118 tūkst. eurų baudų.

Kaip pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), šis Vilniaus apygardos teismo baudžiamuoju įsakymu priimtas nuosprendis įsiteisėjo antradienį.

Anot STT, nuteistieji sukūrė tęstinę fiktyvių sandorių grandinę siekdami tyčia padidinti Europos Sąjungos (ES) finansuojamuose projektuose įsigyjamų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugų (MTEP) kainas ir taip neteisėtai įgyti didesnes ES paramos ir Lietuvos biudžeto lėšas.

Teismas konstatavo, kad asmenys imitavo atsiskaitymus tarp Lietuvos ir užsienio įmonių bei apgaule įgijo daugiau nei 130 tūkst. eurų.

Šios piniginės lėšos buvo apribotos tyrimo metu ir kaip žalos atlyginimas bus pervestos Ekonomikos ir inovacijų ministerijai bei Inovacijų agentūrai, administruojančioms ES fondų investicijų veiksmų programos priemones.

Dviem nuteistiesiems bendrai skirtos galutinės 118 tūkst. eurų dydžio baudos.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2023 metais STT gavus informacijos apie tarpininkavimo įmonių neteisėtą dalyvavimą ir jų įtaką ES ir Lietuvos biudžetų lėšomis finansuojamuosiuose projektuose „Skaitmeniniai inovacijų centrai“, „Ateities technologijų skaitmeninio inovacijų centro plėtra“ ir „Biotechnologijų srities pramonės plėtra Lietuvoje“.

STT teigimu, tyrimo metu atskleistas viešuosiuose pirkimuose taikomas neteisėtas „užaukštintų kainų“ (angl. intentionally inflated) sukčiavimo tipas yra latentiškas ir labai pavojingas dėl nusikalstamas veikas darančių asmenų gerai užmaskuotų veiksmų.

Pasak Europos deleguotojo prokuroro Vytauto Kukaičio, tokiais tyrimais kovojama su nusikaltimais, kuriais daroma didelė žala ES finansiniams interesams.

„Kartu atsiranda ir aiškus institucinis poreikis sustiprinti esančias prevencines priemones, kad tokios nusikalstamos schemos ateityje nebūtų naudojamos“, – pranešime cituojamas V. Kukaitis.

Šiuo teismo nuosprendžiu užbaigtas didelės apimties baudžiamasis procesas, kuris buvo pradėtas dėl korupcinių nusikaltimų, susijusių su viešaisiais pirkimais Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute.

Anot STT, proceso metu baudžiamojon atsakomybėn patraukti 29 asmenys, pritaikius turto konfiskavimą, žalos atlyginimą ir finansinių bausmių skyrimą valstybės naudai atiteks daugiau nei 700 tūkst. eurų.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dėl nutekintų gyventojų duomenų – 9 tūkst. eurų bauda Vilniaus rajono savivaldybei

confident-noyce

Teismas nubaudė vyrą, leidusį 10-ies metų sūnui vairuoti automobilį

confident-noyce

E. Švenčionienei 700 eurų bauda už Lenino portretą feisbuke buvo skirta pagrįstai, galutinai patvirtino teismas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau