10.4 C
Panevėžys
Trečiadienis, 23 spalio, 2024

Panevėžio rajono švietimo įstaigoms – švieži produktai

AutoriusSAMANTA ILONYTĖFotoDOMAS URBONAS

Žemės ūkio ministerija įgyvendina „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ programą. Ši programa startavo 2017–2018 m. m. Ji apjungė ir tęsė prieš tai buvusių dviejų programų – „Pienas vaikams“ ir „Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programa“ veiklas.

Ne tik maistui, bet ir edukacijoms

Anot Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Salvinijos Motiejauskienės, yra rengiama šešerių metų programos įgyvendinimo strategija. Šiuo metu įgyvendinama programos 2023–2029 mokslo metų strategija.

Programos tikslai:

  • padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių dalį vaikų mityboje;
  • diegti vaikams supratimą apie vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai;
  • didinti vaikų informuotumą apie sveikos mitybos principus, supažindinti su tvariu žemės ūkiu, skatinti tausoti maistą.

„Programos tikslinė grupė – vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai. Programos priemonės apima vaisių, daržovių bei pieno gaminių tiekimą vaikams ir edukacinių bei informacinių veiklų įgyvendinimą“, – paaiškino pašnekovė.

Ne kasdien

Pagal šią programą vaikams per mokslo metus tiekiami obuoliai, morkos, kriaušės, vaisių ir daržovių sultys bei pieno gaminiai – geriamasis pienas, jogurtas, švieži ar brandinti sūriai. Visi vaikams tiekiami produktai turi būti pagaminti laikantis ekologinės gamybos arba nacionalinės maisto kokybės sistemos reikalavimų.

Dalyvavimas šioje programoje yra savanoriškas, bet kuri vaikų ugdymo ir švietimo įstaiga gali dalyvauti šioje programoje. Programoje iš visos šalies dalyvauja 1,4 tūkst. vaikų ugdymo įstaigų, produktus gauna per 230 tūkst. vaikų.

„Šiuos produktus iš Panevėžio rajono gaus 1040 pradinukų, 207 priešmokyklinukai ir 726 darželinukai“, – atskleidė S. Motiejauskienė.

Specialistės teigimu, pradžioje, t. y. 2004 m., pienas buvo tiekiamas kasdien.

„Galima buvo rinktis iš keleto informacinėje svetainėje skelbiamų tiekėjų sąrašų ir jų asortimente esančių produktų. Nuo 2017–2018 m. m. pagal programą privaloma tiekti tik ekologiškus produktus už nustatytą sumą vienam vaikui 1 mėnesiui, todėl produktai tiekiami ne kasdien“, – pridūrė ji.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Maisto ir veterinarijos tarnyba laikinai sustabdė darželį maitinusios įmonės veiklą

confident-noyce

Kad daržovės ir vaisiai išliktų kuo ilgiau švieži: ką dėti į šaldytuvą, o ką palikti spintelėje?

confident-noyce

Dabar šios daržovės – pačios naudingiausios: dietistė dalijasi trimis rudens derliaus receptais

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau