11.9 C
Panevėžys
Trečiadienis, 23 spalio, 2024

Geležiuose – Obuolinės ir naujos koncertų salės atidarymas

AutoriusSAMANTA ILONYTĖFotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ
J. Barolienė.

Spalio 20-ąją Geležiuose vyks muzikinės, kvapnių pyragų Obuolinės. Taip pat po remonto bus atidaroma nauja koncertų salė. Tiltagalių kultūros centro teatro meno vadovė, Geležių miestelio bendruomenės pirmininkė Jovita Barolienė apie šventę papasakojo plačiau.

– Kelintos tai Obuolinės? Nuo ko prasidėjo ši šventė?

– Obuolinės Geležiuose jau keturioliktos! Pirmaisiais metais buvo svarstoma ir ieškoma tema rudens renginiui. Kilo idėja pirmąjį rudens renginį skirti obuolio garbei. Juk nuo seno lietuvių sodybas puošė obelų sodai. Pasodinti obelį buvo taip pat svarbu kaip ąžuolą. Senolių soduose sunokdavo pilnos kraitės obuolių. Be to, obuolys yra ir sveikatos simbolis. Daugelis dietologų teigia, kad obuolius valgyti sveika ir juose daug reikalingų bei naudingų sveikatai medžiagų. O ir senolių išmintis byloja apie obuolio naudą, sakoma: „Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“.

Dar obuolys yra gražus vaisius – tikras rudens simbolis. Tad renginys obuolio garbei pasirodė labai prasmingas tiek kultūrine, tiek tautinio tapatumo prasme.

– Kaip keitėsi Obuolinės?

– Pirmieji Obuolinių renginiai buvo skirti vakaronėms, kuriose skambėdavo muzika, o žmonės atsinešdavo įvairių patiekalų, ką galima pagaminti iš obuolių. Laikui bėgant, Obuolinėse apsiribota tik obuolių pyragais, nes jie užima ryškiausią patiekalų iš obuolių vietą. Pradėta auginti kulinarinio paveldo renginio koncepcija. Tad jau daug metų šiame renginyje vyksta obuolių pyragų konkursas-degustacija. Čia pyragų kepėjos varžosi dėl įvairių pyragų nominacijų.

Šis rudens renginys gražus tuo, jog jo metu Geležių miestelis pakvimpa obuoliais, kepamais pyragais, nes išradingų kepėjų mūsų krašte netrūksta. Renginyje verdama obuolienė, ji pilstoma į stiklainius, dovanojama šventės dalyviams. Kiekvienas dalyvis ir žiūrovas gali tiesiogiai stebėti šį procesą. Išvirus galima jos paskanauti, įvertinti skonį. Įdomu tai, kad obuolienė verdama kasmet vis su kitu prieskoniu. Kiek žinau, Obuolinės vienintelės rajone, todėl galime tuo didžiuotis!

Džiaugiamės ir tuo, kad gyventojai palaiko šio renginio idėją ir padeda puoselėti šią tradiciją – kepa pyragus, padeda pasiruošti renginiui. Tai unikalus kulinarinio paveldo renginys, nes bandoma gaivinti tradiciją kepti obuolių pyragus, ieškoti senųjų receptų, džiaugtis tuo, kad soduose turime visokeriopai naudingą lietuvišką vaisių.

– Vyko ir kūrybinės dirbtuvės. Papasakokite plačiau.

– Jau penkti metai prieš pat Obuolines kviečiame iš paskutinių rudens žiedų, rudens gėrybių kurti gamtos kilimėlius. Idėja buvo ta, jog kūrėjai susiburtų į komandas ir drauge su kaimynu, kolega, draugu, bendraminčiu kurtų – pasimėgautų kūryba ant žaliojo kilimo. Juk bendras darbas vienija, o gamta tik ir tiesia mums į delnus savo gėrybes. Šiuo metų laiku įkvėpimas ateina lengvai, nes rudenėjanti gamta yra nuostabi. Šiemet iš rudens gėrybių „išausti“ devyni kilimėliai.

Autoriai per Obuolines bus apdovanoti renginio rėmėjo parduotuvės „Žalia stotelė“ prizais. Džiugu, kad prie šios iniciatyvos kurti prisijungia ir Kupiškio krašto moterys, mūsų kaimynės iš Ničiūnų kaimo.

– Vyks naujos koncertų salės atidarymas. Kas pasikeitė?

– Šiemet Obuolines švęsti kviesime į atsinaujinusią kultūros namų didžiąją salę. Didžioji koncertinė salė tapo jaukesnė, šviesi, tarsi atgijo iš naujo. Dėl drėgmės ir gana seniai nedaryto remonto sienos buvo ištrupėjusios, atsilupusiais dažais, išbyrėjusiu tinku. Scenoje buvo likę senos, medinių lentų sienos. Tad už gautą finansavimą buvo atliktas visų sienų remontas – palygintos, ištinkuotos ir išdažytos sienos šviesiais dažais, atnaujinti scenos laiptai. Atlikus šiuos darbus salės erdvė tapo estetiška. Žinoma, salėje dar daug ko trūksta, kaip sceninių užuolaidų, scenos apšvietimo. Prieš remontą buvo nuimtos smarkiai susidėvėjusios ir estetiškai pasenusios, kelis dešimtmečius kabėjusios ir jau naudojimui nebetinkamos sceninės užuolaidos bei senos, surūdijusios scenos apšvietimo lempos.

Tikimasi ateityje gauti finansavimą užuolaidoms, apšvietimui, trūksta ir kėdžių. Bet šiemet jau džiaugiamės tokiu pokyčiu, jaukia sale ir skubame atverti jos duris žmonėms, pakviesti juos į Obuolinių renginį, kartu pasidžiaugti atsinaujinusia kultūrinių renginių erdve. Viliamės, kad per penkioliktąsias Obuolines švęsime visiškai įrengtoje salėje. Finansavo Panevėžio rajono savivaldybė. Dėkojame už tai.

– Kokia bus šventinė Obuolinių programa?

– Atvyksta patys talentingiausi mūsų kraštą bei Lietuvą garsinantys meno mėgėjų kolektyvai. O šventę vainikuos puikiai žinoma, talentinga, nuostabaus balso savininkė, vokalistė Neringa Nekrašiūtė. Renginio metu vyks ir kūrybinės dirbtuvėlės, edukacijos, kur galima bus prisėsti, pabendrauti ir susikurti gražių dalykų. Į renginį atvyks nuostabios edukatorės. Viena iš jų edukatorė Raminta iš „Linkėjimų ateljė“ su savo dukrele Saule. Jos pakvies pasidekoruoti užrašines, sąsiuvinius, skirtus obuolių pyragų receptams. Juk visi puikiai pamename senus mamų ir močiučių receptų sąsiuvinius.

Tad norime gaivinti tradiciją ranka rašyti receptus. Tikimės, jog renginio metu pyragų kepėjos pasidalins receptais, o smalsuoliai galės juos užsirašyti į pasidekoruotus sąsiuvinius. Planuojame surengti senų receptų sąsiuvinių parodą. Džiaugiamės, jog miestelyje yra jau ištikimų pyragų kepėjų, kurios metai iš metų ieško naujų receptų, kaip gardžiai iškepti pyragus su obuoliais, bando prisiminti močiučių receptus. Yra tokių moterų, kurios savo kolekcijoje jau turi dešimt ir daugiau obuolio statulėlių, kurios yra įteikiamos už pyragų kepimą, tradicijos puoselėjimą.

Obuolio statulėles, jau kelinti metai iš eilės, sukuria keramikė, menininkė, Ramygalos kultūros centro direktorė Loreta Kubiliūnienė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Geležių miestelis vasaros šventėje pražys pelargonijomis

confident-noyce

Geležiuose – nauja poilsio ir edukacijų erdvė

confident-noyce

Įspėjimas: Geležių mokyklos likimas gali ištikti ir kitas Panevėžio rajono ugdymo įstaigas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau