10.5 C
Panevėžys
Trečiadienis, 16 spalio, 2024

KAM planuoja viešinimo kampaniją: sieks populiarinti gynybos fondo obligacijas ir savanoriškas įmokas

AutoriusŪla Klimaševska (ELTA)FotoELTA

Per beveik dvi savaites valstybės gynybos fondui surinkus virš 22,7 tūkst. eurų aukų, o šią savaitę pradėjus platinti ir gynybos obligacijas, Krašto apsaugos ministerija (KAM) lapkritį ketina aktyvinti viešinimo kampaniją, skirtą tarp gyventojų ir verslo populiarinti galimybę prie krašto apsaugos prisidėti savanoriškomis įmokomis.

Anot krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno, tokia akcija planuojama aplink Kariuomenės dieną. Ji švenčiama lapkričio 23 d.

„Labai svarbu ne tik pasakyti, kad gali aukoti, ne tik pasakyti kryptis (Gynybos – ELTA) fondo – kur yra oro gynyba, divizijos kūrimas, fortifikacijos ir visa kita, bet tokį konkretų projektą, kuris padėtų mūsų kariuomenei būti stipresnei“, – Eltai šią savaitę sakė ministras.

„Daug politinių jėgų prašė, kad tokia atsirastų galimybė (aukoti gynybai – ELTA), ir visuomenėje buvo norinčių – mes ją sukūrėme. (…) Kol kas komunikacijai daug neinvestuojam, negali viršyti investicijos to, ką tu surenki. Kol kas jau viršijom visas investicijas, nes tai nebuvo didelės investicijos – (Valstybės gynybos fondo – ELTA) puslapio sukūrimas 3 tūkst. (eurų kainavo – ELTA), ir viskas“, – tikino jis.

Aukoti ir įsigyti gynybos obligacijų galima KAM administruojamoje svetainėje gynybosfondas.lt.

Pasak L. Kasčiūno, kol kas dėl formos, kokiu būdu informacinė kampanija galėtų būti vykdoma, nėra apsispręsta, svarstomos galimybės. Ministro teigimu, laikas šiai akcijai renkamas įvertinant tai, kad lapkritį bus pasibaigę rinkimai ir politikai galės sugrįžti prie darbų.

„Pamodeliuosim… Matysime pagal situaciją, kaip tai geriausia daryti. (…) Dabar dirbame ties tuo, kokia čia galėtų būti idėja, kurią galėtume Kariuomenės dienos proga truputėlį suaktyvinti komunikaciją, padaryti tokią labiau visuomeninę akciją“, – pažymėjo politikas.

„Tiesiog laikas toks, nebebus jau rinkiminis laikotarpis, visi grįš į normalias vėžes“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Vertindamas pirmųjų savaičių gynybos fondo veikimo rezultatus, ministras kartojo, kad krašto apsaugos finansavimo pagrindas yra ne savanoriškos įmokos, bet Seimo priimti mokesčių pakeitimai. Parlamentas padidino pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakėlė akcizus alkoholiui, tabakui bei saugumo ir CO2 dedamąsias visam kurui.

Aukoti gynybos reikmėms gyventojai gali ir skirdami 1,2 proc. savo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) šalies kariuomenei ar KAM. L. Kasčiūnas sako besitikintis, kad žmonių į gynybos fondą suaukota suma viršys per praėjusius metus surinktas GPM lėšas.

„Minimali kartelė yra tiek, kiek mes per 1,2 proc. (GPM – ELTA) praeitais metais surinkom, tai jau (…) tikrai viršysim su šituo, neabejoju. Didelių ekspektacijų neturim, bet galvoju, kad galima išnaudoti tokiam praktiniam veiksmui“, – kalbėdamas galimą apie viešinimo kampanijos poveikį sakė jis.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pernai Lietuvos kariuomenei iš GPM skirta virš 268 tūkst. eurų.

Nuo spalio 10 d. Vyriausybė pradėjo platinti gynybos fondo obligacijas, už kurias mokės 2 proc. metinių palūkanų. Taip pat nuo spalio 1 d. sudaryta galimybė savanorišką auką pervesti vieną kartą arba daryti periodines įmokas.

ELTA primena, kad Seimas gynybos finansavimui didinti priėmė Valstybės gynybos fondo įstatymą ir mokestinių pakeitimų paketą.

25 milijonai eurų fonde kasmet numatyti iš valstybės biudžeto pajamų, gautų iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM), ta pačia suma sumažinus savivaldybių biudžetams tenkančią pastoviąją gyventojų pajamų mokesčio dalį, apskaičiuotą rengiant Lietuvos 2025–2027 metų biudžeto patvirtinimo įstatymo projektą.

Fondo dalį sudarys 4,1 procento valstybės biudžeto pajamų, gautų iš akcizų 2025 metais, 7,1 proc. – 2026 metais bei 7,4 proc. – 2027 ir vėlesniais metais.

Anksčiau parlamentas pritarė dar metams pratęsti bankų solidarumo mokestį – planuojama, kad 2025 m. jis atneš 60 mln. eurų.

Iš viso Gynybos fondo sprendimai leis užtikrinti papildomą beveik 259 mln. eurų finansavimą 2025 m., daugiau nei 425 mln. eurų finansavimą – 2026 m. bei beveik 444 mln. eurų finansavimą – 2027 m.

Šiuo metu Lietuvos gynybos finansavimui skiriama dalis siekia virš 3,1 proc. BVP.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Siūloma išplėsti Gynybos fondo lėšų panaudojimą

confident-noyce

Švietimo ministerija: atnaujinta prieš mėnesį mokytojus pasiekusi metodinė medžiaga

confident-noyce

G. Nausėda: Energetikos ministerijos egzistavimo tikslingumas yra svarstytinas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau