3.2 C
Panevėžys
Trečiadienis, 16 spalio, 2024

Bulves myli ne tik lietuviai: koks Gian Lucos ruoštas patiekalas gali drąsiai konkuruoti su švilpikais?

AutoriusJPFotoTV3

Kuo šalčiau lauke, tuo skaniau namie – su tuo sutiktų daugelis. O kas galėtų sušildyti geriau nei lietuvių pamilti patiekalai iš bulvių? Būtent tuo savo kolegą Gian Lucą Demarco bandys įtikinti Elena Karalienė, šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas. Iššūkis“ nuspendusi ir dar kartą atiduoti duoklę bulvėms. Šįkart ji gamins savo mėgstamiausią lietuvišką patiekalą – švilpikus. O koks bus itališkas Gian Lucos atsakas?

Kad ir kiek naujovių siūlytų kulinarinis pasaulis, kartais labai gera prisiminti senąją Lietuvos virtuvę ar pasklaidyti močiutės užrašų knygelę, ir pasiruošti pietums… švilpikų! O gal geriau juos žinote kaip „šiuškes“? Būtent taip jie vadinami Dzūkijos krašte.

Jei apie tokį gardumyną dar nesate girdėję, pats metas užsirašyti receptą, nes tai – labai paprastas, kasdieniškas ir pigus bulvių patiekalas. Tradiciniai švilpikai yra kepami orkaitėje, gali būti patroškinami su sviestu bei grietine arba patiekiami su varškės ir spirgučių padažu. Tačiau lygiai taip pat panašias bulvines bandeles galite kepti ir keptuvėje, o padažą rinktis kitokį. Pavyzdžiui, grybų ir grietinėlės.

O kaip į tokį Elenos užmojį – pagaminti švilpikus – atsakys Gian Luca? Čia jis ir vėl pamojuos Italijos vėliava – juk būtent ši šalis garsėja bulvių virtinukais gnocchi, kurie italams neabejotinai prilygsta lietuvių švilpikams. O kur dar viena detalė – dėl šio itališko patiekalo alpsta visas pasaulis!

Tą patvirtins ir Gian Luca. Anot jo, Romoje ketvirtadieniai netgi laikomi būtent šio patiekalo – gnocchi – diena! „Kad ir į kokį restoraną nueitum ketvirtadieniais, čia siūlomi gnocchi. Ir jie yra patiekiami tol, kol baigsis. Tai – didelė šventė ir mūsų kultūrinė tradicija“, – ne visiems žinomą faktą atskleis jis.

Gnocchi rūšių Italijoje rastumėte pačių įvairiausių. Vieni tam naudoja rikotą, o kiti – net kaštonų miltus. O Gian Lucą šis patiekalas visuomet nukelia į vaikystę, todėl ir šį sekmadienio rytą jis gamins tokius, kurie jo širdį nudžiugina visuomet – su šafrano ir tepamo sūrelio padažu.

Kaip įprasta, Elena ir Gian Luca savo patiekalus gamins ne vieni. Elenai padės maisto entuziastas Gytis, kuris, kaip ir ji, švilpikus vadina „šiuškėmis“. O Gian Lucos komandoje išvysime aktorę Moniką Survilaitę. Daugelis ją atpažins iš kiekvieną darbo dienos vakarą žiūrovus džiuginančio serialo „Ne tau, Martyna!“.

O kuris patiekalas – Elenos ar Gian Lucos – nugalės šįkart, nuspręs trijų nepriklausomų vertintojų komisija.

Švilpikai – mylimiausias Elenos vaikystės patiekalas

Ruošiant švilpikus, būtina rasti viduriuką tarp bulvių masės ir miltų. Kitu atveju, anot Elenos, švilpikai gali tapti pernelyg kieti.

O ir šio patiekalo formų, anot E. Karalienės, gali būti pačių įvairiausių. Vieni formuoja rutuliukus, ar rombus, kiti renkasi ežiukų formą. „Tai – mylimiausias mano vaikystės patiekalas. Kai grįždavau iš mokyklos, mano močiutė jau be žodžių žinodavo, kad reikia pagaminti švilpikų. Arba, mūsų sutartiniu kodu – bulboniukų. Tiesa, ji kepdavo juos keptuvėje, kadangi taip greičiau“, – pasakos Elena.

Vis dėlto šio sekmadienio švilpikus Elena ir jos pagalbininkas Gytis ruoš taip, kaip ir priklauso – kepdami orkaitėje.

O kokį padažą, kad įtiktų komisijai, prie patiekalo patieks ši komanda?

Kaip paruošti tobulus gnocchi?

Kaip ir Elenos komanda, Gian Luca ir Monika ruošti savo patiekalą pradės nuo to paties žingsnio – virtų bulvių lupimo. Tiesa, čia žinomas kulinaras pasidalins ne visiems žinomu faktu – liečiant bulves rankomis, iš jų pasišalina dalis krakmolo, o gaminant gnocchi, pastarasis yra labai svarbus. Kokį originalų bulvių lupimo būdą Gian Luca ir Monika panaudos, kad šios klaidos išvengtų, pamatysite laidoje!

Paruošęs gnocchi tešlą Gian Luca primins, kad ją minkyti būtina rankomis. Ją galima pagardinti čiobreliais, muskato riešutu ar parmezano sūriu. „Tačiau jokiu būdu į tešlą nedėkite druskos“, – sakys Gian Luca, o to priežastį sužinosite laidoje.

Taip pat šio patiekalo tešlai negalima naudoti per daug miltų, nes, tokiu atveju, gnocchi gali tapti kone guminiais.

O kaip pasigaminti neatsivalgomą padažą prie šio patiekalo – jau šį sekmadienį.

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miglės pasirodymas „X faktoriuje“ sulaukė netikėto teisėjo įvertinimo: „Apibūdinsiu vienu labai negražiu žodžiu“

confident-noyce

Seimo rinkimų rezultatai – kartu su LRT: specialios transliacijos vyks dvi dienas

confident-noyce

Paskutiniai visuomenei atviri debatai – tiesiogiai iš Seimo rūmų Didžiojo kiemo

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau