17.4 C
Panevėžys
Trečiadienis, 9 spalio, 2024

Praktiškiausios dovanos kavos mėgėjams

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Turime tiek daug progų, kuriomis norime pasveikinti, pradžiuginti savo artimuosius. Gimtadieniai, vestuvių metinės, didžiosios metų šventės gali sukelti tikrą galvos skausmą. Neretai apie norimą daiktą pasufleruoja turimi žmogaus pomėgiai arba hobiai. Dabar sparčiai populiarėjanti sritis kavos gamyba. Beje, kavos pasaulis gali būti kur kas platesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Šis pasaulis kupinas skonių, kvapų ir spalvų.

Vieni domisi kaip pasigaminti skanią kavą tarsi būtų baristos, kiti net bando auginti kavos pupeles namų sąlygomis. Tad, ar kavos mylėtoją gali pradžiuginti tik kavos pupelės? O gal reikalinga moderni kavamalė, filtrinis kavos prietaisas o gal naujausias kavos aparatas? Knygos? Apžvelkime.

Nauja kava, kurią norite išbandyti

Viena iš pirmų kylančių minčių dovanai – kavos pupelės. Neretai dabar parduodami ir kavos rinkiniai, tiek įprastos, tiek rūšinės kavos. Tokie rinkiniai leidžia paragauti kelių skonių ir pažinti įvairias skonių natas bei praturtinti savo žinias nuostabiais potyriais. Kavos kultūra yra labai turtinga, o kavų šiais laikais galima įsigyti iš įvairiausių pasaulio kampelių.

Galima ragauti Azijos, Afrikos ar Pietų Amerikos kavas. Azijos kavos paprastai pasižymi kartumu, tamsiomis skonių natomis, o štai Afrikos kavose jaučiamas vaisiškumas ir rūgštelė. Tuo tarpu Pietų Amerikos kavos gali priminti šokoladą, riešutus. Nors padovanoti kavos pupelių maišelį atrodo nuobodu, taip nėra, nes jis bus nuolat naudojamas, o žmogus gerdamas kavą jaus skonį, aromatą, o šie visad primins dovanojusį asmenį. Tiek naujas, dar neragautas skonis, tiek mėgstama kava gali pamaloninti.

Kavos gaminimo įranga

Jūs nustebtumėte kiek daug yra būdų pagaminti kavai. Kavos gamybai gali būti naudojamas ne tik modernus kavos aparatas, bet ir rankiniai prietaisai. Tos pačios pupelės pagamintos skirtingais būdais, atsiskleidžia ir skirtingais skoniais.

Tad, gal jūsų artimasis ar draugas nori išbandyti naujus kavos virimo arba gėrimo būdus? Įvairiausia kavos įranga dabar gali būti tiek brangesnė, tiek prieinamomis kainomis. Įdomiems skonių eksperimentams tinkamas filtrinis kavos paruošimo prietaisas. Pavyzdžiui, Chemex arba Hario prietaisai puikiai padės atskleisti subtiliausias kavos pupelių natas. Jeigu jūsų mylimas kavos mylėtojas kaip tik nori įdėti kuo mažiau darbo – galimas ir kapsulinis kavos aparatas arba automatinis kavos aparatas. Viskas priklauso nuo to, kas labiau domina jūsų artimąjį.

O gal nauja kavamalė būtų tinkamiausia dovana? Dabar platus pasirinkimas tiek vintažinių, senoviškų, tiek ir modernių, elektrinių, tokių kurias naudoja tikri baristos. Galima rinktis ir tokias, kuriose reguliuojamas malimo stambumas. Visi žinome, kad šviežiai sumaltos kavos pupelės yra skaniausios ir pasižymi skaniu aromatu.

Kavos aparatai

Dauguma galvoja, kad kavos aparatas gana brangi investicija. Vis tik, dabar parduotuvių lentynose apstu kavos aparatų itin prieinamomis kainomis. Tad neverta dvejoti jeigu tikrai norite pamalonint brangų žmogų. Viskas priklauso nuo to, kokie žmogaus poreikiai. Ar jis nori tapti namų barista ar tiesiog paprasčiausiu būdu rytais pasigaminti kavos puodelį. Kitas niuansas dėl kurio dvejojama – kavos aparato dydis. Šiuo klausimu kavos pasaulyje taip pat vyrauja įvairovė. Dabar gaminami tiek gana dideli, tiek visai mažyčiai kavos aparatai tinkantys net labai kompatiškoje virtuvėje. Apstu ir tipų: automatinis, espresso, kapsulinis, pagalvėlinis, filtrinis ir galybė kitų kavos aparatų. Belieka tik išsirinkti.

Kavos knygos

Žinoma, daug informacijos dabar galima rasti ir internete. Vis gi, kartais taip gera paimti popierinę knygą į rankas ir ją vartyti. Apie kavą galima rasti platų literatūros asortimentą. Tiek istorijos, tiek gamybos klausimai, tiek kultūra dažnai aprašoma įvairioje literatūroje.

Galima rasti tiek kavos atlasų arba kavos pupelių žemėlapių, o kur dar įvairiausi su kava susiję receptai. Šie leidiniai gali ne tik praturtinti žinias, bet ir papuošti namus kaip dekoro detalė. O geros kavos puodelis ir knyga gali būti puikus duetas. Kartais leidžiami ir periodiniai leidiniai apie kavą, tad tikram gurmanui leidinio prenumerata gali būti puiki dovana.

Kavos degustavimo arba skrudinimo patirtis

Įsivaizduokite, ant stalo kavamalė, filtrinis kavos paruošimo prietaisas, gražūs puodeliai ir platus kavos pupelių pasirinkimas. Taip paprastai atrodo kavos gėrimo arba paruošimo mokymai, užsiėmimai. Kava visuomet pirmiausia yra apie potyrį. Tad, tokie užsiėmimai yra puikus laiko praleidimo būdas su draugais ar šeimos nariais. Kavos gaminimo mokymai, kavos degustacija gali būti puiki dovana ir būdas daugiau sužinoti ir pasinerti į turtingą skonių pasaulį. Tai ne tik proga paragauti, bet ir galimybė sužinoti naudingų praktinių patarimų ar išmokti įvairesnių kavos gamybos būdų. Kartais galima rasti ir ekskursijų į kavos plantacijas svečiose šalyse, tad viskas priklauso tik nuo to, kiek finansų esate pasiryžę paskirti.

Kartais kavos skrudintojai gali priimti jus į kavos skrudinimo procesą. Galbūt net galėsite sukurti savo mišinį arba padėti skrudinti kavą. Arba galite užrašyti žmogų į internetinius kursus. Jie gali išmokti kavos puodelių ruošimo technikos ir įgyti itin gerų įgūdžių ruošti gražią kavą – tai puikus gyvenimo įgūdis daugumai mūsų, kavos mylėtojų.

Ekologiškos dovanos

Praktiška dovana draugui ar mylimajam ir atsakinga dovana planetai. Kavos pramonėje susidaro daug atliekų, todėl labai stengiamasi, kad žmonės rinktųsi daugkartinio naudojimo daiktus. Kalbame ne tik apie daugkartinio naudojimo kelioninius kavos puodelius (nors jie yra puiki pradžia), bet ir apie daugkartinio naudojimo kavos kapsules, skirtas kai kuriems kavos aparatams. Kitas puikus pasirinkimas – daugkartinio naudojimo filtrai. Juos galima plauti, todėl galėsite virti kavą tūkstančius kartų, neišmesdami popieriaus. Šiandien prieinami tiek naudoti kavos aparatai, tiek kiti prietaisai, ir jie veikia visai kaip nauji. O jūs tokiu būdu prisidedate prie aplinkos tausojimo.

Kavos puodelių ir kavos gertuvių pasirinkimas dabar taip pat labai platus. Tarsi rinktumėtės naują aksesuarą. Įvairios spalvos, raštai ir medžiagos leis išrinkti dovaną net pačiam išrankiausiam žmogui.

Jei turite artimąjį, kuris yra kavos mylėtojas dovanų idėjų nepritrūksite. Svarbu atsižvelgti į žmogaus gebėjimus, žinias ir norus.

Dovana, kuri padovanota atsižvelgiant į šiuos dalykus bus geriausia. Ir visai nesvarbu ar tai kavamalė, ar kavos pupelės, ar modernus kavos aparatas. Svarbu dėmesys ir artimojo šypsena gavus trokštamą daiktą.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kiekvieno ryto karalienė – kava: ko dar nežinome apie šį populiarų gėrimą?

confident-noyce

Kai kava ne tik kava: pasigaminkite ypatingą padažą

confident-noyce

Neišmeskite kavos kapsulių: tvarūs būdai jas panaudoti buityje ir sutaupyti

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau