17.4 C
Panevėžys
Trečiadienis, 9 spalio, 2024

Panevėžio ugdymo įstaigos sėkmingai dalyvauja „Lietuvos Junior Achievement“ veikloje

Autoriusjp
FotoGEDIMINAS KARTANAS

Panevėžio miesto ugdymo įstaigos, siekdamos užtikrinti kokybišką ugdymą ir sudaryti kuo geresnes sąlygas moksleiviams planuoti savo karjerą nuo pat mažens, aktyviai dalyvauja „Lietuvos Junior Achievement“ tinklo veikloje. Šis tinklas suteikia galimybę moksleiviams įgyti verslumo, finansinio raštingumo žinių ir supratimą apie verslo pasaulį.

„Panevėžio miesto mokyklos jau nuo pradinių klasių taiko praktinius, modernius ugdymo metodus, kurie padeda jauniems žmonėms įgyti ne tik teorines, bet ir praktines verslumo žinias bei gebėjimus. Tai stiprina jų pasitikėjimą savimi, padeda suprasti inovacijų svarbą ir skatina pasiruošti būsimai karjerai. Vienas sėkmingų pavyzdžių – „Minties“ inžinerinės gimnazijos mokinių projektas, kurio metu jie liofilizavo šaltibarščius. Šis gaminys sulaukė didelio dėmesio ir pripažinimo nacionaliniu lygiu“, – sakė Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Silvija Sėrikovienė.

2023–2024 mokslo metais „Lietuvos Junior Achievement“ antreprenerystės, ekonomikos, verslumo ir finansinio raštingumo programose dalyvavo beveik 2000 Panevėžio miesto moksleivių. „Saulėtekio“ progimnazija bei „Minties“ inžinerijos gimnazija įdiegė novatoriškus verslumo ugdymo elementus, kurie remiasi inovatyviais mokymo metodais, skatinančiais bendradarbiavimą ir problemų sprendimą praktinėje veikloje. Kitos miesto mokyklos, kaip Panevėžio 5-oji gimnazija, Kazimiero Paltaroko gimnazija, Alfonso Lipniūno, „Vilties“, „Šaltinio“ progimnazijos bei Panevėžio pradinė mokykla, kūrė mokinių mokomąsias bendroves. Čia mokiniai patys įkūrė įmones, kaupė pradinį kapitalą, analizavo rinką, vykdė rinkodaros kampanijas ir pardavinėjo produktus. Šios mokinių įkurtos įmonės sėkmingai pristatytos tarptautinėse ir nacionalinėse parodose.

Šių metų balandį Panevėžio robotikos centre „RoboLabas“ jau trečią kartą buvo surengta Panevėžio regiono mokinių jaunųjų bendrovių paroda. Joje dalyvavo komandos ne tik iš Panevėžio, bet ir iš kitų Lietuvos miestų. „Minties“ inžinerinės gimnazijos mokinių įkurta bendrovė „Frostiq“ pristatė savo projektą „Tikro lietuvio vasaros iškylos rinkinys“ – liofilizuotus šaltibarščius. Šis gaminys pateko į Nacionalinę mokomųjų mokinių bendrovių „eXpo“ mugę Vilniuje, kurioje varžėsi su stipriausiomis mokomosiomis įmonėmis iš visos Lietuvos. Be to, šis projektas buvo pristatytas Panevėžio pramonės, prekybos ir amatų rūmų verslo forume, kur jam buvo skirta pirmoji finansinė parama.

„Lietuvos Junior Achievement“ programos jau daugiau nei tris dešimtmečius prisideda prie pažangios ir šiuolaikiškos švietimo sistemos kūrimo Lietuvoje. Per šias programas mokiniai nuo pradinio ugdymo supažindinami su pagrindiniais asmeninių finansų ir ekonomikos principais, o vyresnių klasių mokiniai įgyja gilesnes žinias apie pinigų valdymą, biudžeto sudarymą, investavimą ir verslumo pradmenis. Gimnazijose mokiniai turi galimybę kurti mokomąsias bendroves, įgyvendinti verslo idėjas bei planuoti savo karjerą, įgyjant vertingų praktinių įgūdžių.

Šios iniciatyvos ne tik padeda moksleiviams geriau suvokti verslo pasaulį, bet ir skatina jų verslumą, kūrybiškumą.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžio rajono vietos veiklos grupė kviečia teikti vietos projektus

confident-noyce

Panevėžys įgyvendins žmonėms su negalia du socialinius projektus

confident-noyce

Panevėžio moksleivių idėjas įgyvendinti padeda mokinių dalyvaujamasis biudžetas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau