13.8 C
Panevėžys
Trečiadienis, 9 spalio, 2024

Švietimo ministerija: atnaujinta prieš mėnesį mokytojus pasiekusi metodinė medžiaga

AutoriusBNSFotoBNS

Parengta nauja bei atnaujinta prieš mėnesį mokytojus pasiekusi metodinė medžiaga, skirta padėti dirbti pagal atnaujintas programas, pranešė Švietimo ministerija (ŠMSM).

Naujienomis buvo papildyta prieš naujus mokslo metus paruoša medžiaga lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, istorijos, geografijos, filosofijos, fizikos bei chemijos dalykams.

Tokia pat susisteminta informacija gali naudotis ir pradinių klasių, lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros, užsienio kalbų (pirmosios ir antrosios), gyvenimo įgūdžių, etikos ir fizinio ugdymo mokytojai.

Naujai parengtos ir nemokamos skaitmeninės mokymo priemonės lenkų tautinės mažumos gimtajai kalbai ir literatūrai, filosofijai, matematikai, pilietiškumo pagrindams, visuomeniniam ugdymui, astronomijai bei gamtos mokslams mokyti.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) tinklapyje taip pat paskelbtos nuorodos į naujai parengtus valstybinių brandos egzaminų pirmosios ir antrosios dalies užduočių pavyzdžius.

Pasak ministerijos, NŠA toliau rengia ilgalaikius ugdymo planų pavyzdžius visiems dalykams, kurių vadovėlių, atitinkančių atnaujintas bendrąsias programas, leidyklos kol kas nespėjo išleisti.

Šiuose planų pavyzdžiuose pagal temas pateikiamos nuorodos į ankstesnio leidimo, bet vis dar aktualių vadovėlių puslapius bei konkrečias metodines priemones, galimas naudoti pamokose.

Tokius ilgalaikių planų pavyzdžius jau galima rasti biologijos, chemijos, dailės, ekonomikos ir verslumo, etikos, filosofijos, fizikos, fizinio ugdymo, geografijos, gyvenimo įgūdžių, informatikos, inžinerinių technologijų, lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros, matematikos, medijų meno, menų istorijos, muzikos, nacionalinio saugumo ir krašto gynybos, pilietiškumo pagrindų, psichologijos, teatro, technologijų bei teisės dalykams.

Ministerijos teigimu, planų pavyzdžių turinys nuolat pildomas, priklausomai nuo atsirandančio naujo metodinio turinio.

Visą medžiagą dalykų mokytojams galima rasti „emokykla.lt“ internetiniame puslapyje.

„Trūkstamos metodinės medžiagos parengimas mokytojams pradėjus eiti švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas buvo vienas iš prioritetinių mano uždavinių (…). Medžiaga bus nuolat tobulinama, pildoma, labai laukiame ir švietimo bendruomenės pastebėjimų“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ministerija taip pat nurodo, jog per rugsėjį vadovėlių duomenų bazė pasipildė naujais atnaujintas bendrąsias programas atitinkančiais vadovėliais istorijai, geografijai, lietuvių kalbai ir literatūrai, gamtoms mokslams, matematikai, fizikai bei chemijai mokytis.

Per 2023–2024 metus išleista 120 vadovėlių, atitinkančių atnaujintų programų turinį.

Pasak ŠMSM, šiemet iš numatyto metinio plano liko išleisti šešis vadovėlius.

Ministerijos duomenimis, praėjusiais metais vadovėliams ir kitoms mokymo priemonėms iš viso buvo skirta 24,4 mln. eurų., 2024 metais – 23,2 mln. eurų.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

G. Nausėda: Energetikos ministerijos egzistavimo tikslingumas yra svarstytinas

confident-noyce

Ministerija analizuos, ar reikia teisės aktų pokyčių dėl pakeistos lyties pripažinimo

confident-noyce

Prezidento siūlomą Regionų ministeriją nereikalinga laiko pusė šalies gyventojų

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau